Зубний біль: що може бути причиною? - Блог про Львів

Зубний біль: що може бути причиною?

Зубний біль

Зубний біль – один із найбільш виражених, він завдає пацієнту найбільше дискомфорту. Зазвичай від нього майже неможливо відволіктися, на тлі його появи моментально знижується працездатність, порушується сон.

Не можна дочекатися його згасання без застосування ліків. Патогенетичне лікування переважно проводять у стоматологічному кабінеті, проте першу допомогу для зняття гострого болю можна надати і в домашніх умовах. Для цього широко застосовують ліки з групи анальгетиків-антипіретиків, які одночасно мають виражений знеболювальний ефект і знижують інтенсивність запалення. До них належить, наприклад, Аскофен. Після його застосування вираженість больового синдрому знижується, і людина може поспати чи зосередитись на невідкладних справах. Однак після цього необхідно обов’язково записатися на прийом до стоматолога, оскільки біль може бути викликаний серйозними причинами.

Чому він виникає

Існує кілька стоматологічних захворювань, за яких спостерігається больовий синдром. До них належать:

  1. Утворення каріозних порожнин. При цьому поступово руйнується емаль, і карієс проникає глибше в структури зуба. Коли доходить до дентину, з’являється чутливість, що непокоїть пацієнта — виникає дискомфорт під час контакту з гарячою або холодною їжею, чищення зубів і вдихання холодного повітря. При цьому при накушуванні неприємних відчуттів немає.
  2. Запалення пульпи. Якщо патологічні зміни зачіпають пульпу, дискомфорт стає більш вираженим і зберігається якийсь час після дії. Зазвичай такий стан виникає через неякісне лікування карієсу або травматичні ушкодження.
  3. Травми. Провокують запальний процес у тканинах пульпи.
  4. Періапікальний абсцес. Його також можна вважати ускладненням неправильного лікування чи його відсутності. Прикореневий карієс або пульпіт без належної терапії можуть спричиняти некроз або гнійне запалення, що локалізується в ділянці апекса. Виражений біль виникає при накушуванні, жуванні та постукуванні по зубові. Надалі на яснах можуть відкриватися нориці.
  5. Перикороніт. При ньому патологічний процес поступово розвивається під прилеглою до зуба ясною.

Перелічені захворювання неможливо вилікувати в домашніх умовах, тому необхідно звертатися по допомогу до стоматолога. Відсутність своєчасної терапії може призводити до тяжких ускладнень, серед яких:

  • синусит – виникає через проникнення інфекції з верхніх зубів;
  • інфекція підщелепного простору – виникає через проникнення її з нижніх зубів;
  • тромбоз кавернозного синусу.

Лікування полягає в санації ротової порожнини, розтині вогнищ гнійного запалення, розсвердлюванні каріозних порожнин та їх якісному пломбуванні. Призначають також протизапальні препарати та, в разі потреби, антибіотики.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*