Як правильно утеплити свердловину на зиму

свердловина

Основним джерелом індивідуального водопостачання у заміських будинках є свердловина. Враховуючи, що її експлуатація здійснюється за сезонами або цілий рік, потрібно утеплити оголовок і підземну частину системи. Це дозволить уникнути проблем, пов’язаних із розривом труб, будь-якою поломкою обладнання або перебоями подачі води. Допомогти з проведенням теплоізоляції пропонують досвідчені фахівці компанії «Кароліна» https://burenie-skvazhin.com.ua/oblashtuvannya-sverdlovin/.

Як захистити свердловину в зимовий період

Якихось особливих тонкощів при захисті свердловини та водопроводу взимку немає. Важливо розуміти конструкцію та роботу системи загалом. Складається вона з обсадної та водопровідної труби, вставленої одна в одну. По ній здійснюється переміщення води в приміщення за допомогою глибинного або поверхневого насоса. Так як водопровідна труба постійно заповнена, взимку на рівні промерзання грунту вона може почати замерзати, утворивши при цьому крижану пробку. Щоб уникнути цього, необхідно зробити утеплення.

Як захистити оголовок свердловини від замерзання

Щоб забезпечити доступ до водонапірної системи для проведення ремонтних робіт та її обслуговування, потрібен кесон. Він є резервуар, який закриває оголовок свердловини. Усередині нього монтується гідроакумулятор, а також насосне обладнання разом із фільтрами, щоб усунути шум та вивести їх за межі будинку. У разі розміщення обладнання в приміщенні, яке опалюється, потрібне встановлення адаптера замість кесона.

Свердловину як з камерою, так і без неї, слід утеплювати так, щоб на всій глибині промерзання ґрунту не було зіткнення гірських порід з будь-яким з елементів конструкції.

Утеплення кесону

Утеплювати кесон потрібно з внутрішньої сторони. Для кращої герметичності взимку слід проводити гідроізоляцію надійно та якісно. Матеріал, що використовується в ролі утеплювача, повинен бути стійкий до лютих морозів, дрібних гризунів та інших шкідників. Найчастіше для цього беруть гравій чи звичайний пісок. Іноді вдаються до установки нагрівального приладу, який містить спеціальний датчик температури, або ж купують лампу розжарювання разом з кабелем, що гріє.

Також читайте:   Як розрадити дитину, коли помер домашній улюбленець

Чим утеплити підземну систему труб

Якщо система водопостачання знаходиться нижче за рівень промерзання ґрунту, то утеплювати гілки водопроводу, що веде до будинку, не знадобиться. Однак від глибини її розташування залежить складність її ремонту, а також монтажу.

При такому розкладі утеплення труб можливо обійдеться меншими витратами на теплоізоляційні матеріали і буде набагато простіше виконати за рівнем робіт.

свердловина

Використання сучасних теплоізоляційних матеріалів

У зимовий період оголовок свердловини, а також труби утеплюються різними матеріалами. Для проведення теплоізоляції та гідроізоляції найчастіше використовують

  • керамзит;
  • пінополіуретан;
  • пінолекс;
  • мінеральну вату.

Тут трапляються випадки, коли при утепленні важкодоступних місць виникають різні складності. При такому розкладі використовують водостійку фарбу, яка витримує перепади температур. Крім того, вона також захищає метал від корозії.

Як утеплити свердловину кабелем, що гріє

У особливо морозний період експертами рекомендується використовувати кабель, що гріє. Серед його переваг виділяють такі:

  • зменшення витрат на електроенергію;
  • екологічність;
  • нескладність монтажу;
  • до них у комплекті йдуть додаткові матеріали;
  • відповідність вимогам щодо електричної безпеки.

Кабель, що гріє в залежності від його різновиду, може встановлюватися як з внутрішньої, так і з зовнішньої сторони труби. У другому випадку необхідно, щоб він щільно прилягав до очищеної поверхні. При цьому кабель повинен прикріплюватись до труби алюмінієвим скотчем. Після цього їм проводять поверх всього дроту, щоб виключити дотик із теплоізоляційним матеріалом.

Звернувшись до фахівців компанії «Кароліна», ви зможете утеплити свердловину на зиму і будете забезпечені водою без перебоїв цілий рік.

Автор статті: Старий пес.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*