Наталя Гумницька про «діамантовий вінець» творчості Лесі Українки та ілюстрації Олесі Вітовської - Блог про Львів

Наталя Гумницька про «діамантовий вінець» творчості Лесі Українки та ілюстрації Олесі Вітовської

Захід у ЛОНПБ

16 лютого 2023 року о 14.00 в клубі «Вивчаємо видатні постаті України» Львівська обласна науково-педагогічна бібліотека (вул. Зелена, 24) відбулася зустріч з науковцем, громадським діячем, багаторічним відповідальним секретарем-референтом Наукового товариства імені Тараса Шевченка, членом Товариства «Просвіта», культурологом, вільним журналістом – Наталією Гумницькою, присвячена 152-річчю від дня народження української письменниці Лесі Українки (25.02.1871-1913).

Наталя Гумницька – автор статей про Лесю Українку, які надруковані в газеті «Слово Просвіти». Наприклад, «Від Філософа до Лесі Українки: ренесанс ідеї духовного бутя українського народу» (ч. 44, 8-14 грудня 2022 р.), «Діамантовий вінець Поетеси» (01 листопада 2021 р.).

Гостя «Львівської обласної науково-педагогічної бібліотеки» та її найближча родина – меценати ювілейного видання «Лісової пісні» Лесі Українки. Автор ілюстрацій даної книжки – Олеся Вітовська.

На засіданні клубу «Вивчаємо видатні постаті України» Наталя Гумницька зробила літературознавчий аналіз емблематичної драми Лесі Українки «Лісова пісня», яка є перлиною світової літератури, «діамантовим вінцем», як колись підкреслив Максим Рильський, її творчості.

Гостя гозповіла про трирічну працю художниці Олесі Вітовської над ілюструванням «Лісової пісні» та про відгуки на її художнє оформлення драми-феєрії Голови Комісії образотворчого та ужиткового мистецтва НТШ Романа Яціва, доцента кафедри української літератури ім. акад. М. Возняка ЛНУ ім. І. Франка Ростислава Чопика, директора Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки м. Києва Ольги Романюк.

У відгуку Романа Яціва підкреслено, що в данному виданні «досягнена спорідненість тексту і візії, як заохочення сучасного читача до пізнання глибин твору української та світової літератури», що «оформлення та цикл ілюстрацій Олесі Вітовської до книги Лесі Українки «Лісова пісня», яка вийшла у видавництві «Апріорі» (м. Львів) у 2021 році, заслуговує на присудження художниці премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва (2023 рік) у номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва».

Також читайте:   Традиції і національна кухня Болгарії

У відгуку Ольги Романюк видання відноситься до розряду «артоб’єктів», «коли від контакту з книжкою отримуєш естетичне задоволення».
Модерувала захід і висловила свою думку про ілюстрації Олесі Вітовської до драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» завідувач відділом науково-консультативної та методичної роботи ЛОНПБ Наталя Звольська.

Заступниця директора ЛОНПБ Оксана Кумецька подякувала ще раз Наталі Гумницькій за подаровані у 2022 році примірники даної книги «Львівській обласній науково-педагогічній бібліотеці», а також одному з осередків української діаспори в Німеччині (Баварія).

Наталя Гумницька подарувала чимало примірників бібліотекам української діаспори. Про це йдеться у зверненні до Конкурсної Комісії Премії Кабінету Міністрів України ім. Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва директора Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка Богдана Тихолоза: «… як директор Музею в численних закордонних відрядженнях… мав приємність передати цю книгу до бібліотек осередків української діаспори у Польщі (Варшава, Краків, Гданськ), Німеччині (Ессен, Дюссельдорф, Берлін), Австрії (Відень), Хорватії (Загреб, Ліпік, Ловран) та ін. І щоразу спостерігав захоплені реакції читачів».

У знак подяки одна з учасниць клубу «Вивчаємо видатні постаті України», вимушено переміщена з Харкова, інженер, краєзнавець Крахмальова Галина Сергіївна подарувала Наталі Гумницькій збірник «Культурна спадщина Слобожанщини. Охорона культурної спадщини і музейна справа. Культура і мистецтво. Історичне краєзнавство», в якому вміщена наукова стаття до 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

За словами Наталі Гумницької, це була «надзвичайно душевна зустріч, яку зібрала у чудовій бібліотеці Леся Українка».

Автор статті: Наталя Звольська.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*