Юнацька Екстра-ліга (U-17): хто може зіграти у новому сезоні? Частина четверта - Блог про Львів

Юнацька Екстра-ліга (U-17): хто може зіграти у новому сезоні? Частина четверта

ФК "Угорники"

Продовжуємо розповідати про потенційних учасників нового чемпіонату юнацької Екстра-ліги (U-17).

ДЮСШ «Хвиля» (Харків). Харківський дитячо-юнацький футзал поступово отримує своє друге дихання. У минулому сезоні вихованці ДЮСШ «Хвиля» здобули перемогу в Молодіжній Екстра-лізі (щоправда, не забуваємо, що там грали лише три команди, але про це ми ще поговоримо пізніше. – А. Т.). Тепер же слобожанський колектив спробує повторити цей успіх, але вже у молодшій віковій категорії – U-17. У сезоні 2019/2020 р. р. харківський колектив вже брав участь у ЮЕЛ. Тому, назвати команду з Харкова такою, що не має досвіду в ЮЕЛ, навряд чи можна. Однак, якщо згадати той сезон, то тоді у ЮЕЛ (U-17) грали переважно футзалісти 2002-2003 років народження, а зараз на майданчики виходитимуть гравці 2005-2006 років народження, якщо не враховувати «позняків» 2004 року народження. І тут потрібно врахувати той факт, що «Хвиля» не грала у попередньому сезоні ЮЕЛ, і взагалі ми її не бачили у минулому сезоні. Тому, нам доведеться наново знайомитися з цією командою. Якщо сказати чесно, то наразі ця команда саме в цій категорії є однією з найбільш загадкових. Якщо силу та потенціал інших теоретичних учасників ЮЕЛ нового сезону ми більш-менш знаємо, то поки що «Хвиля» залишається для нас порівнянням з багатьма невідомими. Тому, той факт, що «Хвиля» планує йти у ЮЕЛ, викликає цікавість та бажання подивитись на цю команду та поспостерігати за нею.

