Що таке проксі-сервер та для чого він потрібен? - Блог про Львів

Що таке проксі-сервер та для чого він потрібен?

проксі

Якщо Ви шукаєте, як забезпечити собі анонімності у мережі Інтернеті або як уникнути обмеження на перегляд певних веб-сайтів – використання проксі-сервера – один із способів домогтися цього.

Що таке проксі?

По суті, проксі-сервер діє як посередник між Вами та іншою службою в Інтернеті. Проксі-сервер простий у використанні, швидкий і забезпечує значну анонімність. Якщо ви використовуєте проксі-сервер, ваш комп’ютер у локальній мережі та Інтернет розділені проксі-сервером. HTTPS-запити, що надходять з Вашого комп’ютера, будуть замасковані IP-адресою проксі-сервера, і проксі-сервер буде пересилати запит до місця призначення.

Чи відрізняється проксі-сервер від VPN? VPN і проксі – це абсолютно різні технології. Один шифрує та створює мережу (VPN), а інший централізує повідомлення (Проксі). Але все ж існує подібність між VPN і проксі. Той факт, що VPN-сервер виступає як посередник – посередник між клієнтом (джерелом) і веб-сервером (призначенням), робить VPN-сервер свого роду «довіреним проксі».

Для чого потрібен проксі?

Проксі-сервер може бути придатним для багатьох цілей, як от:

  • обхід встановленої урядом цензури
  • доступ до регіонально заблокованого вмісту, наприклад потокових або ігрових сервісів.
  • уникнення мережевих обмежень у корпоративних мережах
  • для проведення масштабних SEO-кампаній з веб-скрейпінгом тощо.

Типи проксі

Існує багато типів проксі. Але найпоширенішими є проксі на основі протоколу HTTP/HTTPS і SOCKS проксі. Ці типи проксі можуть відрізнятися залежно від рівня анонімності, джерела IP-адреси, а також від типу служби.

  • Проксі HTTP зазвичай використовується для анонімного перегляду веб-сторінок. Це означає, що під час перегляду веб-сторінок все буде виглядати так, ніби HTTP-запити надходять від проксі-сервера, а не від Вас.
  • Проксі-сервер SOCKS (SOCKets Secure) дозволяє фільтрувати будь-який трафік, незалежно від програми (зокрема, торренти, електронні гроші та ін.).

Переваги та недоліки проксі-сервера

Переваги від використання проксі

  • Можливість переглядати контент із географічними обмеженнями.
  • Якщо місцева влада чи організація має суворі обмеження у плані цензури, підключення до проксі-сервера, розташованого в іншій країні чи мережі, допоможе обійти такі обмеження.
  • Отримання доступу до заблокованих додатків, месенджерів.
  • Підвищення рівня безпеки в мережі (базові атаки спрямовуються зазвичай на проксі-сервер).
  • Забезпечення певної анонімності та ін.

Недоліки використання проксі

  • Безкоштовні проксі є ризикованими та повільними.
  • Ви ніколи не будете знати справжні наміри постачальника безкоштовних послуг. Безкоштовні проксі-сервери можуть збирати ваші дані, показувати багато надокучливої реклами і навіть встановлювати шкідливе програмне забезпечення, наприклад, для майнінгу криптовалют.
  • Проксі не шифрують Ваш трафік. Проксі не буде шифрувати дані в код, щоб приховати їх від несанкціонованого доступу. Якщо перевірку пакетів розміщено в тій же мережі або в потоці трафіку, будь-хто може мати можливість переглядати вміст даних.

Тому раджу уникати використання безкоштовних проксі. Безкоштовні проксі, як правило, приваблюють багато користувачів. А переповненість іншими користувачами, які використовують ті самі ресурси, робить сервер в рази повільнішим і набагато менш безпечним. Ризики пов’язані не лише з іншими користувачами, але й із постачальником безкоштовного проксі.

Якщо Ви цінуєте конфіденційність, швидкість і безпеку – розгляньте приватний проксі, наприклад, proxy-sale.com. Пам’ятайте, що проксі не шифрують дані, вони просто маскують IP-адресу. Ось чому не рекомендується обробляти конфіденційну інформацію під час підключення до загальнодоступних безкоштовних проксі.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*