Зустріч з Петром, Уляною і Тамарою Дзиндрами

Зустріч у ЛОНПБ

14 жовтня 2022 року в «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці» відбулася зустріч в межах проєкту «Інноваційна бібліотека» (ініціатор Оксана Кумецька, заступниця директора ЛОНПБ) з скульптором Петром Дзиндрою та дочками автора левів біля Львівської міської ради Євгена Дзиндри, майстринями вишиття – Уляною і Тамарою Дзиндрами.

На заході були присутні люди, вимушено переселені до Львова з Рубіжного, Бердянська, Маріуполя, Сєвєродонецька та ін міст України.

Столи читальної зали захоплювали святковістю вишиття, виконаного в різних техніках. Це чудовий плід праці двох чарівних пань родини Дзиндрів – Уляни і Тамари, золоті руки яких навчені до різноманітного стібу з юних років.

Гостей привітали директор бібліотеки Андрій Цибко та заступниця директора Оксана Кумецька.

Андрій Цибко нагадав історію початку запровадження християнського свята Покрови у Візантії. Згадав славне козацтво, вояків УПА. Подякував тодішнім і нашим сьогоднішнім мужнім захисникам України.
Оксана Кумецька представила родину Дзиндрів, тітка Ганна яких була учасницею УПА, пройшла Сибір, вишивала нитками з матраса, передала свої знання дружині Євгена Дзиндри Ользі та племінникам Уляні і Тамарі.

Уляна Дзиндра поділилася своїми знаннями про життя тітки Ганни та матері Ольги. Продемонструвала сибірську вишивку, макатку (довоєнний вишитий фартушок), рішельє, яворівку, обманку та інші гарні речі, які вишивалися в їхній родині. Від Уляни Дзиндри учасники заходу довідалися, що для неї розробляла взори сестра Тамара.

Також читайте:   Міжнародний день велосипеда

Тамара Дзиндра показала в фотоальбомі скриню, в якій зберігаються родинні вишивки. Розповіла про значення прізвища Дзиндрів. За твором Івана Франка «У кузні» слово «дзиндри» означає дрібні крихти розжареного заліза. В гуцулів «дзиндри» – це сніжинки, які перетворюються в дрібну крупу, коли зима зустрічається з весною. Тамара Дзиндра продемонструвала вишивку, яку виконав її чоловік.

Уляна і Тамара Дзиндри вишивають й тепер. На зустрічі були представлені їхні роботи, що вишиті останнім часом.
Сестри Дзиндри виконали дуже гарну, рідкісну колискову, яку співала їм мати Ольга.

Петро Дзиндра розповів про свій керамічний виріб, що єдиний був представлений на зустрічі (фото); скриню, змайстровану для Ольги Дзиндри Євгеном Дзиндрою на її ювілей в 1981 році; свої взаємини з Євгеном Дзиндрою, який став для нього другим батьком і вчителем. Пан Петро запросив працівників ЛОНПБ до себе в майстерню.

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*