Шевченківські читання «Ну що б, здавалося, слова…» у «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці» - Блог про Львів

Шевченківські читання «Ну що б, здавалося, слова…» у «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці»

Шевченківські читання

Шевченківські читання «Ну що б, здавалося, слова…» у «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці».

Традиційно на початку березня в Україні відзначаються Шевченківські дні, присвячені дню народження Т.Г.Шевченка. Цьогоріч карантинні умови внесли свої корективи. Тому Шевченківські читання у «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці» відбулись 26 травня.

У виступі директора бібліотеки Андрія Цибка, який привітав учасників цього заходу, було звернено увагу на те, що вшанування пам’яті Тараса Шевченка знакове і у травні, бо саме 22 травня 1861 року відбулось перепоховання Тараса Шевченка на Чернечій горі у Каневі. Цю подію достатньо активно замовчували в радянські часи, тому й не було мови про достойне вшанування пам’яті великого українця.

Тарас Шевченко – не лише поет, він голос душі українського народу. Саме таким голосом прозвучали твори Тараса Шевченка у виконанні Народної артистки України Ірини Швайківської (театр ім. Марії Заньковецької). Ця особлива гостя і учасниця святкування розповіла також про «свого Шевченка», про невмирущість його слова. Надзвичайне емоційне піднесення й духовну насолоду відчули присутні під час перегляду кіноверсії В.Миронюка за Т. Шевченком «Відьма», у головній ролі якої Ірина Швайківська. Майстерність акторки зачаровує, надзвичайний професіоналізм викликає глибоку пошану й поклоніння її таланту.

Також читайте:   Другий міжнародний Фестиваль "Відкриваємо Падеревського" у Львові

Під час святкування також були виконані твори Т. Шевченка працівниками бібліотеки: Наталією Звольською та Вадимом Ковпаком. Твори Тараса Шевченка у виконанні Вадима Ковпака прозвучали у форматі онлайн на каналі Ютуб завдяки реалізованому бібліотекою проекту «Книга Вголос».

Шевченківські читання вкотре підтвердили, що ім’я Тараса Шевченка та його твори є символом духовного здоров’я, художньої сили народу, його краси і мужності. Слово Шевченка передається з покоління в покоління і житиме вічно.

Довідка: «Відьма» – це остання поема, написана Т. Шевченком перед засланням, в Седневі, 1847 року. Героїня поеми – жертва панської розпусти, доведена до божевілля, яку народ назвав відьмою.

Допис: заступник директора КЗ ЛОР ЛОНПБ Ярослава Сокольська

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*