Дорожні котки: історія, види, як працюють - Блог про Львів

Дорожні котки: історія, види, як працюють

дорожній коток

Хоча дорожні котки необхідні не скрізь, вони так само важливі, як і будь-яка інша машина, оскільки вони потрібні для підготовки або обробки дорожного покриття. Ці машини мають багато назв, наприклад дорожній коток, будівельний коток, ущільнювальний коток і навіть паровий коток. Хоча вони більше не працюють на паровому двигуні, як колись, ця назва також зустрічається.

Дорожній коток – будівельна машина, яка використовується для ущільнення ґрунту при земляних роботах або для ущільнення поверхневої маси при будівництві доріг. Вибрати і купити дорожній коток можна на сайті з продажу спецтехніки «Machineryline»

Історія котків

З тих пір, як перші римські дороги були побудовані близько 4000 року до нашої ери, будівельна індустрія пройшла довгий шлях, і прогрес технологій зробив роботу набагато простішою. Однак римські дороги були вимощені, але все змінилося, коли дороги почали прокладати з альтернативних матеріалів, таких як земля, гравій, бетон і асфальт.

Перші котки в історії були запряжені кіньми, але це було дуже неефективно, оскільки вони могли тягнути лише певні котки. залежно від ваги.

Наприкінці 19 століття був винайдений паровий коток, який працював так само, як сучасна машина. Поєднання ваги машини, котка і вібрації двигуна дозволило досягти вирівнювання.

Паровий коток 1902 року

Паровий коток 1902 року

 
Найвідомішим експортером парових котків у Великій Британії була компанія Aveling i Porter зі Страдуда, яка почала свою діяльність у 1800 році. Вони виготовили більше парових котків, ніж будь-який інший британський виробник разом узятий. Парові котки використовувалися до 1862 року 20 століття, їх навіть використовували при будівництві автомагістралі М1960 у Великій Британії.

Також читайте:   Де найкраще замовляти сантехніку

Види дорожніх котків

Котки можуть істотно відрізнятися один від одного, так як кожен призначений для певного завдання. Дорожні котки поділяються на різні види:

  • статичні – мають невелику глибину впливу власною масою, зазвичай використовуються в завершальних роботах,
  • вібраційні – діють статично і динамічно одночасно, на що впливає відповідна система обертових мас, що забезпечують коливання з частотою до 50 Гц, глибина впливу яких може досягати до 4 метрів.

Інша класифікація дорожніх котків враховує поділ за формою і пружністю валів. До цієї категорії відносяться сталеві та шинні котки (вали у вигляді наборів гумових коліс), також ці котки можна розділити за формою (гладкі, шипчасті та дискові), за кількістю та розташуванням валів за приводом ( самохідні, клейові та керовані) вручну).

Як працюють дорожні котки

Дорожній коток може діяти на утрамбований ґрунт навіть на глибину до чотирьох метрів (в залежності від власної ваги). Робота з його допомогою виконується точно і безпечно, тому робота з цією машиною приносить багато переваг.

Дорожній коток під час ущільнення ґрунту забезпечує оптимальну гнучкість. Це робиться шляхом отримання будь-яких амплітуд, від 0 до максимальної глибини впливу. Рівень, досягнутий під час цієї роботи, документується за допомогою інтегрованої системи вимірювань.

Варто знати, що оператор котка має зручне місце та достатню висоту, щоб машину можна було використовувати навіть на невеликих площах.

Автор статті: Старий пес.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*