Обстеження, які повинна регулярно проходити кожна жінка - Блог про Львів

Обстеження, які повинна регулярно проходити кожна жінка

Обстеження, які повинна регулярно проходити кожна жінка

Ви регулярно поливаєте свої квіти. Ви регулярно фарбуєте нігті. Ви також регулярно відвідуєте перукарню. Як щодо вашого здоров’я – чи регулярно ви приділяєте йому увагу? Важливий здоровий спосіб життя і здорове харчування. Але що ще потрібно зробити для свого здоров’я? У нас є гарна новина: здоров’я не вимагає від вас надто багато – достатньо раз на рік проходити профілактичні огляди. Це небагато, чи не так?

Які профілактичні огляди необхідно проходити регулярно?

Хороша новина: не так багато досліджень, які варто проводити щороку. До речі, аналізи у Львові можна швидко та без черг здавати у лабораторіях «Ескулаб». Подивіться, у які дослідження варто інвестувати:

  • загальний аналіз крові. Обов’язково з морфологією і ШОЕ. Ви перевірите стан, розмір і кількість усіх клітин крові, а отже, якість і здоров’я вашої крові. Ви виключаєте анемію, перевіряєте імунний статус (тобто стан і кількість лейкоцитів – імунних клітин). Зміна розміру або кількості лейкоцитів може бути ознакою розвитку раку або запалення. Також ви перевірите готовність організму до правильного згортання крові та виключите ризик емболії (тут перевіряється стан і кількість тромбоцитів). Морфологія особливо важлива у випадку жінок, оскільки вони втрачають кров’яні тільця, залізо і гемоглобін під час менструації – тому потрібно дивитися на ці параметри.
  • рівень холестерину. Основним профілактичним оглядом у цьому відношенні є контроль рівня загального холестерину. І хоч сам цей тест розповість вам багато про що, його варто робити правильно – адже від його результату залежить, чи не загрожує вам у майбутньому інфаркт, склероз чи ішемічна хвороба серця.
  • рівень цукру в крові (глюкоза). Цей тест дозволить виключити розвиток діабету. У деяких людей підшлункова залоза – орган, відповідальний за перетравлення цукру – починає виробляти менше інсуліну. Тоді рівень цукру в крові підвищується. Буває і так, що хоча підшлункова залоза функціонує нормально, тканини стають менш чутливими до інсуліну. А для досягнення потрібного ефекту – тобто перетравлення цукру – потрібно набагато більше. Проблема в тому, що ви жодним чином не відчуваєте підвищення рівня цукру в крові. Після їжі може посилюватися спрага або з’являтися сонливість, але це нікого не турбує … Це означає, що діабет можна виявити роками! Це жахливо, адже нелікований діабет псує зір, мозок, нерви, судини, нирки, серце – шкодить.
  • здоров’я нирок. Нирки – терплячі органи: вони багато терплять роками, а коли страждають, то страждають тихо – тобто безсимптомно. Коли вони починають кликати по допомогу, вони зазвичай настільки пошкоджені, що вимагають серйозного лікування і навіть загрози діалізу. Тому про нирки не можна забувати під час щорічного огляду! Їх обов’язково потрібно перевірити – і найкраще (щоб бути абсолютно впевненим) двома способами: шляхом аналізу крові та аналізу сечі.
  • здоров’я печінки. Печінка щодня наполегливо працює, перетравлюючи їжу (а точніше, виробляючи необхідну для цього жовч), детоксикуючи організм, виробляючи т.зв. факторів згортання крові або шляхом накопичення інгредієнтів, важливих для здоров’я (наприклад, глюкози чи заліза). На жаль, печінка теж «терпляча» і довго не дає зрозуміти, що з нею щось не так. Тому потрібно перевірити, що з нею. як? Виконуючи так звані печінкові проби, тобто контроль рівня основних печінкових ферментів – аланінамінотрансферази (скорочено ALT або ALaT) і аспартатамінотрансферази (також звані ASPaT або AST).!
  • кров’яний тиск. Ви проводите цей тест у кожному офісі та під час кожного планового візиту. І це ще одне маленьке, але дуже важливе дослідження, тому що гіпертонія – це ще один стан, який не болить і може тривалий час протікати безсимптомно. Але навіть якщо ви нічого не відчуваєте, високий кров’яний тиск руйнує ваші кровоносні судини, руйнує нирки та створює навантаження на серце. Просто попросіть перевірити артеріальний тиск під час наступного візиту до лікаря. Або придбайте маленький домашній тонометр і, якщо ваш артеріальний тиск нормальний, перевіряйте його кожні 6 місяців.
  • рівень вітаміну D. Цей вітамін дуже важливий для здоров’я кісток і зубів, але також відіграє важливу роль у формуванні імунітету (також проти раку) і самопочуття (його дефіцит часто пов’язаний з ризиком розвитку депресії). Проблема з вітаміном D полягає в тому, що вашого раціону навряд чи буде достатньо для його належного надходження. Влітку він виробляється вашою шкірою у відповідь на сонячні промені, але вам слід доповнити його з вересня по квітень. Однак спочатку варто перевірити початковий рівень вітаміну D, щоб визначити, чи буде найкращою для вас доза добавки і яка доза.
  • «дівочі» дослідження. Раз на рік – навіть якщо ви здорові – відвідуйте кабінет гінеколога. Лікар повинен перевірити загальний стан репродуктивних органів і грудей (самостійно перевіряти кожен місяць, через кілька днів після менструації). Вам необхідно раз на рік проходити УЗД молочних залоз (якщо вам менше 35 – після 40 краще мамографія, яку також варто повторювати щорічно).
Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*