Історія українського прапора: захоплюючі факти, які розкажуть про державний символ

прапори від виробника flagsystem

Як і сама країна, її прапор пройшов довгий шлях, протягом якого його змінювали, забороняли, удосконалювали – і лише через сотні років він набув всесвітньої популярності. Державний символ України тепер відомий далеко за її межами – жовто-сині тони символізують боротьбу за свободу та незалежність, а також є відображенням стійкості та незламності. А цікаві факти допоможуть докладніше дізнатися про історію його появи та змін.

Герб Львова – прообраз українського прапора

Ще 1256 року Данило Галицький подарував Львову унікальний подарунок – унікальний герб, на якому було зображено символ цього міста – жовтий Лев на синьому фоні. Це і стало відправною точкою, коли в майбутньому створювався український прапор https://flag.ua/ua/flagi, забарвлення якого актуальне й досі.

Ось тільки знавці геральдики стверджують, що у виборі розташування кольорів було допущено серйозну помилку: адже основний відтінок повинен був зайняти нижню частину, а ось колір нанесеного малюнка – верхню. І справді, подібне правило успішно дотримується в інших державних символах, а ось в українському – все з точністю до навпаки.

Увічнити прапор

Відомі творці використовували різні способи увічнити національний символ, але серед різноманіття шедеврів варто виділити приголомшливе графіті на Оболонській набережній у Києві. Ця ідея належала волонтерам, тому взяти участь в акції змогли усі охочі – і тисячі українців створювали найбільший намальований прапор України.

Також читайте:   Годуємо, а приручити не вдається (чи відрізніться український чиновник від дикого звіра)

Три роки в’язниці за українську символіку

У перший травневий день 1966 року на даху інституту народного господарства у Києві гордо майорів синьо-жовтий прапор. Це була подія небувалого масштабу, яка сколихнула не лише суспільство, а й керівництво країни. Слідчі шукали «злочинців» протягом 9 місяців, перевіряючи всіх можливих підозрюваних.

Ідея ж належить двом друзям: Кукса та Москаленко працювали на будівництві, а своїм вчинком бажали висловити протест сталінізму. І хоча в епоху дефіциту знайти потрібні тканини було непростим завданням, умільці підібрали два шарфи у відповідній кольоровій гамі. Доповнив композицію напис: «Ще не вмерла УКРАЇНА, ще її не вбито!», а також зображення тризуба.

Саме за почерком сміливців і відшукали, присудивши Куксі та Москаленку по 2 роки відповідно. Але після розвалу СРСР їх було повністю реабілітовано, а 2006 року навіть нагороджено за виявлену мужність.

Український прапор на глибині

У 2014 році кілька команд дайверів вирішили об’єднатися, щоб розгорнути під водою національний символ – і спустилися для цієї мети на дно затопленого кар’єру (12 метрів).

Що цікаво, цей рекорд досі не побитий – варто взяти на замітку чудовий спосіб виявити креативність та увійти в історію. А перед реалізацією найсміливіших ідей варто звернутися до компанії «FlagSystem» – і полотно заданого розміру буде виготовлене в точності із запитом замовника.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*