Екскурсія приміщенням Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки - Блог про Львів

Екскурсія приміщенням Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки

Екскурсія у ЛОНПБ

Підходимо до приміщення Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки, яка на сьогоднішній день виконує функцію освітнього, культурного, інформаційного центру, розвиває духовний світ людей. У її фондах нараховується понад 435 тисяч одиниць бібліотечних документів. Тут у 2022 році відкрито Музей-архів Володимира Ольхом’яка. Працівники бібліотеки беруть участь у різних проєктах.

Педагогічна бібліотека в даній будівлі (вул. Зелена, 24) з 1947 року. До того часу вона знаходилася на вул. Кубалі, 4 (теперішній вул. Володимира Шухевича). Її засновано у 1925 році з ініціативи тодішньої Кураторії Львівської Шкільної Округи. Першого лютого 1926 року була відкрита для публічного користування і називалася «Panstwowa Biblioteka Pedagogischna we Lwowе».
Будинок-палац на вул. Зеленій, біля якого ми зараз знаходимося, має свою архітектуру та історію.

Почнемо з архітектури. Цей палац – пам’ятка поч. ХІХ ст. Він двоповерховий, цегляний, тинькований, прямокутний у плані. У центрі головного фасаду розташована вхідна брама, над якою влаштований балкон на фігурних кронштейнах. Центральна частина завершена трикутним фронтоном, який спирається на чотири консолі, оздоблені рослинним орнаментом. Під вікнами другого поверху містяться рельєфні вставки з ліпниною міфологічної тематики: дві із зображенням полювання Артеміди, дві із путті з гірляндами квітів. Попри перебудови, будівля зберегла риси підміського дворику, зведеного у стилі класицизму.

Також читайте:   ЛОНПБ відвідала Ірина Різун

Заходимо у приміщення. Піднімаємося на другий поверх автентичними сходами початку ХХ ст. Ця сходова клітка кругла у плані. Вона знаходиться на головній осі будинку. Вгорі бачимо світловий ліхтар.

З лівого боку – велике фото (банер), з якого на нас дивляться Леон та Ядвіга Шептицькі. Тут вони проживали в1923-1939 роках.

Заходимо у відділ бібліографії. Тут знаходиться систематична педагогічна картотека, яка створена у 50-х роках ХХ ст. з метою інформаційного забезпечення потреб педагогів.
Колись тут була одна з парадних кімнат. До сьогодні збереглися колони іонічного ордеру, двері з супрапортами, стеля, оздоблена ліпниною, стіни, що угорі завершуються фасетами.
Заходимо в читальну залу. Вона була бенкетною. Тут теж бачимо колони іонічного ордеру, ліпнину, фасети.

Далі буде…

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*