Історія карт та фокусів з ними (відео)

Історія карт та фокусів

По сьогоднішній день чимало дослідників цікавляться таким загадковим творінням людських рук як карти. Серед вчених нема усталеної версії щодо часу, коли вони вперше з’явились та де їх батьківщина.

Хоча більшість все ж таки схиляється, що карти були вперше створені в Китаї.

Про це свідчать праці відомого китайського мудреця Чинг Цзе Тунга, в яких зазначається, що гральні карти винайдені були в 1120 році, а в 1132 році активно використовувались у побуті.

Отже, з того часу це людське творіння розповсюдилось серед інших держав. Кількість карт в колоді варіювала від 32 листів до 78.

Така різниця пояснювалась тим, що різні народи вносили корективи з різною метою: враховувались кількість тижнів в році, кількість днів активності місяця і т.д. Тобто вже тоді карти використовувались не тільки для ігор, але і для гадання.

Ближче до XIV століття, такі карти як валет, дама та король почали відображати у вигляді легендарних героїв. Наприклад, Юлій Цезар – король буби, Александр Македонський – король хрести.

З часом карти стали невід’ємним реквізитом фокусників. Останні ж придумували різноманітні маніпуляції (для краси, для проведення вдалого фокусу). Цим же почали користуватись активні гравці за гральними столами, що дало початок розвитку шулерства.

У XVII столітті, сорочку карти (задня поверхня карти, яка немає відображення масті і індексів) почали робити дрібним пунктирним малюнком. Це був своєрідний захист від шулерів.

Також читайте:   Час сказати дякую і..... до побачення

У наш час карти урізноманітнились за своєю будовою, виглядом, структурними компонентами, метою застосування. Найбільшим виробником карт на даний час є U.S. Playing Card Company.

Проте слід зазначити, що за даними статистичних джерел люди почали менше грати в карти у порівнянні з XIX століттям. Причиною цього, як зазначають ті ж самі джерела, являється упереджене ставлення до карт. Одні люди не бажають навіть торкатись карт через релігійні переконання, інші вважають, що карточні ігри є низько інтелектуальними, а також розвивають лудоманію.

Незважаючи на це, є достатнє число людей, які все ж таки мають справу з картами. Це не тільки гравці, але і фокусники, про яких ми згадували раніше, а також колекціонери відомих та дизайнерських колод.

Щодо фокусів з картами, то слід розрізняти декоративні маніпуляції з картами та окремо фокуси з картами. Перше називається окремим терміном – слейтинг. Якщо об’єднати слейтинг і фокуси в одне ціле, то це має назву “кардістрі”.

На даний час, кардістрі є досить поширеними рухом не тільки в США, країнах Європи, але і вже тривалий час існує в Україні, Росії, Білорусії.

Нижче представлене відео одного з львівських аматорів-фокусників, який демонструє окремі елементи кардістрі.

Автор статті: Lacost.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. bankiduki 23.01.2014 пише:

    Багато цікавих фактів про карти, які раніше не дізнавався. Дякую за інформацію

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*