«Титан італійського відродження» - Блог про Львів

«Титан італійського відродження»

Леонардо Да Вінчі

Так називається виставка, яка готується в «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці» і присвячена 570-річчю від дня народження італійського живописця, скульптора, архітектора Леонардо да Вінчі.

Леонардо да Вінчі (15 .04.1452 – 1519) – символ ренесансного генія, який особливо прославився анатомічними рукописами. За загальною думкою, саме Леонардо вважався б засновником сучасної анатомії, якщо б його рукописи не були втрачені на сторіччя.

Художник вивчав анатомію в цілісності, кожну частину людського тіла.

Один з провідних знавців Ренесансу Б. Я. Віппер підкреслює, що «Леонардо був, перш за все, саме вченим… його мистецтво… розвивалося на базі науки».

Леонардо да Вінчі робив багато спроб досліджень, повторював їх і перевіряв. Не довіряв описам, питаючи : «О, письменник, якими словами опишеш ти цілісне зображення, з такою досконалістю, як це зроблено на малюнку?».

Джордже Базарі писав: «… Леонардо… склав книгу з малюнків червоним олівцем, заштрихованим пером, із зображенням трупів, м’язів та кісток, з яких він власноруч здирав шкіру…».
В художника є серія малюнків, де зображено людський плід. Останній з них цілком вірно передає положення плоду та пуповини.

Також читайте:   Книга Івашків Галини "Збірка кераміки Петра Лінинського"

Зображення поперечного розрізу черепа було виконано художником в анатомії вперше.
Малюнки художника частіше більш змістовні, точні, ніж його записи, які виконувалися швидко, для себе, справа наліво.
За оцінкою Терновського, «праці Леонардо в тому вигляді, в якому ми маємо їх зараз, є результатом великої праці вчених, котрі розшифрували їх, підібрали за тематикою…».

Про це дізнаємося з статті К. В. Заблоцької «Художньо-філософська анатомія Леонардо до Вінчі», розміщеної в журналі «Наука. Релігія. Суспільство» за 2006 рік, № 2 (- С. 218-222).
Фото:
Презентація до позакласного заходу «Наука про життя» [Електронний ресурс] // На Урок.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*