Місто Рівне: куди сходити і що подивитись - Блог про Львів

Місто Рівне: куди сходити і що подивитись

Місто Рівне

Нещодавно мені довелося побувати в обласному центрі Рівненської області – у місті Рівне. Сьогодні місто вирізняється своєю елегантною архітектурою, зеленими парками та просторими вулицями. У період Другої світової війни місто дуже сильно постраждало, тому історичних пам’ятників тут не так вже й багато. Але тим не менше, в Рівному збереглись деякі архітектурні та сакральні пам’ятки, та є багато інших цікавих місць, які варто відвідати.

Культові споруди

Воскресенський собор. Храм було збудовано у 1895 році і сьогодні він є найпомітнішою пам’яткою міста. Кошти на спорудження цього храму були пожертвувані імператором Олександром ІІІ. Храм було споруджено на місці храму, який згорів у 1881 році. За часів Радянського Союзу в соборі функціонував музей атеїзму. Після отримання незалежності Україною храм було повернуто православній міській громаді.

Воскресенський собор

Успенська церква. Ця дерев’яна культова споруда є найстарішою будівлею у місті. Церкву було споруджено у 1784 році на кошти зібрані прихожанами. Одна із легенд міста говорить про те, що в цій церкві молився ватажок гайдамацького руху Іван Гонта перед битвою з польською шляхтою. До наших часів тут збереглися дзвіниця та «ланцюг моральних засад». До цього ланцюга у ХVIII столітті приковували нечестивих прихожан для публічного спокутування їхніх гріхів.

Успенська церква

Костьол Святого Антонія. Костьол виконаний у неготичному стилі, а його фасад прикрашає гарний годинник. Автором проекту костьолу був архітектор К. Войцехівський. З самого початку костьол прикрашали два високі шпилі, вітражі та фрески. За часів правління радянської влади у костелі функціонував Будинок органної музики.

Костьол Святого Антонія

Пам’ятники та музеї

Пам’ятник Марії Рівненській. Пам’ятник було споруджено в честь Марії Рівненської, дружини князя Несвіцького, яка в XV столітті змогла перетворити невелике село у велике місто. Після смерті князя Несвіцького в 1479 році правління містом перейшло в руки його дружини, яка у зв’язку з цим стала іменувати себе Марією Рівненською. Завдяки її старанням було закладено на острові замок та ряд міських споруд. При ній місто отримало Магдебурзьке право і дозвіл на проведення щорічного ярмарку. У 1507 році Марія Рівненська отримує від короля право на вічне володіння замком та містом

Пам’ятник Марії Рівненській

Краєзнавчий музей. Музей було засновано в 1906 році. В експозиціях музею понад 140 тисяч експонатів, серед яких етнографічна виставка, археологічні знахідки, колекція нумізматики, ікони, предмети козацької епохи. У сквері поруч з музеєм знаходиться експозиція військової техніки.

Краєзнавчий музей

Музей бурштину. Сама назва вже говорить про те, що експонатами музею є бурштин та вироби з нього. Тут можна побачити шматки бурштину вік яких складає 40 млн. років, що були знайдені на території Рівненської області в різні часи. Серед експонатів є прадавній виріб з бурштину – диск-амулет, вік якого складає приблизно 2,5 тисяч років. Серед експонатів можна побачити камені, в яких закристалізувалися різні комахи. Також тут є шматок дикого бурштину вагою близько двох кілограм.

Також читайте:   Ностальгія за поїздками

Музей бурштину

Холм Слави. Цей музей розташований під відкритим небом і його експонати – зразки воєнної техніки.

Парки та зоопарк

Парк культури та відпочинку ім. Тараса Шевченка. Цей парк по праву відноситься до пам’ятників садово-паркового мистецтва державного значення. Заснований парк в кінці XVIII століття. Вік окремих дерев у парку сягає 150-200 років. Загалом у парку налічується понад 160 видів дерев і чагарників, багато з яких екзотичні.

Парк культури та відпочинку

Лебедине озеро. Знаходиться парк в самому центрі міста Рівне, і це все, що залишилося від садиби князів Любомирських. Раніше територію парку прикрашав князівський палац збудований в стилі ампір. Під час Першої світової війни палац спалили, а парк повністю викорчували. У радянські часи парк частково відновили і назвали його Комсомольським. Але місцеві жителі продовжували називати його Лебедине озеро, а також Лебединка, оскільки в центрі парку у невеликому ставку проживають лебеді.

Лебединка

Зоопарк та тераріум. На в’їзді в місто Рівне з боку Києва розташувався зоопарк на території в 4,7 гектара. В зоопарку налічується близько двохсот видів та сімсот екземплярів тварин. Ту можна побачити ведмедів, парнокопитних, левів та інших крупних тварин родини котячих, мавп та різноманітних птахів на території зоопарку діє екзотаріум, де у вольєрі «Бабусине подвір’я» бажаючі можуть годувати та брати на руки домашніх тварин. Також при зоопарку працює школа верхової їзди.

у рівненському зоопарку

При самому вході в зоопарк знаходиться тераріум, де знаходиться сектор приматів, сектор хижих тварин та сектори акватераріуму та тераріуму, де під одним дахом на сьогоднішній день ця експозиція налічує близько п’ятисот представників тваринного світу.

Як добратися. Зі Львова до Рівного двічі на день їздить швидкісний експрес (електричка) Львів-Рівне з Залізничного вокзалу. Час у дорозі – 2 год. 40 хв. Це найшвидший та найзручніший спосіб добратися туди громадським транспортом, а також повернутися назад. Ще до Рівного можна доїхати електричкою до Здолбунова, а там пересісти на якусь маршрутку до Рівного, або маршрутками Львів-Броди (від АС №2) + Броди-Рівне.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*