Низька самооцінка – як її розпізнати? - Блог про Львів

Низька самооцінка – як її розпізнати?

Низька самооцінка

Самооцінка – це узагальнене ставлення до себе, яке впливає на настрій і сильно впливає на ряд особистих і соціальних форм поведінки. Основою самооцінки є самопізнання, тобто набір суджень і думок, які людина ставить до себе. Простіше кажучи, це оцінка, яку ви самі ставите собі.

Висока самооцінка чи недооцінювання себе залежить від безлічі різноманітних переживань, повідомлень, які надходять ззовні, від інших людей. Ви з дитинства працюєте над своєю самооцінкою. Уже тоді впевненість у собі вкорінюється у вас. З роками вона зміцнюється, змінюється на основі нових стимулів, вона формується і терези нахиляються то в одну, то в іншу сторону. Низька самооцінка – це тягар і ланцюг, які стримують вас, зменшують ваш потенціал, забирають вашу енергію; низька самооцінка відводить від бажаної мети і замикає в собі.

Як розпізнати низьку самооцінку?

1. Ви заперечуєте компліменти

Не можете приймати компліменти? Ви бентежите себе, заперечуєте це, відволікаєте увагу від себе. Ви змінюєте тему на іншу. Ви недооцінюєте важливість отриманої позитивної оцінки. Це ознака того, що ви занижуєте свою самооцінку. Вам важко визнати, що ви варті того, що чуєте про себе. Ви не вірите у свої навички, що ви виглядаєте красиво, що ви виділяєтеся чимось, що привертає увагу оточення. Ви страждаєте від низької самооцінки. Ви не пропрацювали старі проблеми, негативний досвід, важкі емоції. Ви живете в переконанні у власних недоліках і недосконалості.

2. Ви надчутливі до критики

Конструктивна критика може допомогти самовдосконалюватися, поглянути на справу під іншим кутом, подумати, що можна змінити на краще. Я не говорю тут про ненависть – це зовсім інше. Сприйняття критики – ознака зрілості, високої самооцінки. Це відкритість до діалогу, до знайомства з думкою когось зі сторони. Це означає визнати, що є інша можливість, можливо, краща, більш прийнятна. Вам не вистачає відкритості для прийняття слів, які заперечують ваше рішення, вашу зовнішність, ваш світогляд? Це може свідчити про низьку самооцінку. Це забирає у вас можливість розвивати свої навички, розширювати кордони, горизонти, здобувати новий досвід. Це обмежує вас, відрізає від можливості конфронтації з оточенням.

Також читайте:   Чи варто співати серенади?

3. Ви підкреслюєте свої недоліки

У розмові ви акцентуєте те, чого не знаєте, чого вам не вистачає. Ви підкреслюєте свої недоліки, викриваєте свої комплекси. Ви заперечуєте свої переваги, ви акцентуєтесь на своїх недоліках, концентруєте на них увагу. Це сильніше за вас. Ви насправді не знаєте, навіщо це робите. Ви хочете зникнути, ви не можете зосередитися на навичках, перевагах, показати світові, чого ви варті, що виділяє вас, що ви знаєте. На жаль, низька самооцінка заважає повсякденній діяльності. Вам не комфортно.

4. Ви шукаєте підтвердження в очах інших людей…

Недостатньо власного задоволення, усвідомлення того, що ти щось можеш, що ти в чомусь вправний. Ви, як відомо, шукаєте можливості, щоб переконатися, що ви можете похвалитися та отримати позитивні відгуки про себе чи свої досягнення. І тут є важливе питання – немає нічого поганого в бажанні поділитися своїм захопленням, тим, чого ви досягли, чим пишаєтеся. Ви шукаєте підтвердження свого таланту, своєї гідності. Ви чекаєте похвали, оплесків, бо це робить вас «живими». Це ваша рушійна сила. Ви не шукаєте цього в собі, а тільки в підтвердженні ззовні.

Трохи оптимізму

Ви можете попрацювати над своєю самооцінкою. Найголовніше – зіткнутися з «ворогом» віч-на-віч. Подивіться на свою поведінку, розпізнайте причини свого ставлення, подумайте про моменти, коли ви найчастіше занижуєте власну самооцінку. Якщо вам важко самостійно усунути повторювані прояви поведінки та реакції, ви завжди можете скористатися допомогою фахівця. Довіртеся комусь, хто допоможе вам, відкриється вам і поведе вас до кращої сторони самосприйняття.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*