Кінцевий штрих ремонту: вибір електричних розеток - Блог про Львів

Кінцевий штрих ремонту: вибір електричних розеток

електротовари

Вибір розеток і вимикачів – завершальний етап ремонту електричної проводки в квартирі. Пускати це рішення на самоплив не можна, якість проведення ремонту відповідає не тільки за термін служби виробів, а й за безпеку використання. Порушення технологій загрожує ударами струму і навіть виникненням пожежі в квартирі. Тому до покупки розеток і вимикачів необхідно підійти відповідально, вивчити пропонований асортимент в магазині і знати різницю між моделями.

Усвідомлений вибір розеток – це не тільки безпека, але ще і комфорт користування. В даний момент асортимент розеток і вимикачів дуже великий. І Ваше завдання – вибрати якісний продукт. Зверніть увагу на електротовари Нільсон, є також багато інших хороших брендів. Якщо Ви купите першу-ліпшу розетку, то можете зробити помилку, так як існує висока ймовірність того, що пристрій не відповідає необхідним параметрам. Вивчіть види розеток ще до їх покупки, щоб знати, з якого асортименту доведеться вибирати.

Види розеток

  • Внутрішня або накладна розетка. Внутрішня розетка використовується для прихованої проводки, коли дроти укладаються в штроби, а зовні залишається тільки естетично приваблива рамка. Накладна розетка більше підійде для відкритої проводки, часто використовується для стилістичного виконання. З вимикачами вибір той же. Майте на увазі, що Вам також знадобляться універсальні лицьові панелі, щоби безпечно фіксувати врізні розетки у монтажних коробках.
  • Заземлення розетки. Розетки із заземленням легко відрізнити від розетки без заземлення по наявності металевих хвостиків всередині. Використання першого варіанта безпечніше і практичніше, при відсутності заземлення в мережі така розетка вбереже від ударів струму.
  • Наявність гвинтового з’єднання провідників розетки. Розетка з гвинтовим з’єднанням простіше в установці і надійніше в використанні через більш продуманої системи фіксації провідників.
  • Місце установки розетки. Розетки, як і вимикачі, можна монтувати не тільки в стіну, але і в підлогу. Крім того, існують навіть віконні розетки, які акумулюють енергію за рахунок сонячних батарей.
  • Вироби з таймером або підсвічуванням. Розетка з таймером відключить подачу електроенергії в певний час, а вимикач з підсвічуванням легше знайти в темряві.
  • Спеціальні розетки. До цієї категорії відносяться електротехнічні вироби підвищеного захисту, для використання у важких умовах: розетка у ванній кімнаті або в запиленому підвалі, на вулиці. Найбільш поширений приклад – розетка зі шторкою, встановлена в дитячій кімнаті, здатна захистити не тільки дитини від наслідків цікавості, а й саму розетку від попадання пилу або води.

вибір електричних розеток

Небезпеки неправильного вибору

  • Неправильний вибір розетки небезпечний загорянням електропроводки, якщо навантаження на неї більше, ніж може витримати виріб.
  • Вихід з ладу розетки або вимикача полягає і в розхитуванні виробу в ніші, через що стають видні і доступні дроти, підведення до виробу.
  • Порушення в технології монтажу або використання неякісних розеток може стати причиною ураження електричним струмом.
  • Естетичні порушення, хоч і не є настільки небезпечними, але здатні зіпсувати настрій, якщо розетки і вимикачі неправильно підібрані і не підходять до інтер’єру зовні.

Звичайно, велику небезпеку несуть в собі неправильно підібрані і встановлені розетки, ніж вимикачі. Але оскільки ці електричні вироби завжди йдуть в парі і поєднуються між собою, то і мова ми ведемо про вибір комплекту.

Поради професіоналів

  • Матеріал виготовлення розетки важливий, дешевий тонкий пластик ламається ще на етапі установки.
  • Зверніть увагу на наявність маркувань. Перевірені фірми-виробники не залишають свої вироби без маркування.
  • Визначтеся з цільовим призначенням розетки. Під пральну машину або електроплиту необхідна розетка із заземленням і номінальним струмом не менше 16А.
  • Розетки і вимикачі – це не товар на вагу. Електротехнічний прилад повинен бути упакований в індивідуальну упаковку, мати інструкцію, а іноді і гарантійний талон.

розетки-вимикачі

Вибір електротехнічного приладу – відповідальна справа. Якщо знань і досвіду не вистачає, не бійтеся звернутися за допомогою до фахівців, щоб не зіпсувати ремонт і виконати роботи правильно і надійно.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*