Екскурсія Львівським Фотомузеєм - Блог про Львів

Екскурсія Львівським Фотомузеєм

Екскурсія

Екскурсія Львівським Фотомузеєм. Подарунок для “Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки”.

З 15 до 20 серпня 2022 р. у Львові відбулися Четверті Львівські Фото Фестини.

Вони завершилися кураторською екскурсією Романа Метельського Львівським Фотомузеєм, яку могли відвідати всі охочі.
Екскурсія була дуже цікавою. В музеї – сотні фотокамер, тисячі світлин. Всі фотоапарати ще працюють. Найдавніші – з кінця ХІХ ст. Учасники екскурсії побачили, доторкнулися, потримали в руках камери різних розмірів – від мініатюрних шпигунських до великих, для перенесення яких потрібний помічник.

Роман Метельський, який проводив екскурсію, – ініціатор створення Львівського Фотомузею, один з його засновників. Він фотографує з 13 років. Підкреслює, що “ніколи з фотографії не робив комерції”. Музей фотомистецтва побачив у Хмельницькому. Вирішив створити подібний у Львові. В нього була маленька приватна колекція. Великою стала завдяки львів’янам, які йому довірили багато експонатів, щоб зберегти їх історію.

В колекції Львівського Фотомузею учасники екскурсії побачили навіть масивну підводну фотокамеру, яку виготовили брати Вербицькі, один з яких – львів’янин Юрій Вербицький – Герой України, учасник Революції Гідності.
Роман Метельський щедро ділився історією фотографії у Львові. Він розповів й про львівського професора Йогана Глойзнера, першого львівського фотографа, що сконструював камеру (1839); й про те, чому люди на дуже старих фотографіях не посміхаються; й про дагеротипи, які виготовляли тільки в одному екземплярі; про ретушування фотографій, яке давало роботу багатьом художникам; про шалену ціну фотоапарата (від 35 до 100 доларів) і дороге задоволення – родинне фото – у ХІХ ст.; винахід львівських науковців – друк фотографії методом лінотипії (світлова картина); першу кольорову світлину у Львові (1905) та багато ін.

Також читайте:   Українська співачка - Джамала виходить у фінал Євробачення-2016 (відео)

Для “Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки” Роман Метельський подарував дуже цікаву книжку “Олександер Пежанський / спогади 1892-1972” (- К., 2018. – 168 с.). Даруючи книжку, він сказав: “Для бібліотеки мені нічого не шкода”.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*