Де варто побувати в Херсоні: ТОП 10 локацій - Блог про Львів

Де варто побувати в Херсоні: ТОП 10 локацій

Херсон

Херсон — це не просто курортне містечко, яке відоме багатьом соковитими гарбузами та динями, це частинка історії, яка відображена в її архітектурі, краєвидах та визначних місцях. Не всім відомо, що саме це місто надихнуло Олександра Гріна на написання «Багряних вітрил», що тут бралась сировина для виготовлення перших валіз Луї Вітона, що понад 100 р. тому тут в встановлений перший радіозв’язок.

Херсон дійсно може здивувати! І хоча зараз не найкращі (скоріше найгірші) часи для мандрів, після нашої з вами перемоги неодмінно будемо мандрувати Україною. А Херсон – це Україна! Тож, в яких місцях Херсону варто побувати кожному туристу?

Потьомкінський сквер

Потьмкінскький сквер — серце Херсону, через яке проходить багато туристичних маршрутів до відомих пам’яток архітектури міста. Тут також встановлено пам’ятник засновнику та російському діячу — Г. Потьомкіну. Він настільки був цінним для Катерини ІІ, що на його честь вона звеліла встановити у Херсоні монумент. Проте монумент не вдалось зберегти для наших днів, його замінив інший аналог, виконаний українським скульптором.

Потьомкінський сквер

Потьомкінський сквер — не лише центральне місце відпочинку херсонців, але й улюблена локація закоханих. І якщо ви посварились із своєю половинкою, то навіть для вас буде не просто лавка «для закоханих», але й місце для примирення.

Херсонський обласний художній музей ім. О. Шовкуненка

Поруч із сквером Потьомкіна находиться художній краєзнавчий музей, який вразить кожного не лише особливою атмосферою, але й гарними роботами митців з України та Росії. Тут представлені цілі колекції різних епох, які вразять своїм контекстом, технікою малювання та образами.

Херсонський обласний художній музей ім. О. Шовкуненка

Варта уваги і будівля музею, яка була зведена у 1897 р. за проектом одесита Адольфа Мінкуса. Триповерхова будівля із висотною кутовою баштою мимоволі привертає увагу та ніби запрошує зайти, щоб цінити унікальність більш ніж 10 тис. експонатів.

Краєзнавчий музей

Прихильникам природи варто завітати у краєзнавчий музей, який вразить не лише кількістю експонатів, а й велетенським скелетом кита. Він займає майже весь поверх музею та є подарунком від студентів Херсонського мореплавного училища. В музеї ви зможете дізнатись про унікальність природи Херсонщини, характерних для неї представників флори та фауни та побачити рідкісні види тварин.

Краєзнавчий музей у Херсоні

Катакомби Херсону

Херсонські катакомби — результат будівництва колишніх часів. Коли більшість будівель зводилась із глини, яку здобували прямо з під ніг. Таким чином, підземна територія Херсону нагадує лабіринт, створений руками людини. Величезні тунелі пронизують землю, утворюючи заплутану мережу катакомб.

Також читайте:   Країни, в які найважче отримати візу

Херсонські катакомби

Херсонська брама

Наприкінці XVIII ст. було прийняте рішення про необхідність зведення міцної оборонної споруди, яка б могла захистити північну частини України від нападників. Так розпочалось будівництво однієї з найвеличніших захисних споруд — цитаделі, створеної за всіма канонами фортифікаційного мистецтва. Величезний масивний земляний вал з дев’ятьма бастіонами став великою перепоною для загарбників.

Херсонська брама

Нині про цю величну споруду нам нагадують лише її залишки у вигляді Херсонської брами. Її стіни та укріплення були розібрані до 1866 р. для будівництва жителями міста нових приватних будинків.

Катеринський собор

В 1779 р. дерев’яна церква, що знаходилась на правому березі Дніпра була перебудована за наказом Потьомкіна на кам’яний храм на честь Катерини ІІ. Храм зведений у класичному стилі, його головний фасад прикрашає чотирьохколоний портик з трикутним фронтоном. Центральну частину увінчує купол з хрестом. Дзвіницю біля собору зводили чотири рази. У різні роки вона руйнувалась стихійними лихами, пожежею та нападниками.

Катеринський собор

Подейкують, що в соборі є захоронення, де за наказом Катерини ІІ був похований Г. Потьомкін, а уздовж огорожі храму знаходяться поховання офіцерів, що загинули під час російсько-турецької війни.

Греко-Софійська церква

Греко-Софійська церква базилікового типу — один з найстаріших храмів міста, зведений та освячений в кінці XVIII ст. В цьому храмі молився Потьомкін, І. Ганнібал, О. Суворов, Ф. Ушаков, Ф. Дерибас та інші не менш визначні діячі.

Греко-Софійська церква

Храм побудували із каменю, проте частина її конструкцій із дерева. Поруч із нею побудована дзвіниця, яку прикрашають вирізані дерев’яні скульптури чотирьох апостолів. Особливу увагу в церкві привертають виготовлений у Греції горіховий п’ятиярусний іконостас, дерев’яні скульптури та розписаний живописом інтер’єр. Греко-Софійська церква зводилась на кошти грецької діаспори. Тому перший час усі богослужіння велись на грецькій мові, поки храм не перейшов до православної парафії.

Херсон - це Україна!

Херсон — мальовниче місто, яке здатне здивувати своїми таємницями, запам’ятатись цікавими історичними фактами та в любому випадку не залишить без гарних спогадів своїх гостей. Все буде Україна!

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*