5 предметів чоловічого гардеробу, які перейшли в жіночу моду - Блог про Львів

5 предметів чоловічого гардеробу, які перейшли в жіночу моду

5 предметів чоловічого гардеробу, які перейшли в жіночу моду

Жіноча мода багато в чому зобов’язана чоловікам. Я маю на увазі не лише відомих дизайнерів-чоловіків, а й одяг, який колись був виключно чоловічим. Сьогодні їх можуть носити жінки.

1. Високі підбори

Так-так. Високі підбори були створені саме для чоловіків! Їхня історія сягає початку 16 століття. Однак спочатку вони не були покликані підкреслювати ікри або додавати кілька сантиметрів до росту, а мали практичну функцію – під час їзди вони використовувалися для утримання ніг у стременах. Згодом вони стали визначати соціальний статус – дозволити собі їх могли тільки представники вищих станів. Таким чином, вони стали візитною карткою високопоставлених людей.

Вважається, що Катерина Медічі була першою жінкою, яка взула високі підбори. Вона одягла їх у 1533 році, під час свого весілля з герцогом Орлеанським Генріхом II Валенсою. Протягом наступних 200 років це взуття вважалося вітриною буржуазії – аж до Французької революції, коли плоскі туфлі увійшли в моду, щоб підкреслити рівність усіх громадян. Саме тоді кавалери перестали носити підбори. Через 100 років вони стали володінням жінок.

2. Штани

Напевно, немає більш базового елемента чоловічого гардеробу, ніж штани. Перші моделі були відомі на початку нашої ери і носили представники кочових народів аж до часів Стародавнього Риму. Тоді штани, від яких відмовилися на користь широких тунік, вважалися варварським одягом. Чіткий поділ на жіноче і чоловіче вбрання відбулося в середні віки, і перші чоловічі штани нагадували колготки і носилися під лицарськими обладунками. З часом штани еволюціонували і стали повноцінним одягом, а не просто білизною.

Протягом багатьох століть жінка в штанях була не стільки незвичайним видовищем, скільки викликало обурення. Наприклад, під сумнів поставлена жіночність Жанни д’Арк, яка їздила верхи, орудувала мечем і була просто в штанях. Це була одна з причин, чому її спалили на вогнищі. Лише в середині дев’ятнадцятого століття і сильні рухи за емансипацію висунули вимоги скасування обмежень на жіночий одяг. За ними стояла Амелія Блумер, яка опублікувала вищезгадані записи на сторінках щомісячного журналу «The Lily», яким керувала. Саме від її прізвища народився термін «блюмери», тобто дуті штани, які вона часто й охоче носила.

Дизайнером перших жіночих брюк вважається Елізабет Сміт Міллер. Вони побачили світ у 1850 році. У 20 столітті величезну роль у прославленні цього елемента одягу зіграли дизайнер Коко Шанель, актриси Кетрін Хепберн і Марлен Дітріх.

Марлен ДІтріх

Сьогодні вигляд жінки в брюках не є чимось незвичайним – жінки носять їх так само охоче, як і сукні, а головне – вони можуть зробити такий вибір.

Також читайте:   Берці: що врахувати при купівлі?

3. Туфлі Оксфорди

Використання одних із найелегантніших чоловічих туфель у жіночому вбранні? Чому ні! Оксфорди вже остаточно увійшли в канон жіночої моди. Однак вони починалися як чоловіче взуття, і його коріння сягають 19 століття. Саме тоді студенти Оксфордського університету почали носити коротше елегантне взуття. Раніше таке взуття доходило до щиколотки і застібалося на пряжки. У відомому сьогодні варіанті це низькі черевики, як правило, на шнурівці. Вони з’явилися в жіночому гардеробі після Першої світової війни, коли дами заволоділи не тільки заняттями, а й гардеробом своїх партнерів, які воювали на фронті.

Жіночі оксфорди можна носити не тільки для елегантного стилю – наприклад, костюма. Також вони відмінно впишуться в більш повсякденний стиль – зі спідницями або сукнями в головній ролі..

4. Костюм

А поки ми говоримо про парадне, чоловіче вбрання, давайте заглянемо в історію самого костюма – адже його можна знайти і в жіночому варіанті. Однією з найвідоміших любительок цього вбрання була Жорж Санд – французька письменниця епохи романтизму. Прізвисько – не єдиний чоловічий елемент, яким вона була відома. Вона робила все, що не личить жінкам – курила люльку, лаялася і … носила костюм. Це, однак, не було виявом емансипації, а спробою пристосуватися до тодішнього вкрай чоловічого світу мистецтва і – просто – знайти зручне вбрання!

Довгий час жіночий костюм був візитною карткою бунтівних художниць. У 1930-х роках і 40-й носили вже згадані Марлен Дітріх і Кетрін Хепберн. У 1980-х роках, коли жінки почали займати серйозні керівні посади, цей одяг найкраще підкреслював їхній професіоналізм. Сьогодні вони є не тільки вітриною бізнес-леді, але й кожної жінки, яка хоче почуватися елегантною та стильною.

5. Лофери

Lords, також відомі як лофери, – це взуття, яке було виготовлено на замовлення самого короля Великої Британії Георга VI. Монарх хотів туфлі на низьких підборах без шнурівки, в яких він міг ходити по своїх покоях. Королівські тапочки були виготовлені Реймондом Льюїсом, нащадком засновників невеликого взуттєвого магазину Wildsmith Shoes. Так була створена модель Wildsmith Loafer. З часом цю моду перейняли британські аристократи – але тільки чоловічі. Потім лофери вийшли на вулицю, також у жіночому варіанті.

лофери

Повсякденний і досить універсальний крій лоферів полюбився і жінкам. Це взуття для деяких жінок відмінно замінює кросівки чи кеди.

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*