Поліпи товстої кишки: шість речей, які потрібно знати - Блог про Львів

Поліпи товстої кишки: шість речей, які потрібно знати

Поліпи товстої кишки

Поліп товстої кишки – це аномальне скупчення тканини в товстій кишці, яке може бути доброякісним або злоякісним (раковим). Поліпи ростуть на стінках кишки, і їх форма та розмір можуть значно відрізнятися. Деякі поліпи можуть залишатися маленькими, а інші можуть виростати доволі великих розмірів.

Фахівці Лікарні ізраїльської онкології LISOD відповіли на декілька питань про поліпи, які допоможуть краще зрозуміти, що це і чим загрожує нашому здоров’ю.

1. У кого зазвичай виникають поліпи товстої кишки?

Чоловіки більш схильні до розвитку поліпів товстої кишки, ніж жінки. Але старіння також є фактором ризику, тому рекомендується починати проходити скринінг колоректального раку у віці 45 років. Колоноскопія є найкращим методом скринінгу цього типу утворень.

Певні генетичні синдроми також можуть спровокувати розвиток поліпів товстої кишки та колоректального раку. Так, пацієнти з синдромом Лінча або сімейним аденоматозним поліпозом потребують більш раннього і частішого спостереження.

2. Чи поліп товстої кишки – це те саме, що геморой?

Ні. Хоча вони також можуть випинатися зі стінки товстої кишки при запаленні, геморой – це просто вени в анальній або ректальній ділянці, які набрякають або подразнюються.

3. Чи всі поліпи товстої кишки є передраковими?

Ні. Деякі аномальні утворення можуть бути доброякісними. Існує кілька різних видів поліпів товстої кишки. Не всі вони переростають у рак. Навіть ті, що можуть колись перетворитися на рак, не обов’язково гарантовано це зроблять. Вони просто мають потенціал. Саме тому вони вважаються передраковими, і їх пошук під час колоноскопії є стандартною частиною скринінгу колоректального раку.

4. Які типи поліпів товстої кишки вважаються найбільш небезпечними?

Певні ознаки поліпів товстої кишки викликають більше занепокоєння, ніж інші, але форма, як правило, не належить до них. Три речі, на які лікарі, як правило, звертають найбільшу увагу, є такими:

  • Розмір. Все, що більше 1 см.
  • Кількість. Що більше передракових поліпів у людини, то вищий ризик розвитку пухлини. Отже, людина з 1 або 2 невеликими поліпами має менший ризик, ніж людина з 3-9 поліпами. І так далі.
  • Гістологія. Це просто дослідження того, як клітини поліпа виглядають під мікроскопом. Лікарі вивчають їх форму, а також порядок і спосіб росту, щоб виявити аномалії.

5. Чи викликають поліпи товстої кишки якісь симптоми?

Переважна більшість людей із поліпами не мають жодних симптомів. Але іноді поліпи можуть спричиняти кровотечі, які варіюються від мікроскопічних, що проявляються лише як залізодефіцитна анемія, до чорних дьогтеподібних випорожнень та яскраво-червоної крові. У рідкісних випадках вони також можуть викликати незначний дискомфорт у прямій кишці або виділення великої кількості слизу.

6. Як видаляють поліпи товстої кишки?

Більшість поліпів товстої кишки можна видалити під час колоноскопії. Це одна з причин, чому лікарі призначають колоноскопію. Спеціаліст може побачити нарости на власні очі і видалити їх на місці.

Як видаляють поліпи товстої кишки

Більшість поліпів видаляють за допомогою простих пристроїв, таких як пінцети або петлі, які вводяться через сам оптичний прилад. Якщо ці методи неможливі, поліпи можна видалити за допомогою процедури, яка називається ендоскопічна резекція слизової оболонки.

Поліпи також можна видалити за допомогою вузькоспеціалізованої процедури, яка називається ендоскопічна підслизова дисекція. Вона вимагає значного досвіду і добре підходить для видалення великих поліпів і раку товстої кишки на ранніх стадіях.

Поява поліпів ще не є приводом для хвилювань, але вони потребують нагляду і своєчасного видалення. Покладіться на лікарів LISOD і ми позбавимо вас від поліпів.

Автор статті: inna.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Сергій 09.01.2024 пише:

    Якщо в вашому організмі виникає якась проблема або захворювання, потрібно негайно звертатися до лікарів-професіоналів.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*