Методика викладання англійської мови або як обрати собі репетитора з англійської? - Блог про Львів

Методика викладання англійської мови або як обрати собі репетитора з англійської?

Методика викладання англійської мови

Карантинні обмеження 2020-2021 років, кардинально змінили попит на онлайн освіту в Україні. На жаль, агресія росії на початку 2022 року, тільки збільшила цю тенденцію.

Так, згідно зі статистичними даними компанії Google, запити в пошуку: “вивчення англійської мови онлайн”, “репетитор англійської мови”, “репетитор по английскому языку” – збільшилися на 900%. І якщо перший в порівнянні з минулим роком, то останні два мають стале зростання в останні 3 місяці.

І якщо ви, наприклад, наберете запит: вивчення англійської мови онлайн, в google, то отримаєте приблизно 351 000 результатів, із різноманітними пропозиціями. Як обрати те що підходить саме Вам? Спробуємо розібратися.

Методика викладання англійської мови

Майже, кожна школа, та репетитор пропонують свої унікальні та авторські програми. Чи насправді це є так? І навіщо стільки різноманітних методик у викладенні лише однієї мови?

Направду, існують лише дві оригінальні методики викладання англійської мови — це класична та комунікативна. Решта це їх інтерпретація та “суміш”. Можливо ви здивуєтеся, але ви самі використовували ці методики під час вивчення своєї рідної мови. В чому їх сутність?

Класична методика викладання будь-якої мови

Під час вивчення англійської мови, або будь-якої мови, увага учня розподілена між 4-ма стовпами. Це говоріння, граматика, аудіювання та читання. Так, вивчаючи як англійську, так і українську мову в школі, ви йшли за програмою, що передбачає розгляд перелічених напрямків.

Такий підхід називають класичним, і він має як свої переваги, так і недоліки. Серед його найбільших переваг слід визначити фундаментальність — опрацьовуються всі аспекти, і як наслідок отримується довготривалий результат.

Але недоліків, цей метод має набагато більше. Так, не беруться до уваги потреби учня, його особисті таланти та недоліки. Занадто багато залежить від кваліфікації педагога, та системності викладеного матеріалу. І найголовніше — вимагає дуже багато часу. Як на мою думку класична методика викладання англійської мови розрахована на учнів, що ставлять собі за мету досконале володіння предметом, зацікавлення у вивченні всіх аспектів мови. Найбільше підходить тим, хто готується до ЗНО з англійської мови, має на підготовку 3-4 роки.

Комунікативна методика

Вище було вказано, що кожен з вас використовував обидві методики під час опановування рідної мови. Коли і як? Тут все дуже просто. Шляхом комунікативної методики всі люди вивчають свою першу мову. Так, маленька дитинка, що народилася не знає жодної мови. Але вона чує свої батьків, розмови навколо себе, і спочатку просто намагається відтворити звуки. Дали, вона асоціює певні звуки/слова із предметами, та діями. Вона ще не знає як це читати, що таке та граматика, але вивчає мову саме за комунікативною методикою.

Також читайте:   Останній дзвінок у школах

Для дорослих людей звісно все трохи складніше, і звісно є свої недоліки та переваги. Головним недоліком є зміщення акценту з фундаментального підходу до потреб певного учня чи групи. Перевага ж у тому, що результати ви отримуєте дуже швидко.

Такий метод підійде тим, хто бажає вивчати англійську мову для певних потреб. Наприклад для спілкування під час подорожей, або ж спілкування на певні вузькі теми.

Унікальні методики викладання чи ні?

Чи унікальні методи мовних шкіл? Далі наведемо приклад наявних і популярних методів викладання англійської мови з сайту https://deepEnglish.online, а ви зможете зробити обґрунтований висновок самостійно.

  • Аудіо-лінгвальний метод — ставить за мету швидко запам’ятовувати слова та фрази, через багаторазові повтори.
  • TBL (task-based learning) — схожий метод з комунікативною методикою, зазвичай використовується для групових завдань, де участь викладача мінімальна.
  • Direct method — навчання проводиться тільки мовою оригіналу.
  • Lexical approach — лексичний підхід, де вивчення слів проводиться не як окрема структура, а у складі певних граматичних та лексичних блоків. Допомагає збагаченню власного словника.
  • CLIL (content and language integrated learning) — вивчення мови, під час вивчення іншого предмету.
  • Метод Китайгородського — вивчення проводиться в умовах реального життя. Студент на уроці виконує певну роль(менеджер, бізнесмен), а заняття проходять в режимі модуляції певної ситуації.
  • Метод Шехтера — рольові ігри на заняттях.
  • Метод Каллана — проводиться тільки англійською мовою, де викладач розмовляє з учнем зі швидкістю 220-240 слів за хвилину.

Цілком неглибокого аналізу, цього переліку, вистачить за для розуміння всі методики викладення ґрунтуються на класичному або комуніткативному методі — і жоден з них не є самостійною наукою з вивчення англійської мови.

Тож, набираючи в пошуку запит – вивчення англійської мови онлайн, перш за все орієнтуйтеся на власні потреби. І дайте відповідь на декілька запитань: для чого мені потрібна англійська, скільки часу я маю на досягнення мети, хочу я займатися в групі чи індивідуально.

Зрозумівши чітко свої потреби, ви легко оберете для себе репетитора англійської мови чи мовну школу.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*