У ЛОНПБ відкрито виставку Є. Безніска, присвячену творчості Б.-І. Антонича (до 110-річчя від дня народження)

Зустріч у ЛОНПБ

21 жовтня 2019 року в Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці було відкрито виставку робіт художника Є. Безніска “І ласка творчости найвища – це все дало мені життя”, які пов’язані з творами Б.-І. Антонича.

П. Леся, дружина Є. Безніска, розповіла цікаву історію мистецьких полотен митця: графічних робіт “Олекса Довбуш”, створених на основі опери Б.-І. Антонича “Довбуш”; портрета “Б.-І. Антонич”; пастелів та монотипій “Церква в с. Новиця”, “Життя по-грецьки біос” та ін.; пам’ятника на могилі Б.-І. Антонича, який відновив після знищення вандалами Є. Безніско в 2008 р. за зразком попередньої скульптури Т. Бриж.

Леся Безніско подарувала Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці гарні закладки серії: Б.-І. Антонич: Із пелюсток долонь летять слова у молодість сповиті. Із мистецького доробку Є. Безніска, за що працівники бібліотеки дуже вдячні.

На відкриття виставки завітав український поет, казкар, драматург, гуморист Микола Петренко, автор слів популярної пісні “Намалюй мені ніч”. Миколі Євгеновичу 6 листопада виповниться 94 роки. І він небайдужий до творчості Б.-І. Антонича та Є. Безніска.

Також читайте:   Вірші, присвячені танго

Та добре знає, що Є. Безніско і Фана Бриж присвятили Антоничу майже усе своє життя. Микола Євгенович – свідок цього. А ще він не забув, що 19 листопада 2019 року виповнилося 82 роки від дня народження Є. Безніска.

Гості ознайомилися з презентацією “Роботи Є. Безніска за творами Б.-І. Антонича”, яку підготувала бібліотекар відділу науково-методичної та консультативної роботи ЛОНПБ Н. Звольська); прослухали в електронному варіанті композиції на вірші Б.-І. Антонича “Народився Бог на санях” та “Листопад” (присвячено воїнам, які полягли за волю України) у виконанні барда Василя Жданкіна, а також молодої української співачки і скрипальки Оксани Мухи; уривок з поезії Б.-І. Антонича “Елегія про ключі від кохання”, що начитав у мікрофон керівник проекту ЛОНПБ “Книга вголос” Вадим Ковпак.

Працівники бібліотеки зачитали уривки з своїх улюблених творів Антонича (Н. Звольська, С. Чирка, М. Брожина).

Колектив ЛОНПБ дякує п. Лесі Безніско та гостям за теплий вечір, який залишив гарні враження та бажання зустрітися ще.

Наталя Звольська

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*