Замок Глубока-над-Влтавою в Чехії - Блог про Львів

Замок Глубока-над-Влтавою в Чехії

Замок Глубока-над-Влтавою

Замок Глубока-над-Влтавою виглядає напрочуд казково, і напевно, ніхто не б відмовився б жити у такому прекрасному особняку. Скоріш за все, пожити у справжньому замку вам і не вдасться, але коли будете у Чехії, не пропустіть хоча б екскурсію багатими інтер’єрами та замковим парком.

Історія замку сягає другої половини XIII сторіччя, сьогоднішнього вигляду будівля набула у 1840-71 роках, а взірцем для реконструкції послужив знаменитий королівський Віндзорський замок. Замок розташований у Південній Чехії на крутому мисі над річкою Влтавою, неподалік від Чеських Будейовіце.

Замок Глубока-над-Влтавою

Глубока перебувала у володінні чеських королів аж до часів Карла IV. Після цього замок належав кільком знатним дворянським родам, серед яких сім’я Пернштейнів, пани Градецькі, Маловецькі та Шварценберги. Цікаво, що хоча Глубока ніколи не був мисливським замком або фортецею, його використовували як базу для проведення щорічного мисливського сезону в Глубоці. Це сталося у другій половині 19 століття, перед Першою світовою війною та за часів Першої республіки. Шварценберги організовували полювання для обраної запрошеної компанії, і полювання тривало спочатку два тижні, а з 1907 року – шість днів. Полювання було зосереджене на дрібній дичині, чорному олені, муфлоні та лані в заповіднику “Стара дичина”.

Також читайте:   5 причин відправитися в Карпати цієї осені

Замок Глубока-над-Влтавою

Ознайомившись з інтер’єрами, вирушайте в парк замку з його екзотичними деревами або на вежу, звідки відкривається чудовий вид на околиці. Південночеська галерея Алеш також варта уваги. Прекрасна і важлива колекція чеського готичного, модерного і сучасного мистецтва доповнюється колекцією голландського і європейського живопису. Серед цікавих експонатів – готичні мадонни.

Замок Глубока-над-Влтавою

Біля замку стоїть пам’ятник Завішу з Фалькенштейна, видатному представнику роду Вітков, якого звинувачували у прагненні до престолу. У 1290 році на лузі під замком була споруджена шибениця, де Завіша стратили через відсікання голови. Пам’ятник було відкрито у травні 1895 року на кошти Адольфа Йозефа Шварценберга (1832-1914). У 1930-х роках пам’ятник було перенесено на кілька метрів, і з тих пір він залишається на цьому місці. Він складається з масивних каменів, де на найвищому, чотириметровому, викарбувано герб Завіша з написом під ним: “Завіш з Фалькнштейна † XXIV серпня MCCXC”.

Автор статті: Piligrim.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*