Робота за кордоном – ким працевлаштуватись у 2022 році?

Робота за кордоном - ким працевлаштуватись у 2022 році?

Пошук роботи за кордоном актуальний серед українців вже не перший рік. Не дивно, пандемія COVID-19 завдала удару по бюджету тисяч сімей у 2019-2021 рр., залишивши без постійного заробітку понад 11% населення. Найбільше постраждав малий та середній бізнес, котрий так і не зміг адаптуватись до нової економічної ситуації у світі.

Залишившись без роботи, українці все частіше звертаються до кадрових агенцій в пошуку можливості працевлаштуватись в Європейському Союзі, Америці, Азії та Ізраілі. Мігрантів приваблює можливість отримувати гарантовано високу заробітну плату, безпечні умови праці, юридичний та медичний супровід в надзвичайних ситуаціях, а в перспективі – переїзд в ЄС на довгостроковий термін.

Розповімо детальніше про особливості пошуку роботи за кордоном для сімейних пар, чоловіків та жінок, які вакансії мають найбільший попит та чим небезпечне нелегальне працевлаштування для українців.

Європейський Союз

Більшість українців отримують перший досвід роботи за кордоном в Польщі та Чехії. Переваги – різноманіття вакансій для короткострокового працевлаштування, низькі вимоги роботодавців, спрощена процедура отримання дозвільних документів. Понад 75% пропозицій розраховані на сезонних працівників у сферах сільського господарства, легкій промисловості, вантажних та пасажирських перевезеннях, обслуговуванні. Перевагою буде знання польської, чеської або англійської мови на рівні А2-В1.

Дівчата та жінки в працездатному віці часто цікавляться пошуком роботи в Іспанії та Італії, спеціалізація – соціальний догляд за людьми похилого віку та осіб з інвалідністю. Окрім теплого, комфортного клімату та різноманіття свіжих фруктів, перевагою слугує безкоштовне житло та харчування на території роботодавця, конкурентний рівень заробітної плати, можливість вільно брати відпустку та лікарняні. Для чоловіків можливо отримати роботу будівельниками, різноробочими, комплектувальниками готової продукції.

Щорічно все більше українців зацікавлює працевлаштування в Скандинавії – Швеції, Данії та Норвегії. Всупереч складнощам в отриманні необхідних дозволів та віз, високі вимоги до найманих працівників, місцеві роботодавці надають іноземцям найбільшу заробітну плату в Європі – від 2 до 3,5 тисяч євро за оплату праці некваліфікованих спеціалістів, від 3,2 до 6 тисяч євро для кадрів з профільною освітою та досвідом роботи. Популярні сфери для роботи – харчова промисловість (обробка риби, м’яса), сільське господарство (збір ягід, фруктів, овочів), вантажні перевезення.

Також читайте:   Новий вид телефонного шахрайства

Англія

Для кандидатів з рівнем знання англійської мови не нижче В1 можливо отримати високооплачувану пропозицію у Великобританії. Для працевлаштування іноземцям необхідно не тільки отримати робочу візу, але й пройти процедуру “Labour market test”. Це кампанія по рекламуванню вакансії в ЗМІ для виключення наявності кандидатів серед місцевого населення. Тільки після даного етапу пропозицію зможе отримати іноземець.

Популярні вакансії в Англії серед українців:

  • помічники на теплицях, фермах;
  • комплектувальники на склад;
  • різноробочі;
  • викладачі;
  • будівельники;
  • маркетологи;
  • перекладачі;
  • соціальні працівники;
  • кухарі;
  • няні;
  • помічники по дому.

Середньостатистична заробітна плата в Англії у 2021 склала 3100 доларів на місяць.

Ізраїль та Америка

В 2022 році найважче найти роботу українцям в країнах із суворим міграційним законодавством – Сполучених Штатах Америки та Ізраїлі. В першу чергу, українцям слід володіти державною мовою на рівні достатньому для вільної комунікації з роботодавцем, колегами, клієнтами, ознайомлення з технічною документацією. По-друге – бути готовим підтвердити кваліфікацію, навички та досвід роботи за спеціальністю.

Найчастіше кандидати відмовляються від працевлаштування в Ізраїлі та США у зв’язку зі складнощами в отримані візи та необхідних дозволів. Для мінімізації імміграційного потоку, уряд вимагає від іноземців надавати великий пакет документів, включаючи – наявність стримувальних факторів вдома – сім’ї, нерухомості, інвестицій тощо. Найбільшим попитом в цих країнах користуються профільні спеціалісти по спеціальностях – веб-розробники, медичні працівники, юристи, економісти, дизайнери, соціальні працівники, помічники на теплицях та фермах.

Звертаємо Вашу увагу – тільки офіційне працевлаштування за кордоном надає можливість отримувати гарантований рівень заробітної плати, безпечні умови праці, кваліфіковану допомогу в екстрених ситуаціях. Результатом нелегальної роботи може бути: невиконання роботодавцем чинного трудового законодавства щодо найманого працівника, штрафні санкції, депортація та заборона на виїзд за кордон.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*