Озеро Аршиця (відео) - Блог про Львів

Озеро Аршиця (відео)

Воробус та озеро Аршиця

За все своє життя в Західних Горганах бував не один раз. Проте, ніколи не міг подумати, що в цих краях є гірські озера і не одне, а декілька.

Про них мені ще у далекому 2012 році розповів хороший приятель – Орест, який згодом свої розповіді ще підкріпив старою австрійською картою на яких вони приблизно позначені.

Воробус так захопився розповіддю про озера, що почав з дня на день вивчати ці озера, багато читав публікацій в інтернеті.

Що цікаво, у всесвітній павутині про озера Аршиці є дуже мало інформації. А все тому, що там рідко хто бував. Виділяється лише пан Віктор, який ще давніше ці озера знайшов.

З ним Воробус теж спілкувався, правда лише по електронній пошті. Першу спробу знайти озера Аршиці я зробив у 2012 році.

Тоді, великою компанією ми вибралися в гори, взяли з собою багато багажу і знайшли лише одне озеро – Росохан.

І це тому, що воно було промарковане і якщо бути уважним, то саме маркування (чорного кольору) приведе вас до нього від села Осмолоди.

Проте, мрії Воробусу тоді не вдалося здійснитися – озера Аршиця ми так і не змогли знайти. А воно, до слова, найвище озеро на цьому хребті – знаходиться на висоті 1297 метрів над рівнем моря.

Приїхав я додому, уважно все проаналізував і рівно через три роки вже меншою компанією (Воробус поїхав якраз із згадуваним вище приятелем Орестом) ми таки знову вирушили на пошуки озера.

На цей раз ми вже взяли із собою карту, яка називається – «Західні Горгани» і саме прямуючи по ній ми таки згодом знайдемо озеро.

Дорога до нього промаркована (жовтий колір) і розпочинається десь на половині дороги, що веде на гору – Горган-Ілемський.

Маркування

Ви будете спершу йти по синьому маркуванню, яке веде від Мислівки і до вершини Яйка-Ілемського, згодом перетнетеся із чорним маркуванням (веде на гору Горган-Ілемський), а потім вже круто звернете праворуч вниз до річки і будете притримуватися жовтого маркування.

Також читайте:   Похід Воробуса і компанії на Піп Іван Мармароський. Частина друга

По дорозі, а це переважно райшток вам будуть зустрічатися як завали, так і хороші стежки. Струмочки також будуть, тому проблем із водою виникнути не повинно. Що цікаво, справа ви постійно будете бачити вершину Яйко-Ілемське.

Дорога до озера

Райшток

Як знайти озеро Аршиця? Воно буде неподалік четвертого струмка і про озеро вам сповістить джерело зверху, яке прямо таки буде нагадувати вам водоспадик.

Саме від нього вам прийдеться ще піднятися метрів з 200 до гори і там ви побачите озеро, яке оточене старими смереками.

Коли Воробус прийшов до водойми, то на деякий час просто втратив дар мови. Біля Аршиці настільки гарно, що там стояти можна годинами. Лише б комарі вас не їли. В цей день їх було дуже й дуже багато.

Озеро Аршиця

Але, це дрібниці.

Саме озеро має розміри приблизно 50 на 20 метрів, води у ньому було багато. Хоча, кажуть люди, інколи воно може й оміліти.

Дно кам’янисте, глибина приблизно – 3 метри, кілька дерев впало у воду. Біля берега не так глибоко, а ось далі стає куди веселіше.

Неподалік від озера є галявина, де можна поставити намети та розпалити багаття. І ще що кинулося в очі, так це пам’ятний знак, що прибитий на одному з дерев біля озера.

Місце для наметів

Надпис – Victour я одразу ж впізнав. Це саме той чоловік, що консультував мене коли я лише розпочинав пошуки озера. Саме Віктор і відкрив людству це диво природи.

Памятний знак

Озеро Аршиця – місце на землі, де вартує побувати хоч раз в житті.

Мрія таки збулася…. Копієчку напам’ять я кинув і сподіваюся через деякий час сюди знову повернутися.

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. VIK 12.07.2015 пише:

    Горобе, їхав на шукати озера, а плавки забув взяти?

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*