Одяг та спорядження для трекінгу в Непалі

трекінг в Непалі

Будь-який піший похід в гори – це не тільки неймовірна краса природи, але і певне випробування для організму. Особливо, якщо на Вашого шляху будуть різкі зміни кліматичних зон – від тропіків до льодовиків, так як це трапляється під час трекінгу в Непалі. І щоб все це нормально подолати, потрібно бути максимально підготовленим. Це стосується зокрема одягу зі спорядженням. Здається, що при для такого походу потрібно брати із собою все. Але це зовсім не так. Вам цілком вистачить 50-літрового рюкзака.

Ідеологія трекінгу в Непалі

Як ви знаєте, ідеологія трекінгу навколо Аннапурни сильно відрізняється від ідеології походу по Карпатах. Це в Карпатах можна тягати на собі 20 кг ваги і не напружуватися. У незвичному кліматі це ускладнить Вам життя. Новий клімат, незвична для організму висота, перепади тиску і гірська хвороба – все це ще більше ускладнить Ваш похід. Якщо Ви плануєте брати із собою багато речей, можна скористатися послугами портерів (носіїв). Але це коштує в районі 15 доларів за день. Але навіть це не звільнить Вас від маленького рюкзака. Адже портери завжди йдуть попереду групи, так що речі Ви не побачите аж до нічлігу.

портери

Список необхідних речей для трекінгу по Непалу

Складаючи список необхідних речей у поході до базового табору Евересту (EBC – Everest Base Camp) чи довкола Аннапурни, варто розділити їх на 4 категорії:

  • обов’язкові речі, що точно знадобляться кожному;
  • рекомендовані, які можливо допоможуть у подорожі;
  • необов’язкові, куди входить улюблений непотріб;
  • непотрібні, який краще за все залишити удома або просто викинути.

По обов’язковій складовій Вашого рюкзака ми пройдемося детальніше нижче. А поки що ось Вам порада – не лінуйтеся регулярно перебирати свій рюкзак і позбавлятися від зайвого. Це реально зможе виручити не один раз.

Отже, те, що обов’язково повинно бути з вами: рюкзак, спальник, пухова куртка, куртка-вітровка, захисна накидка від дощу, кросівки і черевики, штани, тепла шапка, светр, рукавички, шапка від сонця, футболки, шкарпетки, налобний ліхтарик, смартфон, гроші і кредитка, закордонний паспорт, 6 фотокарток 3х4 см, роздруківка авіаквитків, окуляри від сонця, захисний крем від сонця та захисна помада.

Все це можна вмістити в рюкзак на 50-60 л. Якщо ж у Вас є рюкзак більший, то і його можна буде пристосувати до треку. Щоб у літаку Ваш вантаж не пошкодився, загорніть його у харчову плівку. Така послуга також є в аеропортах, але коштує вона в районі 5 доларів. Якщо Ви вирішили скористатися послугами портера, то Вам додатково потрібен буде рюкзак на 10-30 л, в якому будуть лежати документи, куртка і термос.

Теплі речі для подорожі. Теплі речі в поході Гімалаями життєво необхідні. Вдень, як правило, там буде тепло. Але на початку і в кінці дня Ви точно відчуєте на собі весь гірський холод. Хоча температура не буде падати нижче -5, за рахунок висоти ця мороз буде здаватися значно сильнішим.

Краще всього, щоб теплозахист забезпечував пуховик. Плюси такої куртки в тому, що вона важить десь 700 грам, але при цьому є супертеплою. Такий пуховик, при необхідності, купується у Катманду по ціні від 50 доларів. Це явно вигідніше, ніж у нас в Україні. І пам’ятайте, що куртка повинна закрити поперек, стегна і повинна мати капюшон.

магазин зі спорядженням в Непалі

Також Вам знадобиться термобілизна: кальсонів і кофти з довгим рукавом. Цей одяг будете одягати після душу і спати у ньому вночі. Вдень Ви не будете носити термобілизну, за винятком днів, коли Ви будете на великій висоті.

Також не варто забувати про шапку, флісові рукавиці, теплі шкарпетки, вітрозахисну маску. Остання врятує горло від холодного гірського повітря. І не потрібно ніяких балаклав – вони вкрай незручні.

