Користь рухливих ігор для дітей - Блог про Львів

Користь рухливих ігор для дітей

Користь рухливих ігор для дітей

Мета фізичного виховання дітей дошкільного віку – підготовка до життя і праці. У зв’язку з цим всі засоби фізичного виховання спрямовані на підготовку здорової, фізично міцної людини, здатної ефективно працювати і за необхідності готової встати на захист своєї країни. Досягненню цієї мети підпорядковані всі існуючі системи фізичного виховання.

Рухлива гра є найважливішим інститутом підготовки дитини до життя

Гра є моделлю самого життя, вправа в подальшій діяльності. Гру породжують і визначають її характер інстинкти людської і тваринної природи, а не велика кількість сил. Грають не тільки діти, а й дорослі; грають не тільки люди, але й тварини. Молоді тварини – кошенята, ведмежата – також пристрасно люблять гру, як і наші діти; вона доставляє їм не менше задоволення, ніж дітям.

Якщо ви не знаєте які саме зацікавити дитину цими корисними забавками, пропонуємо вам збірки з порталу krainau.com. Наприклад тут ви знайдете рухливі ігри для дітей 3-4 років, для дітей середнього (тут), молодшого і старшого дошкільного віку, ігри взимку, українські, на вулиці, в приміщенні і багато інших.

Рухлива гра – це свідома, активна рухова діяльність дітей, спрямована на вирішення рухових завдань і виконання правил гри. Відмінною особливістю або специфікою рухомої гри є миттєва реакція дитини на сигнал ( «Лови!», «Біжи!», «Замри!» і т.д.).

Хоча гра і відноситься до категорії фізичних вправ, проте має свої особливості. Точніше вона принципово відрізняється від фізичних вправ, бо рухлива гра – це діяльність, а не сукупність рухових дій, по суті, форма поведінки. Дитяча гра сама по собі становить і мету, і дію, і насолоду.

Рухлива гра була супутником людини з давніх давен

Ігри в усі часи і в усіх народів були неодмінно. Багато з них представляли собою культуру і спосіб життя народу. Необхідно підкреслити, що гра вбирає в себе найбільш важливе і необхідне для вдосконалення рухових навичок людини в конкретних суспільно-історичних умовах. Рухливі ігри – одна з форм передачі духовної спадщини, культури і традицій свого народу.

Також читайте:   Велосипедом зі Львова в Сколе. Частина друга (відео)

рухливі ігри для дітей

Трудова діяльність завжди впливала на хід розвитку людського суспільства, тому ігри в своїй первісній формі відображали саме її. Між вмістом рухливих ігор і трудовою діяльністю товариства, яке знаходиться на певному ступені економічного розвитку, простежується цікава залежність: чим нижче ступінь культури людського суспільства, то тіснішим є цей взаємозв’язок. Це підтверджує аналіз літератури, присвяченої спостереженнями за племенами, які знаходяться на ступені первісної культури. Досить згадати багатьох дослідників, які спостерігали гри негритянських племен, австралійців, ескімосів. Розуміючи, що гра є безпосередньою підготовкою до праці і війни, дорослі в первісному суспільстві брали активну участь в дитячих іграх.

В міру ускладнення виробничих відносин і розвитку ідеології сфера ігрової діяльності значно розширюється: з одного боку, розвиток ідеологічної надбудови стимулює появу обрядових ігор; з іншого – розвиваються гри, витоки яких беруть свій початок з трудової та бойової діяльності людського суспільства. Разом з цим відбувається ускладнення рухових завдань, в результаті яких ці заваби набувають значних відмінностей від своїх прообразів. Так, камінь, який використовували як знаряддя метання в первісних іграх, перетворюється на дерев’яну кулю; м’яч, спис і бумеранг витісняються палицею, битою, ключкою і т.д .; ігри, пов’язані з виявленням супротивника і нападом на нього в темряві, трансформуються на ігри типу «Жмурки».

З подальшим ускладненням знарядь виробництва і виробничих відносин в суспільстві йде процес диференціації і спеціалізації праці, паралельно змінюється вигляд військового мистецтва. Втрачається взаємозв’язок між рухами, які формуються в грі, і вузькоспеціалізованими трудовими і бойовими навичками.

Узагальнюючи вищесказане, необхідно підкреслити величезне значення рухливих ігор для всебічного розвитку особистості дитини-дошкільника, підготовці її до життя та праці.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*