Український футзал під час повномасштабної війни: чим він живе зараз? Частина друга - Блог про Львів

Український футзал під час повномасштабної війни: чим він живе зараз? Частина друга

Наслідки війни

Після 24 лютого, коли російська армія почала повномасштабне військове вторгнення на територію України, життя поділилось на «до» і «після». Не став винятком і український спорт, зокрема – футзал. Ще напередодні військового вторгнення росіян футзальне життя в Україні вирувало.

Після 24 лютого, коли розпочалось повномасштабне військове вторгнення російської армії на територію України, фактично зупинилося спортивне життя, зокрема і футзальне. Трохи згодом Асоціацією футзалу України було оприлюднено рішення, що сезон офіційно вважається завершеним, а турнірні таблиці чемпіонатів України серед команд Екстра-ліги, Першої ліги, жіночої Вищої ліги, а також дитячо-юнацьких змагань, які були станом на 24 лютого, потрібно вважати остаточними, але без виявлення призерів. Таким чином, на першому місці опинився херсонський «Продексім» отримав право представляти Україну в Лізі чемпіонів УЄФА з футзалу сезону 2022/2023 років. Однак, на жаль, після того, як Херсон окупувала російська армія, а президент «Продексіму» (за сумісництвом – мер Херсону) Ігор Колихаєв був узятий у полон, стало зрозуміло, що навряд чи ця команда представить Україну в цьогорічній Лізі чемпіонів. Трохи згодом стало відомо, що замість херсонської команди у Лізі чемпіонів зіграє івано-франківський «Ураган», який станом на 24 лютого перебував на другій сходинці у турнірній таблиці чемпіонату України з футзалу серед команд Екстра-ліги.

На жаль, повномасштабне військове вторгнення Російської Федерації на територію України боляче вдарило не лише по «Продексіму». З футзальної мапи України зникли деякі клуби Екстра-ліги: АФФК «Суми» (Суми), «Viva Cup» (Харків), «ДЕ Трейдинг» (Миколаївка). Сподіваємося, що ці клуби зникли ненадовго. Так само як і ненадовго зникла харківська «Тесла», яка на момент початку повномасштабної військової агресії Росії була однією з провідних команд в українському жіночому футзалі. Також у тій чи іншій мірі припинили свою діяльність деякі клуби чемпіонату України серед команд Першої ліги та деякі аматорські колективи. Також через окупацію наразі не мають можливості займатися футзалом та брати участь у дитячо-юнацьких всеукраїнських вихованці деяких команд, зокрема – ДЮФК «Темп-ЗАЕС» (Енергодар) – однієї з найбільш успішних шкіл, яка подарувала українському футзалу чимало непоганих гравців, про що свідчить бодай би той факт, що троє воротарів цієї школи у різний час викликалися (або досі викликаються) до футзальної національної збірної України, яка наразі бореться за право зіграти на чемпіонаті світу у 2024 році. Окрім того, багато дітей, які займалися футзалом, наразі виїхали до інших країн. На жаль, після 24 лютого не обійшлося без втрат. Кілька гравців аматорських футзальних команд загинули або на війні, або під час ракетних обстрілів з боку російських агресорів. Окрім того, на війні загинув тренер команди Березнегуватської ДЮСШ (Миколаївська область) Юрій Блоха. Деякі дитячі тренери наразі служать у лавах Збройних Сил України.

Також читайте:   «Montaigu Cup». Франція (U-19) – Україна (U-19) – 4:2

Окремо варто сказати про те, що під час повномасштабної агресії, яку Росія нахабно називає «спеціальною військовою операцією», було пошкоджено багато об’єктів спортивної інфраструктури. Серед них – спортивні комплекси, в яких проходили футзальні змагання.

5 березня 2022 року спорткомплекс «Каразінський», який був однією з найстаріших спортивних арен Харкова, був знищений внаслідок ударів російської армії по столиці Слобожанщини. Свого часу на майданчику спорткомплексу «Каразінський» домашні матчі у рамках чемпіонату України з футзалу проводили такі харківські команди, як «Моноліт», «Viva Cup», «Tесла». Окрім того, він був домашнім майданчиком для футзальної команди ХНУ ім. В. Каразіна. Також цей майданчик був рідним для багатьох відомих в українському футзалі особистостей, які робили тут свої перші футзальні кроки. Також у спорткомплексі «Каразінський» проходили матчі Кубку ФК «Універ» – одного з найсильніших аматорських футзальних турнірів України.

Трохи згодом внаслідок ракетного обстрілу ушкодження отримала ще одна арена у Харкові – Палац спорту «Локомотив» ім. Г. Кірпи. Ця арена неодноразово приймала у себе матчі збірної України з футзалу, а також у сезоні 2013/2014 років там проходили матчі Основного раунду Кубку УЄФА з футзалу за участю харківського «Локомотива».

Далі буде…

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*