Розвиток дитячо-юнацького футболу в Україні - Блог про Львів

Розвиток дитячо-юнацького футболу в Україні

Дитячий футбол

Розвитку дитячо-юнацького футболу в Україні приділяється значна увага. І це не дивно, оскільки саме футбол є спортом № 1 у нашій країні.

У різних регіонах України проходять різноманітні футбольні турніри. Це і різні заходи, які названі на честь когось (наприклад, відомих у минулому гравців), і представницькі змагання. У багатьох містах проходять місцеві чемпіонати у різних вікових категоріях. Так само у різних вікових категоріях проводяться і регіональні змагання – чемпіонати областей.

Дуже великим попитом користується популярний дитячий турнір «Шкіряний м’яч, куратором якого є легенда київського «Динамо» Андрій Біба.

Шкільні футбольні команди з усієї України проходять кілька етапів, щоб визначити фіналістів, які грають у великому фіналі, що, за традицією, проходить у Києві. Команда-переможець турніру «Шкіряний м’яч» фактично стає найкращою шкільною командою України.

Окремо треба відзначити чемпіонати України, які користуються дуже великою популярністю. У дитячо-юнацькому чемпіонаті України з футболу є дві ліги – Вища та Перша.

У Вищій лізі (де фаворитами є «Динамо», «Шахтар», «Карпати» та інші академії або спортінтернати відомих українських футбольних клубів) змагання проходять у чотирьох вікових категоріях: U-14, U-15, U-16, U-17. У кожній категорії команди розділені на чотири групи за територіальною ознакою (щоправда, треба відзначити, що через переїзд деяких команд зі Сходу України, а точніше – з окупованих територій, номінальні «східні» команди» грають у одній групі з колективами, які представляють Північ нашої країни). І в кожній групі грає 8-10 команд. За підсумками групових етапів визначаються фіналісти, які потім і виборюють звання чемпіона України.

Варто зауважити, що одним з найважливіших етапів у дитячо-юнацькому футболі України є саме чемпіонат України (U-15), адже це та вікова категорія, в якій розпочинається відбір у юнацьку збірну України (U-16).

І саме тоді деякі гравці починають підписувати свої перші професіональні контракти. Хоча більшість гравців підписує свій перший контракт після завершення чемпіонату України (U-17), і тоді вони вже йдуть на своєрідне підвищення у молодіжні команди. Деякі клуби підписують зі своїми вихованцями контракти ще у дитячому віці, але за згоди батьків. Це робиться для того, щоб жодна інша команда не змогла забрати до себе перспективного гравця. Якщо ж таке стається, то тут важливі два моменти: згода батьків та грошова компенсація клубу, який виховав юного гравця. Тобто, ми бачимо у дитячо-юнацькому футболі своєрідну модель професіонального футболу, і деякі клуби дотримуються саме такої моделі розвитку.

Також читайте:   Екстра-ліга. 28 тур. «Ураган» – «Енергія» – 5:2

Що стосується Першої ліги, то вона користується великим попитом у дитячих футбольних команд. Про це свідчить бодай би той факт, що у кожній віковій категорії (а їх лише дві – U-15 та U-17) нараховується десять груп за територіальною ознакою, в яких грають по 8-10 команд. Більше того – іноді буває таке, що кількість команд, бажаючих взяти участь у змаганнях Першої ліги, більша за кількістю місць у чемпіонаті, тому деяким командам, на жаль, доводиться відмовляти. Тим не менш, сам факт того, наскільки популярна Перша ліга серед дитячо-юнацьких футбольних команд, багато про що говорить.

Можна, звичайно, також згадати і про чемпіонати України U-19 та U-21, але це вже скоріше молодіжний футбол, ніж дитячо-юнацький, тому не будемо на них загострювати нашу увагу.

Але ми згадаємо про керівництво дитячо-юнацького футболу.

Всі дитячо-юнацькі футбольні змагання в Україні проходять під егідою Української Асоціації футболу (УАФ), або ж її регіональних осередків.

У структурі УАФ є Комітет дитячо-юнацького футболу – цей орган фактично є куратором усіх дитячо-юнацьких змагань всеукраїнського рівня. Чемпіонати України серед дітей та юнаків проходять під егідою Дитячо-юнацької футбольної Ліги України. Що стосується Всеукраїнського турніру «Шкіряний м’яч», то він проходить під егідою Асоціації аматорського футболу України, яка є членом УАФ.

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*