Проект «Дерево Казок» – казки для дорослих та дітей - Блог про Львів

Проект «Дерево Казок» – казки для дорослих та дітей

Проект «Дерево Казок» - казки для дорослих та дітей

Продовжуємо знайомства із цікавими людьми на сторінках блогу Воробуса. Сьогодні в гостях у Воробуса – пан Євген Лук’янюк – автор та натхненник проекту «Дерево Казок: казки для дорослих та дітей».

– Доброго дня, Євгене, розкажіть – як у Вас виникла ідея створити сайт Дерево казок?

Причин створення проекту «Дерево казок» декілька. Одна з них – це відносно маленька кількість якісних україномовних ресурсів. Друга причина – відсутність україномовних проектів ідентичної тематики. Є сайти окремо з українськими казками, з казками різних народів, авторськими казками але немає ресурсу який би об’єднував це все воєдино. «Дерево казок» – ресурс, який повністю присвячений виключно темі казки, окрім казок ви там нічого не знайдете. Третя причина полягає в тому, що я сам студент факультету філології напрямку українознавства, тож тема казки, особливо народної, мені досить близька та знайома.

– Яке значення мають казки у житті дорослих та дітей?

Роль казки в житті людини просто непереоціненна. Перш за все це пов’язано з тим, що казки відчутно впливають на формування дитячої свідомості та дитячих цінностей які, в свою чергу, впливають на формування майбутньої самодостатньої особистості, якими себе вважають всі дорослі (нажаль, це досить рідко є дійсністю). Якщо порівняти дорослого, якому в дитинстві читали казки з дорослим, якому казок не читали, то різниця буде суттєвою. Навіть саме поняття добра та зла в дорослих другої групи окреслені менш чітко, ніж в дорослих першої групи. Тому те, хто виросте з дитини, в деякій мірі залежить і від казки. Хоча, не сумніваюся, що мені багато хто заперечить.

– Розкажіть детальніше про проект «Дерево казок»

Проект «Дерево казок» створений 30 червня 2014 року. На даний момент на ньому опубліковано більш як 450 казок як народних, так і авторських. Проект складається з чотирьох розділів: «українські народні казки», «казки народів світу», «казки українських авторів» та «казки авторів світу». Останні три розділи складаються з підрозділів, кожен з яких містить казки конкретного письменника чи народу. Є ще додаткові розділи, такі як «слухати казки», «казки в картинках» та «Online вправи». Останній розділ знаходиться в стадії розробки.

З 1 березня 2015 року на проекті «Дерево казок» спільно з проектом «Казка» створено серійну електронну збірку казок під однойменною назвою «Дерево казок». Збірка випускається першого числа кожного місяця та містить в собі 16 казок різноманітної тематики. Завантажити збірку можна в розділі «Електронна збірка казок».

Для зручності пошуку, абсолютно всі казки на сайті розміщені в алфавітному порядку. Існує навіть алфавітний покажчик, де розташовані посилання на всі казки незалежно від розділу, до якого вони належать.

Всі тексти взяті з відкритих джерел, всі вони перераховані на сторінці «Наші джерела». Джерела всі книжно-газетні (ми не копіюємо тексти з інших інтернет-ресурсів). В окремих випадках казки записані від живих реципієнтів (людей).

Проект також має сторінки в популярних соціальних мережах, тому кожен охочий може спостерігати за змінами в асортименті казок не виходячи з улюбленої соціальної мережі. Адреси цих сторінок можна знайти на сторінці «Про нас – наші контакти».

Також кожен охочий може надіслати нам казку (як свою, так і народну чи іншого письменника), зв’язавшись всіма перерахованими на сайті способами. Якщо когось цікавить щось конкретне, пишіть нам. Ми завжди відкриті для спілкування.

– Як плануєте надалі розвивати проект «Дерево казок»?

Потенціал проекту, не дивлячись на його вузьку тематику, доволі великий. Ще є безліч казок, тексти яких потрібно додати на ресурс. Потрібно наповнити розділ «Слухати казки online».

Також читайте:   Мовний клуб «Мову вчи – не мовчи». Навчання, дискусія, сюрприз.

Планується створення розділу, в якому були б розміщені біографії видатних казкарів (сучасних та тих, що відбули у кращий світ). Планується створення розділу, в якому будуть розміщені «біографії» казкових героїв. Планується створення розділу критичних матеріалів до певних казок чи, навіть, груп казок. Планується створення розділу з авторськими казками ексклюзивно від проекту «Дерево казок». Планується створення розділу з набором ілюстрацій до конкретних казок. Та ще багато чого…

Перепрошую за величезну кількість «планується», просто в планах дійсно всього дуже багато. Єдина проблема – відсутність людей, які б змогли допомогти з матеріалами та мала кількість вільного часу. Матеріали є, а ось рук на їх опрацювання не вистачає.

– Чи любите самі читати казки? 🙂

Читати люблю, але нажаль часто не маю на це часу, тому читаю їх в основному під час корегування та редагування текстів, які потім розміщую на проекті.

– Казки яких народів є, на Ваш погляд, найцікавішими, найповчальнішими?

Повчальними є всі казки. Більшою чи меншою мірою, але всі. А щодо найцікавіших… На мою думку, найцікавішими казками є казки тих народів,яких ви раніше не читали. Сюжети казок більшості народів подібні або мають певні спільні риси, проте сам виклад цього сюжету в кожного народу свій. Це пов’язано в першу чергу з особистим світоглядом кожного народу.

– Розкажіть детальніше про своє місто, що цікавого у ньому можна подивитися, що відвідати.

Насправді я не з міста. Я навчаюсь та тимчасово проживаю в м. Вінниця, проте родом я з села, що на Житомирщині. Особливо мені подобається річка Буг. Вона така тиха, дуже заспокоює. Спочатку подобалися фонтани Рошен. Проте вони дуже швидко набридли, не вистачає різноманітності в програмі (одна і та ж програма кожного вечора на протязі сезону). Проте, рекомендую відвідати фонтани цього сезону, програма повинна змінитися. А загалом саме місто красиве, особливо, коли дерева цвітуть… В Вінниці чимало дерев. Я б розповів би про інші цікаві пам’ятки Вінниці, але, нажаль, ще сам з ними не ознайомився.

– Чим займаєтеся у повсякденному житті, хобі?

Хобі… Читати люблю. Майже все моє дитинство пройшло в книжках. Раніше боксом займався, але прийшлося покинути через брак часу. Наприкінці шкільного життя полюбив волейбол, але також немає можливості займатися. Років п’ять назад захопився програмуванням. Власне це і допомогло мені в створенні проекту «Дерево казок».

– Чиї блоги читаєте і які серед них Ваші улюблені?

Чесно кажучи, блоги читати не те що не люблю… Просто мені значно ближче книжкова література. Декілька місяців назад познайомився з блогом «Воробус». Загалом сподобався блог. Дізнався багато цікавого про Львів. Головне, що інформація на блозі не про те, що в книжках читали, а про те, що бачили на власні очі. Це дуже важливо, як на мене.

– Ваші побажання читачам блогу Воробуса…

Хочу побажати, щоб ви, як то кажуть, не забували хто ви є і що ви є. Зараз люди часто роблять не те, до чого душа лежить, а те, що модно. Відкиньте всю цю моду, не дивіться на інших. І тоді у всіх все вийде. А головне – не переставайте мріяти, адже мрії збуваються, пам’ятайте про це. =)

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*