Як почати бігати і не кинути через два тижні

Як почати бігати

Трьома найпопулярнішими видами фізичної активності в світі є вправи в тренажерному залі, їзда на велосипеді та біг. Який вид вибрати людині, яка планує почати з нуля? Для першого виду активності потрібен абонемент. Для їзди на велосипеді, навіть якщо вона повністю розважальна, потрібен хоча би робочий велосипед, а також шолом. Біг же не вимагає жодного особливого обладнання чи попередньої підготовки. Робити це може будь-хто – потрібно просто взути кросівки, вийти з дому та почати бігати.

Все ще не впевнені? Ось кілька порад про те, як почати бігати і на що звернути увагу, щоб заняття були максимально ефективними та приємними.

Як почати бігати?

Комплектацію професійного спорядження можна залишити на потім, для початку знадобиться лише зручне спортивне взуття, шорти та футболка (або спортивний костюм і куртка, якщо на вулиці холодно). Пізніше можна подумати про бігові аксесуари. Також не потрібно турбуватися про складні плани тренувань протягом перших тижнів. Замість цього краще зосередитися на високій регулярності – 3-4 тренування на тиждень і реалістичні цілі. Початок бігу може бути важким, тому бажано починати спокійно. Перше досягнення – це, наприклад, 15 хвилин повільного бігу з перемежуванням швидкою ходьбою. Наступною метою може бути досягти 30 хвилин безперервного бігу, а наступною – подолати межу в 6 хвилин на кілометр.

Повільне звикання до зусиль – крок за кроком до мети – це дуже хороший спосіб почати, тому що це не позбавить вас від надмірних навантажень, втоми чи болю. А коли організм адаптується до втоми, тоді ви відчуєте, що спорт – це справді захоплююче заняття, і з нетерпінням чекатимеме наступного тренування.

ранкова пробіжка

Перші тижні навчання також є вдалим часом для розвитку корисних звичок. Багато бігунів-початківців крокують неприродно, чого також слід уникати. Крок повинен бути пружним і природним, а ступня не повинна виходити далеко вперед, особливо при бігу в повільному темпі. Плечі також відіграють ключову роль. Вони повинні задавати ритм всьому руху, рухатися динамічно і рішуче.

Також читайте:   Футбол. Кубок України. Карпати 3:0 Ворскла (відео)

Ще одна здорова звичка, яку варто виробити з самого початку, – це розминка до і після тренування. Це не тільки знизить ризик травм, але і допоможе в боротьбі з хворобливістю. Слід також звернути увагу на своє дихання і свідомо його контролювати. Для досягнення найкращих результатів робіть глибокі вдихи та видихи відповідно до вашого ритму бігу.

Що їсти перед бігом?

Перед пробіжкою не можна їсти жирну або важку їжу. Після них організм погано переносить фізичні навантаження, а в крайніх випадках навантаження на кожен крок додатково посилюється відчуттям нудоти. Тому варто дотримуватися двох основних правил. Не біжіть незабаром після їжі, у разі великого прийому їжі почекайте з тренуванням не менше двох годин, після легкого перекусу достатньо 30 хвилин. Друга здорова практика – уникати солодощів, солодких напоїв, шкідливої їжі, особливо в дні тренувань. Завдяки цьому ми не тільки почуватимемося краще на маршруті, але й трохи здорового харчування може ініціювати зміни наших звичок на краще.

біг

Біг матиме найбільший вплив на наше життя, якщо він супроводжуватиметься змінами на користь здоров’я в інших аспектах. Звісно, щоб пробігти кілька кілометрів у лісі чи парку, не потрібна особлива дієта. Якщо біг спонукає нас замінити гамбургер легким салатом і фруктовим смузі, то ми вже досягли значного успіху.

Ефекти бігу, чи для чого все це?

Відзначу лише найочевидніші переваги бігу:

  • поліпшення стану і витривалості – позитивно впливає на всі сторони життя,
  • поліпшення самопочуття – перш за все, позитивний вплив на серце і дихальну систему,
  • позитивний вплив на обмін речовин – фізичні навантаження прискорюють його роботу,
  • боріться зі стресом – кілька кілометрів пробіжки в парку – хороший спосіб впоратися з нервами,
  • соціальний потенціал – біг – це пристрасть, яка об’єднує тисячі людей.

Перші значні ефекти від бігу повинні відчутися вже у найближчі тижні. Варто спробувати!

Автор статті: Sporter.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*