Закон про земельну реформу підписано: чого чекати українцям - Блог про Львів

Закон про земельну реформу підписано: чого чекати українцям

Закон про земельну реформу підписано: чого чекати українцям

Наприкінці березня Верховна Рада прийняла в 2-му читанні законопроект, який має відкрити ринок продажу землі в Україні. Незважаючи на суперечки та спроби оскаржити новий закон, 28 квітня президент В. Зеленський підписав його. Поки що продавати землю для сільського господарства власники паїв не зможуть, оскільки реформа втілюється в життя поступово.

Згідно з даними за посиланням https://www.volynnews.com/news/all/zminy-v-zemelnomu-zakonodavstvi-v-2020-rotsi/, передбачено такі строки реалізації пунктів закону і обмеження:

  • право на продаж земель с/г призначення фізичним особам – з 2021 року;
  • право на продаж сільгоспземель юридичним особам – з 2024 року;
  • обмеження на володіння фізичними особами – 100 гектарів в одних руках;
  • обмеження на володіння юридичними особами – 10000 гектарів у власності компанії.

Обмеження на володіння

Додатково закон встановлює заборону на продаж землі деяким видам підприємств та осіб, а також на продаж державних ділянок. Так, не можуть купувати паї банківські установи. Вони мають право стати їх власниками у рамках стягнення застави за неповернутий кредит, але зобов’язані протягом 2-х років позбутися цієї землі шляхом продажу. Не зможуть купувати паї компанії, які зареєстровані в країні-агресорі (наразі такий статус має Росія), офшорних зонах або походження власників яких не вдається з’ясувати.

Чи зможуть володіти українською землею іноземні громадяни – вирішить референдум, який хоче провести влада. Але наразі чітких планів щодо його проведення нема, в тому числі і через епідемічну обстановку. У будь-якому випадку, навіть при знятті заборони для іноземців, володіти землями в прикордонних зонах вони не зможуть.

Чого чекати від ринку землі

Хоча дозвіл на торгівлю сільгоспземлями ще не діє, на сайтах з продажу нерухомості вже можна знайти оголошення про продаж та купівлю паїв. Люди планують узаконити угоду купівлі-продажу пізніше, коли це можна буде зробити офіційно, попередньо уклавши лише договір довгострокової оренди. Продавці встановлюють близькі до ринкових розцінки за гектар, тому великої уваги до цих оголошень поки нема.

Головним ризиком для власників с/г земель є різке насищення ринку пропозиціями з 2021 року, коли землі будуть продаватися вже офіційно. Навіть тимчасове обмеження для юридичних осіб не стане на заваді, оскільки фермери захочуть купувати їх і як фізичні особи. Пропозиції від пенсіонерів, які вирішать продати землю через малі пенсії та брак коштів за ціною нижче ринкової, можуть мати негативні наслідки, знецінивши українську землю. Щоб не допустити цього, дуже важливо, щоб українці не поспішали продавати свої паї першому-ліпшому підприємцю, який готовий дати за них гроші.

Лише в умовах, коли попит перевищуватиме пропозицію, вартість українських сільгоспземель буде відповідати ринковій відносно вартості ділянок в інших країнах Європи. Якщо ж пропозиція перевищить попит – навряд чи ціна за гектар перевищить 2 тис. доларів США.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*