Чемпіонат світу – 2021. Група «В». Узбекистан, Гватемала, РФС, Єгипет - Блог про Львів

Чемпіонат світу – 2021. Група «В». Узбекистан, Гватемала, РФС, Єгипет

Чемпіонат світу

Ми продовжуємо знайомитися з учасниками чемпіонату світу, який стартує у Литві вже сьогодні. Про групу «А» ми вже писали в одному з попередніх матеріалів. Тепер же настав час познайомитися з групою «В», яка стартуватиме сьогодні, так само як і група «А».


Узбекистан

Участь у чемпіонатах світу: 2016, 2021.

Для збірної Узбекистану це буде другий чемпіонат світу. До того ж, другий поспіль. Нагадаємо, що на ЧС-2016 у Колумбії ця азійська команда не вийшла з групи, посівши останнє місце. Однак, за ці п’ять років багато чого змінилося. Футзал в Узбекистані розвивається серйозно, і там не менш серйозну увагу приділяють саме розвитку національних збірних. Тому, в Узбекистані вже вибудовується вертикаль збірних, що ми можемо бачити за виступами як національної, так і молодіжних команд Узбекистану. До того ж, ця команда стала більш досвідченою за ці п’ять років. І це, звичайно, має бути козирем для цього пострадянського колективу.

Прогноз на ЧС-2021. Судячи з того, як збірна Узбекистану провела підготовку до чемпіонату світу, можна зробити висновок: ця збірна здатна наробити галасу на чемпіонаті світу. Погодьтесь, одна лише перемога у товариському матчі зі збірною Португалії чого вартує. Тому, є всі підстави вважати, що збірна Узбекистану може поборотися за вихід до плей-оф або з другого місця, або ж з третьої сходинки як одна з тих команд, яка посяде кращу третю позицію у своїй групі. Але насправді посісти другу сходинку в своїй групі співвітчизникам легендарного Максима Шацьких цілком до снаги.

Хто може вистрілити? Довгий час лідером збірної Узбекистану був Шухрат Таджибоєв – гравець, який міг себе проявити як в обороні, так і в атаці. Але наразі Таджибоєв закінчив виступи у національній збірній Узбекистану. Тим не менш, у нинішньому складі цієї команди також є непогані гравці. Зокрема, це воротар Рустам Умаров. Це досвідчений голкіпер, який наразі є беззаперечним першим номером збірної Узбекистану. Також варто виділити талановитого та забивного Іхтійороа Ропієва, а також найкращого бомбардира чемпіонату Узбекистану Машраба Адилова. Окрім того, одним з провідних гравців нинішньої збірної Узбекистану є Даврон Чорієв. Вочевидь, навколо цих гравців і будуватиметься гра збірної Узбекистану на чемпіонаті світу. І кожний з цих гравців може заявити про себе на повний голос.

Гватемала

Участь у чемпіонатах світу: 2000, 2008, 2012, 2016, 2021

Після того, як Гватемала приймала у себе чемпіонат світу 2000 року, вона пропустила лише один «мундіаль» – у 2004 році. Після цього гватемальці ставали учасниками чотирьох світових футзальних форумів поспіль, включаючи нинішній ЧС у Литві. Мабуть, найвищим досягненням збірної Гватемали на ЧС можна вважати третє місце у групі «С» першого групового етапу «мундіалю» 2008 року у Бразилії, коли гватемальській команді вдалося посісти третє місце у групі, в якій тоді було п’ять команд (до речі, гватемальці тоді грали в одній групі зі збірною України. – А. Т.). На інших світових футзальних форумах збірна Гватемали посідала або третє, або четверте місце у своїй групи, але тут вже потрібно враховувати, що у групах було по чотири команди. І такі результати, ясна річ, не давали можливості гватемальцям вийти у плей-оф. Тому, гватемальська команда, яка, до речі, є однією з провідних у своєму регіоні (КОНКАКАФ), покладатимуть надію на ЧС у Литві, де склад групи, за винятком команди РФС, має бути більш-менш рівним, тому і шансів на вихід у плей-оф теоретично має бути більше. Але це теоретично…

Прогноз на ЧС-2021. А практично – є всі підстави вважати, що і цього разу ми навряд чи побачимо збірну Гватемали у плей-оф. Тому що команді РФС гватемальці навряд чи складуть конкуренцію, Узбекистан виглядає більш переконливо у контексті боротьби за друге місце у групі, та й Єгипет свого останнього слова ще не сказав.

Хто може вистрілити? Якщо згадувати крайній чемпіонат КОНКАКАФ, на якому збірна Гватемали посіла третє місце, то там одну з провідних ролей у складі гватемальської збірної грав Хосе Рамос, який забивав важливі голи, зокрема, і у матчі за третє місце. Також лідерами збірної Гватемали можна вважати Фернандо Кампаньяка та Роберто Альвададо. Ці двоє теж зробили вагомий внесок у здобуття збірною Гватемали бронзових медалей чемпіонату КОНКАКАФ, тому гватемальські вболівальники цілком справедливо розраховують на те, що саме ці гравці допоможуть своїй команді переписати історію участі у чемпіонатах світу.