Спальний мішок. Не дивлячись на те, що ночівлі будуть під дахом, спальник дуже потрібен, передовсім у базових таборах Евересту й Аннапурни. Також майте на увазі, що жодна ночівля в горах не буде опалюваною. Найкраще брати демісезонний спальник із синтетичним утеплювачем. Не дивлячись на те, що в готелях Непалу білизну міняють, на її чистоту не слід надто покладатися. Тому і тут на допомогу прийде Ваш спальник.

Базовий табір Евересту

Захист від дощу в Непалі. Не дивлячись на те, що восени опадів в горах майже не буває, для захисту від дощу потрібна буде накидка-пончо або мембранна куртка, а також чохол на рюкзак, який врятує від промокання.

Захист від сонця під час сходження. Позаяк Ви їдете не на тепле море, а в гори, захист від сонця під час сходження вкрай необхідний. Це ніяк не пов’язано з високою температурою, як у тропіках – справа в небезпечному ультрафіолетовому випромінюванні на великій висоті. Навіть нетривале перебування на такому сонці може завершитися серйозними опіками. Так що подбайте про захист всіх частин тіла, які можуть бути відкритими, в тому числі і про губи. Сонцезахисний крем повинен бути з максимальним рівнем захисту, а окуляри мінімум 3-го ступеня захисту.

Трекінгове взуття. Вам обов’язково знадобиться трекінгове взуття або ж бігові кросівки. Майже вся дорога йде хорошими стежками, мощеними кам’яними плитами. Але недалеко базового табору Аннапурни є ризик застати сніг по коліно. Ось тут Вам не обійтися без шкіряних черевиків, гамаш і бахіл. З таким набором Ви залишитеся в теплі. Ну а зайвий вантаж скидуйте портерам. Важливо – не беріть з собою важкі альпіністські черевики, у яких не гнеться підошва. В них Вам буде дуже важко та незручно ходити.

Трекінгове взуття

Захист для ніг та колін. До базового табору Аннапурни ведуть хороші бруковані стежки зі сходами. Але майте на увазі, що там буде дуже багато спусків та підйомів. Щоб захистити свої коліна від перевантажень, варто мати трекінгові палки, які можна купити в Катманду, а також звичайні медичні наколінники або еластичний бинт. Ну і не забувайте про місцеві знеболювальні та протизапальні засоби.

Засоби гігієни. Душ на трекінгу по Непалу доступний майже щодня, іноді гарячий, часом не дуже. Тим не менше, для душу варто взяти з собою шампунь в пакетиках, мило, рушник. Не беріть звичний махровий рушник – він порівняно важкий та погано сохне. Для цих цілей давно придумали похідні рушники з мікрофібри. Вони тонкі, добре сохнуть в холодному кліматі. Що стосується тапочок для душа – річ практична, але необов’язкова.

Аптечка для пішої подорожі по Непалу. Вам обов’язково знадобиться аптечка для подорожі, яка буде дещо відрізнятися від звичайної аптечки туриста. Ясна річ, що у Вас повинен бути з собою якийсь звичний для Вас набір лікарських засобів. Але крім цього беріть з собою:

  • вітаміни, які варто приймати задовго до походу;
  • діакарб – таблетки від гірської хвороби;
  • засіб від загойдування – від Катманду до Аннапурни Ви будете їхати 8 годин по гірських дорогах і серпантинах
  • спрей для дезінфекції рук – гігієна потрібна всюди.

Харчування в Непалі

Кухні на маршрутах оснащені всім необхідним. Будуть там вилки, ложки, ножі, тарілки, горнята. Головне, про що Вам слід турбуватися, так це про те, щоб у Вас завжди був із собою теплий напій. В дорозі всі п’ють гарячий чай. По дорозі Ви часто будете натикатися на забігайлівки. Там можна купити чай, а можна взяти окріп і заварити чай в термосі, це буде дешевше. Термос варто брати металевий, місткістю від 0,7 до 1 літра.

звичайне непальське кафе

Ось і все про головне. Вдалої Вам відпустки!

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. TOO 26.05.2020 пише:

    Гарна стаття

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*