ФК «Угорники» (Івано-Франківська обл.). Цій команді у минулому сезоні трохи не вистачило очок, щоб поборотися бодай би за бронзові медалі ЮЕЛ. Тим не менш, ця команда себе показала з найкращого боку. Однак, з того складу, який грав у минулому сезоні, більшість гравців вже пішла далі будувати собі кар’єру. Хтось пішов у великий футбол, а хтось – залишився у футзалі (наприклад, Роман Татумірак став гравцем «Сокола»). Тому, «Угорникам», якщо вони планують піти у ЮЕЛ, доведеться грати фактично новою командою. Щоправда, у Олександра Дем’янчука є команда 2005-2006 р. н. Але якщо дивитись на склад команди, яка грала у Юнацькій Екстра-лізі у минулому сезоні, то з нього наразі залишився лише один гравець – Василь Пасічняк. Він 2006 року народження, і якщо «Угорники» підуть у ЮЕЛ, то, вочевидь, команда будуватиметься саме навколо Пасічняка, тому що він має досвід матчів на такому рівні. До того ж, у команди Олександра Дем’янчука, вочевидь, не буде можливості скористатися допомогою «позняків», які могли би підсилити склад. Тому, якщо команда з Коломийщини таки піде у Юнацьку Екстра-лігу, то вона буде фактично оновленою на 99 %. І тим цікавіше буде на неї подивитись. Хоча ми не відкидаємо і такого варіанту, що, можливо, «Угорники» підуть і в Першу лігу, чинними чемпіонами якої вони наразі є.
КДЮСШ «Барса» (Шостка). З командою, яка представляє Сумську область, не все так однозначно. Нагадаємо, що після першого з’їзного туру ЮЕЛ шосткінська «Барса» знялася зі змагань. Наставник «помаранчево-чорних» Владислав Петренко пояснив це рішення тим, що він не бачить сенсу грати у цьому чемпіонаті, якщо його підопічні не хочуть прогресувати та користатися шансом пробитись кудись далі. На той момент «Барса» була безнадійним аутсайдером. Якщо ж згадувати ту команду, яка грала у чемпіонаті України (U-15), то там «Барса» фінішувала передостанньою, випередивши лише «Іллічівець» (незвично було бачити команду з Чорноморська на останньому місці, але на те були свої причини. – А. Т.). Проте, шосткінці видали кілька цікавих матчів, а перемога над «Ураганом» на його же майданчику взагалі була взірцем організованої та дисциплінованої гри. Тоді «Барсі» дуже допоміг Разумний, який фактично і створив цей результат. І якщо «Барса» таки піде у ЮЕЛ, то шосткінцям, перш за все, потрібно бути готовими до щільного графіку матчів з роз’їздами. Це – по-перше. По-друге – Владиславові Олександровичу, якщо він все-таки планує піти у ЮЕЛ, потрібно будувати команду навколо Галушка, Марущенка та Леоненка і не розраховувати на теоретичну перемогу Разумного та Коструби. Так, якщо ці двоє додадуться, то «Барса» додасть у міцності. Але це, як то кажуть, пожежний варіант. Однак, зараз шосткінській команді потрібно визначитись: ЮЕЛ, Перша ліга (U-17) чи чемпіонат України (U-16) – на який турнір зробити більший акцент.
ДЮСШ № 25 (Київ). Для «чорних соколів» ситуація дуже цікава. Кияни теоретично можуть піти у Юнацьку Екстра-лігу, тим більше, якщо врахувати той момент, що Олександр Кривенда в такому випадку може зібрати практично весь свій «золотий» склад: Сніцаренка, Пастуха, Тимчака, Тукалевського, Гридька, Корнієнка тощо. Більше того – Олександр В’ячеславович неодноразово казав про те, що його команда обов’язково гратиме у ЮЕЛ. Але тут є кілька моментів. По-перше – наскільки столична команда наразі готова до змагального режиму з роз’їздами? По-друге – що зараз «чорні соколи» поставлять собі за пріоритет – боротися за чемпіонство у чемпіонаті України (U-16) чи бути серед претендентів на медалі (і не факт, що золоті) у ЮЕЛ? З одного боку – граючи у чемпіонаті України серед 16-річних (про цей можливий турнір ми обов’язково також поговоримо), Олександр Кривенда ризикує не зібрати весь свій «золотий» склад і зможе розраховувати хіба що на підтримку Пастуха. А якщо згадати, що у попередньому сезоні у чемпіонаті України (U-15) серед команд Вищої ліги киянам далеко не завжди вдавалося показувати дійсно чемпіонську гру, та й чемпіонство «чорні соколи» здобули лише завдяки перемозі «ДЮСШ-Respect» над «Феніксом», то де гарантія, що у чемпіонаті України (U-16) буде легше? З іншого боку – якщо ДЮСШ № 25 збере свій найсильніший склад, то ця команда цілком реально може стати головним конкурентом для «Урагану», який наразі теоретично є головним фаворитом сезону. Додамо лише, що Пастух та Сніцаренко вже викликались до юнацької збірної України (U-17), і цей фактор наводить на думку, що якщо тренерський штаб ДЮСШ № 25 обиратиме, у якому з двох турнірів у старших вікових категоріях брати участь, то тут пріоритет має бути очевидним – Юнацька Екстра-ліга, яка є серйозною вітриною для потенційних кандидатів у юнацьку збірну України. До того ж, теоретично ДЮСШ № 25 може бути однією з базових команд у оновленій юнацькій збірній України (U-17).
«Сокіл» (Хмельницький). Команда з Поділля брала участь у першому сезоні Юнацької Екстра-ліги, коли цей чемпіонат проходив у віковій категорії U-16. Після того «соколят» деякий час ми не бачили на всеукраїнських дитячо-юнацьких змаганнях під егідою Комітету ДЮФ АФУ. І лише у сезоні 2020/2021 р. р. «Сокіл» повернувся та зіграв у чемпіонаті України (U-15) серед команд Вищої ліги. Зіграли підопічні Віталія Розпаченюка непогано, хоча, можливо, від них десь чекали більшого. Тим не менш, наразі ми цілком реально можемо розглядати «Сокіл» як одного з претендентів на ЮЕЛ. Принаймні, ми сміливо можемо про це говорити. Якщо «Сокіл» гратиме у Юнацькій Екстра-лізі, то для «малинових» це буде дуже серйозний досвід. Якщо згадати виступи «Сокола» у згаданому нами першому сезоні ЮЕЛ, то там «соколята» були серед фаворитів, а деякі з гравців того складу вже тоді впевнено стукали у двері основної команди. Тому, це, звичайно, має бути стимулом для нового покоління «соколят». Ну, і той факт, що ще один клуб дорослої Екстра-ліги теоретично матиме свою юнацьку команду в ЮЕЛ, теж має про щось говорити, адже все-таки хочеться, щоб у перспективі всі команди Екстра-ліги мали свої команди у ЮЕЛ. «Ураган», «Енергія», «Кардинал-Рівнестандарт» вже мають свої юнацькі команди у Юнацькій Екстра-лізі. Тому, чекаємо чогось подібного від «Сокола». А там, сподіваємось, і інші колективи підтягнуться.

Також читайте:   Футзал. Чемпіонат України. Локомотив 4:1 Енергія (відео)

«Темп-ЗАЕС» (Енергодар). Не будемо скидати з рахунків і цю команду. Все-таки, «Темп-ЗАЕС», так само як і «Сокіл», є одним з тих колективів, які грали ще у першому розіграші ЮЕЛ, коли вона проводилась у форматі U-16. Взагалі «атомників» хотілося побачити ще у минулому сезоні, оскільки всі знають, що у Ігоря Черненка була непогана команда 2004 року народження. І якби вона заявилась у ЮЕЛ, то точно могла би зробити кілька сюрпризів. Тепер же, вочевидь, Ігореві Черненку, якщо він піде разом зі своєю командою саме у ЮЕЛ, а не в Першу лігу, доведеться розраховувати на юнаків 2005-2006 року народження. Можливо, навіть більше на гравців 2006 року народження. Тоді енергодарська команда могла би у новому сезоні обкататися з прицілом на сезон 2022/2023 р. р., де можна буде і за медалі поборотися. Однак, останнє слово буде за «Темпом» і за Ігорем Черненком. Якщо говорити про «позняків», то якщо «Темп-ЗАЕС» таки піде у ЮЕЛ, то теоретично команді з Запорізької області можуть допомогти Назар Бутенко та Микита Марков. І це, погодьтесь, буде серйозне підсилення для команди, яка, вочевидь, будуватиметься навколо Шпонька та Касаріма. Як автор цього матеріалу, скажу свою думку: «Темп-ЗАЕС» однозначно потрібен Юнацькій Екстра-лізі. Самобутніх колективів, на жаль, дуже мало. Так, теоретично все може скластися так, що ми побачимо «Темп-ЗАЕС» не в ЮЕЛ, а в Першій лізі. Проте, не факт, що рівень змагань у Першій лізі може бути вище, ніж у Юнацькій Екстра-лізі (U-17).

Далі буде…

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*