Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека: святкування 150-річчя від дня народження Лесі Українки - Блог про Львів

Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека: святкування 150-річчя від дня народження Лесі Українки

Леся Українка

25 лютого 2021 р. виповнилося 150 років від Дня народження Лесі Українки. 24 лютого 2021 р. в «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці» (вул. Зелена, 24) відбулися святкування, присвячені цьому ювілею.

До відзначення дати в бібліотеці розгорнуто експозицію виставки мистецьких робіт відомих українських митців Євгена Безніска та Теодозії Бриж (монотипії, фото скульптур) за мотивами драми Лесі Українки «Лісова пісня».

Урочистості святкування ювілейної дати відбулися 24 лютого 2021 року.

Учасників заходу привітала в. о. директора бібліотеки п. Надія Помфюк.

Виставку мистецьких робіт відкрила директор Меморіального музею-майстерні Теодозії Бриж п. Леся Безніско. У своєму виступі розповіла про те, як творилися ці роботи.

В рамках заходу також відбулася презентація книги «Апокриф» (-К.: Комора, 2020), яка нещодавно поповнила бібліотечний фонд. Презентацію провела бібліотекар-методист відділу науково-консультативної та методичної роботи п. Наталія Звольська. У книзі представлені найбільш зрілі твори Лесі Українки на християнську тематику («Одержима», «Що дасть нам силу? Апокриф», «Руфін і Прісцілла», «На полі крові», «Йоганна, жінка Хусова, Адвокат Мартіан») і коментар до них у вигляді чотирьох розмов, які відбулися між українською письменницею Оксаною Забужко та Предстоятелем УГКЦ Блаженнішим Святославом. Леся Українка тут предстала, як знавець історії, апологет християнства з вірою в Живого Бога, геніальний митець.

Програмою заходу був передбачений виступ п. Олени Білоус, автора проекту «Молитва до Митрополита. Софія». Вона представила Лесю Українку з романтичного боку, ніжно прочитавши твір «Твої листи завжди пахнуть зов’ялими трояндами».

Також читайте:   Контролери-провокатори

На святкування 150-річчя від дня народження Лесі Українки до «Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки» завітали гості, які теж вз’яли активну участь у заході.

Пані Ореслава Хомик, голова Союзу Українок, показала Лесю Українку сильною, вольовою людиною, натхненно прочитавши вірші «Епілог» та «Contra Spem Spero». Зазвучали слова: «Хто не жив посеред бурі, / Той ціни не знає силі…». Пані Ореслава ознайомила також з чудовими двомовними ілюстрованими книгами «Лісової пісні», які побачили світ у Луцьку в видавництві Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки в 2016 році.

Пані Оксана Винницка-Юсипович, почесний консул Канади у Львові, розповіла про життя Лесиної сестри за кордоном та презентувала в мережі Інтернет неймовірної краси вступ до опери «Лісова пісня» українського композитора Віталія Кирейка.

Пан Тарас Лозинський, художник, колекціонер, фаховий мистецтвознавець, меценат, поділився своїми роздумати про Лесю Українку та Івана Труша, а також представив цінне видання «Літературно-наукового вісника» за січень-березень 1912 р. (Річник ХV. Том LVІІ), де міститься драма-феєрія в трьох діях «Лісова пісня» Лесі Українки.

Учасники заходу мали унікальну можливість познайомитися із скульптурою Лесі Українки, яку люб’язно надав український митець, реставратор, художник, скульптор Віктор Проданчук.

До цього опису додаються фотографії, мистецьки виконані фотографом Мирославом Тарнавським.

Ярослава Сокольська, Наталя Звольська (завідувач відділу та бібліотекар-методист відділу науково-консультативної та методичної роботи ЛОНПБ)

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*