Родина Шептицьких - Блог про Львів

Родина Шептицьких

Шептицький

«Хай Вам Господь Бог дасть багато Своїх милостей і благословень на цей Великий день…» (о. Климентій Шептицький).

На сьогоднішній день тим, хто далеко від своїх рідних, легко з допомогою мобільного зв’язку привітати їх з Великоднем. Колись це було важче. Наприклад, у 1914 році о. Климентій Шептицький написав з Канізіянуму (навчального закладу отців єзуїтів у Інсбруку в Австрії) лист до свого брата Станіслава, який на той час був у Римі, в якому зазначив: «Серед багатьох інших добрих сторін свят є і та, що змушує якось так комбінувати з часом, щоб мати можливість і написати листи до всіх своїх дорогих і близьких. Без цієї нагоди, навіть і за доброї волі, залишається все ж небезпека, що увесь рік може минути без взаємного звернення одне до одного, а проти такого мовчання потрібно тим більше реагувати, чим більше і життя, і простору, і часу буде нас взаємно ділити. Те все впроваджуючи в практику, сьогодні приходжу, мої найдорожчі, бажати Вам Веселого Алілуя!».

Лист писав о. Климентій 8 квітня, коли ще не розпочалася Перша світова війна, до якої, як потім виявилося, залишалося менше, ніж чотири місяці. А якщо брати події в Сараєві, – то ще менше.

Також читайте:   Чи буде кінець світу 21 грудня 2012 року?

На сьогодні, коли в Україні війна, з допомогою якої ворог забрав стільки життів немовлят, молоді, дітей і т. д., важко говорити про Веселі Свята. Але вселяють надію слова о. Климентія, який у 1914 році написав до брата Станіслава: «Хай Вам Г. Бог дасть багато Своїх милостей і благословень на цей Великий день, який є символом, що вічно оновлюється, що для нас тільки цілковито в Г. Ісусові і в Його Спасінні є Перемога життя над смертю. Тому коли більше хочемо уникнути смерти і всього того, що є її наслідком, і коли більше хочемо життя, то більше до Г. Ісуса горнімось».

Ці слова містяться в книзі «Блаженний архимандрит Климентій (Казимир граф Шептицький). Листи до рідного брата Станіслава графа Шептицького та родини. 1881-1945 рр. (- Львів, 2018. – С. 97).

Підготувала Наталя Звольська

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*