Спорядження для промислового альпінізму: що це таке і які види бувають - Блог про Львів

Спорядження для промислового альпінізму: що це таке і які види бувають

промисловий альпінізм

Промисловий альпінізм – це технологія здійснення висотних робіт на різних об’єктах. Застосування спорядження є важливим моментом, що забезпечує безпеку людини. Тільки завдяки використанню технології захисту можна запобігти падінню з висоти.

Особливості запобіжних поясів

Види виробів:

  • Монтажний пояс. Застосовується тільки в якості підстраховки працівника, який пересувається ногами по конструкції, наприклад на будівельних лісах. Використання монтажних поясів не допускається там, де працівник повинен лізти вгору або висіти. Виріб не витримає ваги людини.
  • Альтанка. Часто застосовується як повноцінна система, що забезпечує безпеку незалежно від обставин. Альтанка використовується для фіксації в певному положенні і недопущення падіння. Для забезпечення комфорту експлуатації передбачений ергономічний пояс. Спеціальні пряжки дозволяють за кілька секунд зняти альтанку або підігнати її під необхідний розмір. Якісні вироби оснащуються двома додатковими петлями для фіксації інструменту.
  • Верхня система. Часто застосовується в якості додаткового пристосування до альтанки. Такий виріб не є повноцінною страховкою.
  • Універсальна система. Найоптимальніший варіант, що поєднує в собі зручність і безпеку. Як правило, подібні системи оснащуються поясами з водовідвідною прокладкою. Для швидкого підгону універсальної системи під свої розміри використовуються роз’ємні пряжки.

Обов’язковою частиною спорядження для альпінізму є каска. Вона може бути як звичайною будівельною, так і спеціально призначеної для висотних робіт.

Особливості затискачів

Затискач (жумар) є невід’ємним елементом, що забезпечує можливість підйому по мотузках і кріплення вантажів. Таке спорядження для альпінізму може розроблятися для застосування певною рукою – правою або лівою. Для виробництва виробу застосовується високоміцна сталь, що забезпечує стабільність і максимальну зносостійкість.

спорядження для промислового альпінізму

Зубчастий кулачок затиску має спеціальний проріз, що використовується для видалення льоду і бруду. Щоб пристроєм було зручно керувати однією рукою, передбачається засувка. Еластичне пластикове покриття забезпечує термоізоляцію і якісну фіксацію затиску.

Види спускових пристроїв

Такі пристосування можна розділити на дві групи:

  • Ручні. В даному випадку коефіцієнт тертя або зусилля гальмування визначаються способом заправки мотузки в пристрій. Також на швидкість спуску впливає ступінь зусилля натяжки.
  • Автоматичні. Такі пристосування оснащуються спеціальними механізмами, за допомогою яких можна змінювати коефіцієнт тертя методом впливу на виріб. Наприклад, на самому початку руху людина тягне за ручку, змінюючи швидкість опускання. В даному випадку контроль мотузки триває, так як при його втраті можливо різке збільшення спускової швидкості. Як правило, в таких ситуаціях починається паніка, в результаті чого не виходить відпустити ручку і загальмувати. У продажу можна зустріти спеціальні спускові пристосування з функцією «антипаніки». Якщо сильно збільшується тиск на рукоять, вони автоматично зупиняють падіння.

Одним з найбільш важливих і функціональних інструментів для альпінізму є карабін. Це сполучна ланка, що забезпечує безпеку людини і ефективність виконання робіт. Конструктивно такий виріб зроблено у вигляді скоби з металу, що замикається спеціальним замком. Щоб не допустити довільного відкриття засувки, використовується запобіжна муфта. Щоб забезпечити максимальну безпеку, вона повинна бути оснащена різьбою.

Також можна зустріти карабіни, доповнені автоматичними замками. Основна їхня перевага полягає в захисті забудькуватих працівників. Будь-які карабіни, що застосовуються для страхування людини, повинні бути обладнані муфтами. При цьому пристосування замикається таким чином, щоб запобігти розкручуванню мотузки.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*