Хелловін: історія, звичаї, символи, критика… - Блог про Львів

Хелловін: історія, звичаї, символи, критика…

Хелловін

Хелловін відзначається щорічно у ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Це свято, яке напевно назавжди увійшло в поп-культуру. Його коріння сягає середньовіччя. І хоча у звичайній свідомості Хелловін асоціюється з культом мертвих, це свято походить від святкування закінчення літніх жнив і початку зими.

Хелловін (англійською Halloween) – це свято, яке зараз асоціюється з гарбузами, привидами та мертвими. У цей день по всьому світу влаштовуються паради та ігри, учасники яких одягаються у відомих персонажів або костюми з популярною тематикою Хелловіна.

Історія Хелловіна

Багато хто генезис Хелловіна пов’язує із язичницькими святами, які відзначали кельти, англосакси та північні народи, які на зламі літа та зими (двох основних сезонів) святкували родючість урожаю та повернення близьких до своїх будинки. Це був також час підготовки до зими, тобто період холоду, темряви та голоду. Хоча насправді свято до ірландсько-кельтського язичництва не має прямого стосунку, воно – християнське. Більше того – воно ні католицьке, ні православне, бо походить ще з тих часів, коли християнська Церква була єдиною.

У IX столітті, коли 101-й папа Григорій IV (827-844) постановив, що на честь освячення храму Усіх святих у Римі 1 листопада буде днем Всіх Святих у цілій Церкві (раніше він відзначався 1 травня). Таким чином свято потрапило і до Ірландії, а не навпаки. А те, що кельтські друїди 31 жовтня відзначали День врожаю – це звичайнісінький збіг. Друїди узагалі в останній день кожного місяця щось відзначали або святкували.

історія Хелловіна

Звідки сама назва Хелловін? За день перед Днем усіх святих у церквах проводилося передсвяткування (лат. vigilia – бдіння). Звідси назва “All Hallows Even”, тобто “Вігілія Усіх Святих”, скорочено “Hallowe’en”.

Перший парад на Хелловін, який надав святу сучасного вигляду, відбувся в 1920 році в Міннесоті. В середині двадцятого століття Хелловін набув всенародної популярності, і щорічно влаштовувалися паради, на яких брали участь жителі, одягнені в барвисті костюми, і кіногерої. Комерційна форма Хелловіна зараз відзначається практично в усьому світі.

Також читайте:   8 березня в Україні: святкувати чи не святкувати?

Звичаї Хелловіна

Один із найпопулярніших звичаїв Хелловіна, якого чекають переважно діти, – це приколи або частування. 31 жовтня діти обходять сусідні будинки, просять у сусідів солодкого. Якщо не отримають, то за традицією над ними можуть пожартувати.

традиції на Хелловін

Ще одна популярна традиція – гра з яблуками, відома в деяких країнах як качине яблуко. Гра полягає в тому, щоб взяти яблуко з миски, наповненої водою, без використання рук. Якщо учасник зробить це, не пошкодивши плоди, то наступного року його чекає удача. 31 жовтня також у багатьох місцях проходять тематичні заходи та паради. Дехто в цей час ворожить.

Символи Хелловіна: не тільки гарбузи

Найпопулярнішим символом Хелловіна є ліхтарик Джека – лампа з порожнистого гарбуза. Цей мотив став дуже популярним – він присутній на одязі, постерах і аксесуарах.

Деякі святкові символи пов’язані з померлими. Отже, це привиди, демони, скелети. Кольори Хелловіна – чорний і помаранчевий – 31 жовтня ці кольори можна зустріти в багатьох місцях. Неочевидним символом Хелловіна є пшеничні колоски та листя кукурудзи. Це тема, пов’язана зі святом Самайн, з якого спочатку походить жовтнева традиція.

Happy Halloween!

Християнська церква стверджує, що Хелловін – це свято, що походить від язичницьких традицій. З цієї причини таку практику критикують Римо-Католицькі, Православні, Єпископальні та Лютеранські священики, які пов’язують звичаї Хелловіна з культом Сатани, практикуваним сатаністами в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Але, як писалося вище, свято – саме християнського походження, тому вчіть історію, будьте простіші й не нагнітайте ворожнечі там, де вона не потрібна.

Автор статті: Януся.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*