Футбол у Марокко: національний вид спорту

футбол у Марокко

Футбол – це вид спорту, який захопив весь світ. Справжнє футбольне божевілля охопило не тільки Південну Америку, а й Африку. «Атлаські леви», як ще називають представників Марокко, хоч і мають чимало відданих уболівальників, довгий час не лідирували на Чорному континенті та ніколи не були відомі ширшій аудиторії. Декого може здивувати той факт, що футбол вважається національним видом спорту Марокко.

Історія улюбленої спортивної дисципліни марокканців

У 1955 році була заснована Королівська федерація футболу Марокко (FRMF). На той час у Марокко налічувалося вже 310 футбольних команд. Після організації першого футбольного чемпіонату в Марокко в 1956 році команда Wydad de Casablanca здобула перемогу. Через рік (у 1957 році) за загальноприйнятими правилами вперше був організований Чемпіонат Престолів. У 1959 році FIFA офіційно прийняла Королівську федерацію футболу Марокко, а в 1966 році Марокко було схвалено Африканською футбольною конфедерацією (CAF).

З тих пір історія марокканського футболу почала інтенсивно розвиватися. Збірна країни двічі кваліфікувалася на чемпіонат світу в 1970 і 1986 роках і вийшла у фінал, таким чином ставши першою африканською та арабською командою, якій це вдалося.

Ларбі БенбарекБенбарек – зірка марокканського футболу

Також читайте:   Підсумки виступу львівських Карпат у 2010 році

Одним з найвідоміших марокканських футболістів був Ларбі Бенбарек. Він жив у 1917-92 роках і отримав прізвисько «Чорний діамант». У 1946 році був призваний до національної збірної Франції. Відтоді його кар’єра почала стрімко розвиватися. Виступав за такі клуби, як «Олімпік Марсель», «Стад Франсе», «Атлетіко Мадрид». Він 17 разів представляв Францію під час чемпіонату світу. Це поки що рекорд “довговічності” футбольної кар’єри.

Найбільші стадіони Марокко

  • Complexe Sportif Moulay Abdallah (м. Рабат) – оновлений у 2006 році для Чемпіонату світу. Має 47 000 місць. Комплекс також включає олімпійські басейни, тренажерні зали, конференц-зали та прес-зали.
  • Complexe Sportif Mohamed V (Касабланка) – зведений у 1975 році та реконструйований у 2000 році. Він відповідає всім вимогам ФІФА. Він може вмістити до 80 тисяч глядачів. Крім футбольного стадіону, тут також є: олімпійський басейн, спортзал і конференц-зали.
  • Complexe Sportif de Fes (м. Фес) – цей комплекс був побудований в 2003 році. Спочатку планувалося, що він стане одним із стадіонів чемпіонату світу 2006 року. Стадіон розрахований на 45000 місць. Біля стадіону є величезна стоянка на 7500 автомобілів і 350 автобусів.

Фото: Wikipedia (CC BY 2.0 license).

Автор статті: Sporter.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*