Цінні та рідкісні книги ЛОНПБ

Раритет

Однією з цікавих та рідкісних книг Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки є монографія др-а Володимира Січинського «Архітектура катедри св. Юра у Львові», видана у Львові в 1934 році.

В ній автор написав: «Завдяки опіці й любови його Ексцелєнції Митрополита Кир Андрія до памяток взагалі й кафедральної церкви св. Юра особливо та ласкавій допомозі Впр. О. Ректора Й. Сліпого, що поставився з виключним інтересом і увагою до праці над дослідженням памяток старовини м. Львова, автор [Володимир Січинський має на увазі себе] мав можливість занятися студіями будови св. Юра безпосередньо на самому місці… Свої досліди над будовою св. Юра автор переводив на місці в днях 15 липня – 11 жовтня 1932 р. і 14 липня – 10 жовтня 1933 року. За цей час автор обслідував і студіював техніку, конструкцію, матеріял і форми будови, виконав точні обміри й рисунки будови, фотознімки і, нарешті, працював по бібліотеках і музеях Львова» (стор. 27).

У праці др. Володимир Січинський (1894–1962) зазначив, що найбільше історичного матеріалу про будову св. Юра дав др. Т. Маньковський у своїй монографічній праці про барокові храми Львова (стор. 25), а він [Володимир Січинський] звернув увагу на аналіз архітектурний.

Автор зазначив, що у збірках українського національного музею, фундації митрополита Андрія Шептицького, «переховуються незвичайно цінні рахункові книги будови кафедральної церкви св. Юра, що складають разом 26 сшитків з років 1748–1774… Одиноким свого роду здобутком є прізвища майстрів, каменярів, мулярів та ріжних робітників, які розкидані по всіх сшитках. Зібравши ці поодинокі імена – маємо, рідкий для архітектурної памятки, спис усіх робітників-творців нашої визначної будови…».

Також читайте:   ТОП-6 книг про пригоди для підлітків

Своєрідний вступ до монографії Володимира Січинського, який називається «Від видавництва», написаний о. Др. Йосифом Сліпим у Львові 12 квітня 1934 року. В ньому Йосиф Сліпий пише, що Богословське Наукове Товариство розпочало друкувати в 1925 році твори серії «Праці Богословського Наукового Товариства», видаючи щороку один том. VІ том праць БНТ-ва обіймає монографію Д-ра Володимира Січинського про архикатедру св. Юра у Львові.

Книга українського архітектора, графіка і мистецтвознавця В. Січинського містить рисунки вимірів кафедральної церкви св. Юра, які зроблені способом, за яким мірялася «просторінь будови, а не окремі мури та їх частини».

На рисунках можна побачити: схему обмірів св. Юра, а також схему обмірів головної бані св. Юра.

На обкладинці книжки можна побачити наклейку бібліотеки «Ізмарагд» у Львові, вул. Костюшки 5, де є напис: «КОЖНА КУЛЬТУРНА ЛЮДИНА КНИЖКУ ЛЮБИТЬ І ШАНУЄ».

Наталя Звольська

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*