РФС

Участь у чемпіонатах світу: 1992, 1996, 2000, 2008, 2012, 2016 (як збірна Росії), 2021 (як команда РФС)

Через допінгові скандали збірна Росії не має права виступати під своїм прапором та від імені своєї країни. Тому, на цьогорічному «мундіалі» буде представлена команда Російського футбольного союзу. Але при цьому вона гратиме у Литві у ранзі чинного віцечемпіона світу. Нагадаємо, що п’ять років тому в Колумбії підопічні Сергія Скоровича програли у фіналі збірній Аргентини. І наразі саме «срібло» є найвищим досягненням футзальної команди РФС за всю історію виступів на чемпіонатах світу. І, судячи з того, який ростер у цієї команди на нинішній ЧС, то ми бачимо, що у ньому лише троє натуралізованих гравців – Ромуло, Едер Ліма, Робіньо. У порівнянні з минулими часами, коли, окрім Робіньо, Ромуло та Едера Ліми, за збірну Росії виступали Пула, Сіріло, Густаво – це прогрес. Можна, щоправда, згадати, що на ЧС не поїхав Ескердінья, який вміє забивати важливі м’ячі. Але у команди РФС є, ким замінити цього гравця. Тому, тут навряд чи будуть проблеми. Але з іншого боку – всі вже так звикли, що результат у російської команди зазвичай роблять бразильці (при всьому тому, що саме «корінні» росіяни по факту мало чим поступаються у контексті індивідуальної майстерності, інакше Чишкалу не запросили би у «Бенфіку». – А. Т.), що навіть буде цікаво подивитись на таку команду РФС, де на перші ролі вже матимуть виходити не натуралізовані бразильці з російським паспортом, а саме російські футзалісти. Тобто, нинішній чемпіонат світу, можливо, стане початком повного перезавантаження команди РФС, хоча наразі вони точно не відмовляться від бразильців, особливо від Робіньо, котрий, як не крути, є одним з провідних гравців збірної, і недарма він є лідером «Бенфіки». Однак, якщо це дійсно буде перший крок у бік відходу від натуралізації бразильців, то він цього насправді можуть виграти всі.

Також читайте:   Футзал. Студентська ліга. Дебют Воробуса видався вкрай невдалим

Прогноз на ЧС-2021. Команда РФС, як ми казали вище, є чинним віцечемпіоном світу. І вона претендуватиме на медалі і на цьогорічному чемпіонаті світу. Проте, навряд чи вона цього разу зможе дійти до фіналу, тому що збірні Іспанії та Бразилії наразі виглядають більш реальними претендентами на фінал. Тому, прогнозуємо команді РФС матч за третє місце, але не факт, що вона його виграє.

Хто може вистрілити? З одного боку – можна сказати, що лідери команди РФС не міняються. Це ті ж самі Едер Ліма та Робіньо. Але з іншого боку – вже наразі лідером команди РФС є Іван Чишкала, таких же лідерських якостей можна чекати від Артема Антошкіна. Хоча насправді у команди РФС кожний гравець – індивідуально сильний та може вирішити не тільки долю епізоду, а і матчу.

Єгипет

Участь у чемпіонатах світу: 1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016, 2021.

Збірну Єгипту цілком реально можна назвати одним зі старожилів футзальних чемпіонатів світу. Лише у двох перших «мундіалях» – у 1989 та 1992 роках – єгиптяни не брали участь. А от починаючи з 1996 року, коли ЧС проходив у Іспанії, «фараони» є постійними учасниками футзальних світових форумів. За даний проміжок часу команда цієї африканської країни змогли занести до списку своїх досягнень подолання першого етапу. У 2000 році египтяни, посівши друге місце у групі, вийшли до другого групового етапу, а там вже поступилися бразильцям та своїм нинішнім суперникам – росіянам. А у 2012 та 2016 роках єгиптяни вийшли до плей-оф у числі кращих команд, які посіли треті місця у своїх групах. І що цікаво – египтяни не виходили з групи, коли грали проти збірної України. Так було у 1996 та 2004 роках. Цього разу збірна України, на жаль, не потрапила на «мундіаль», і, відповідно, не зіграє в одній групі з Єгиптом. Тому, єгиптяни можуть сподіватися на вихід з групи. Звичайно, в цих фактах, можливо, є доля співпадіння, проте щось закономірне в цьому, мабуть, також є.

Прогноз на ЧС-2021. Стабільність – ознака якості, чи не так? Якщо так, то у «фараонів» є всі шанси вийти з групи у якості однієї з кращих третіх команд. Хоча насправді група у єгиптян така, що в ній можна зазіхнути і на підсумкове друге місце.

Хто може вистрілити? Наразі всі надії збірної Єгипту пов’язані з Абдельрахімом Ель-Ашвалом, який є не тільки лідером своєї команди, а й одним з її провідних голеадорів. Не відстає у цьому плані Мостафа Ейда. Також ми би звернули увагу на Кокі та Мостафу Еіда, які непогано проявили себе на футзальному Кубку африканських націй, котрий проходив у 2020 році у Марокко.

Далі буде…

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*