ЧС-2024. Україна – Афганістан. Анонс - Блог про Львів

ЧС-2024. Україна – Афганістан. Анонс

Матч з Афганістаном

У передостанню суботу вересня для збірної України настане час «Х» на чемпіонаті світу. Саме тоді, у матчі зі збірною Афганістану, вирішуватиметься турнірна доля «синьо-жовтих» на цьому «мундіалі».

Підопічні Олександра Косенка наразі мають однакову кількість очок з Афганістаном – по три. Обидві команди виграли у Анголи. І, відповідно, обидві програли Аргентині. Про матч афганців проти «альбі-селестес» ми поговоримо докладніше, а поки – ще один важливий момент. Наразі українці поступаються афганській збірній лише за різницею м’ячів. А це означає, що нічия влаштовує саме збірну Афганістану. Відповідно, українській команді потрібна тільки перемога.

А поки – давайте ближче познайомимося зі збірною Афганістану та розберемо ї гру та здобутки на нинішньому «мундіалі».

АФГАНІСТАН

Воротарі:
1. Джавад Сафарі («Гіті Пасанд», Іран)
2. Алі Джафарі («Сафір Гофтеман», Іран)
3. Алі Мохсені («Сідакат»)

Польові гравці:
4. Махді Норовзі («Саніч Савех», Іспанія)
5. Бахман Горгей (без клубу)
6. Хамід Хоссані («Саадат Німруз»)
7. Реза Хоссейнпур («Асрі Джадід»
8. Мехран Голамі («Сідакат»)
9. Омід Канбарі («Сідакат»)
10. Акбар Каземі («Сідакат»)
11. Мохаммад Мораді («Гіті Пасанд», Іран)
12. Фанзад Махмуді («Пірозу Панджшер»)
13. Ходадад Ебраімі («Сідакат»)
14. Мохаммад Файязі (без клубу)

Головний тренер:
Маджід Мортазаеі (Іран)

Перед тим, як проаналізувати матчі збірної Афганістану, варто згадати Кубок Азії, який у квітні цього року проходив у Таїланді. По-перше – до того часу збірна Афганістану ніколи не потрапляла до фінальної частини Кубку Азії. Тобто, афганська команда була абсолютним дебютантом Кубку Азії. По-друге – у своїй групі збірній Афганістану вдалося залишити за спиною збірні Кувейту та Бахрейну, де останніми роками приділяється велика увага розвитку футзалу (не просто так же для роботи зі збірною Кувейту був запрошений Какау, який свого часу непогано працював зі збірною Казахстану? – А. Т.). І це вже було досягненням для афганців, які вийшли з другого місця. Пропустивши вперед лише Іран, який потім здобув свій вісімнадцятий Кубок Азії в історії.

Потім у чвертьфіналі афганці поступились іншій команді, яка у підсумку дебютувала на чемпіонаті світу – збірній Таджикистану (і матчі проти збірних Марокко та Португалії показали, що недарма збірна Таджикистану увійшла до четвірки найкращих команд Кубку Азії – 2024. – А. Т.). Але оскільки збірна Узбекистану, яка є господаркою ЧС-2024, вийшла до півфіналу Кубку Азії, то був організований раунд плей-оф за підсумкове п’яте місце, яке давало право зіграти на «мундіалі». І підопічні Маджіда Мортазаеі вхопилися за цей шанс. Спочатку у півфіналі цього турніру за п’яте місце афганці переграли збірну Іраку, яка у цій парі вважалася фаворитом. А вже потім, у вирішальному матчі за п’яте місце на Кубку Азії, Афганістан обіграв не менш сенсаційний Киргизстан, який на груповому етапі створив сенсацію, не пустивши до чвертьфіналу збірну Японії (на той момент – чинного переможця Кубку Азії. – А. Т.), а вже потім, у півфіналі турніру за п’яте переграв учасника ЧС-2021 – збірну В’єтнаму. Таким чином, збірна Афганістану фактично в один рік зіграла на дебютному для себе Кубку Азії, а вже тепер – на дебютному для себе чемпіонаті світу. Погодьтесь – прогрес колосальний. І автор цього матеріалу не буде здивований, якщо збірна Афганістану буде серед претендентів на перемогу в опитуванні сайту futsalplanet.com у рамках вручення нагороди «Futsalplanet Awards» у номінації «Найкраща чоловіча збірна світу». Погодьтесь – афганці варті топ-десятки.

А тепер, власне кажучи, переходимо до виступів афганців на цьогорічному «мундіалі».

У своєму першому поєдинку на чемпіонатах світу збірна Афганістану переграла Анголу з рахунком 6:4. Причому, п’ять голів афганці забили у першому таймі, користуючись постійними ігровими та тактичними помилками суперників. Щоправда, у другому таймі афганській збірній фактично довелося сидіти на власних воротах, оскільки збірна Анголи взялася за голову та почала забивати голи у ворота Сафарі, і майже наздогнала своїх візаві. Звідси можна зробити два висновки. Перший – афганці вміють використовувати помилки суперника. Другий – вони не люблять грати довгий час під тиском. Але з іншого боку – давайте згадаємо поєдинок Афганістан – Аргентина, який точно не вийшов легким для чинних віцечемпіонів світу. Індивідуально аргентинці, звісно, були сильніші. Проте, афганці дали справжній бій, і дуже часто турбували Сармієнто, у якого було багато роботи. Який висновок можна буде зробити з цього протистояння? Коли збірна Афганістану надмотивована, вона може дати бій будь-кому, навіть Аргентині. Не будемо забувати і про такий фактор, як психологія – після історичної першої перемоги на чемпіонатах світу, афганські футзалісти були на підйомі та грали з натхненням. До того ж, з Афганістану приїхало багато вболівальників. Тож, підопічні Маджіда Мортазаеі фактично гратимуть, наче вдома. А перспектива посісти друге місце у групі та вийти в 1/8 фіналу мотивуватиме афганців зіграти ще краще, ніж у двобої з Аргентиною.

Також читайте:   Гранд ліга Львівщини. «Галицька здоба» мінімально поступилася «CoreValue»

Тому, робимо наступний висновок: збірній України в очному матчі з афганцями точно не буде легко. Залишається лише сподіватись на те, що перемога над Анголою додала «синьо-жовтим» позитивного настрою, а клас гравців команди Олександра Косенка таки дасться взнаки. І дуже хочеться сподіватись, що у цьому поєдинку спрацюють усі ті заготовки, які працювали протягом відбору. Це стосується і розіграшів «стандартів», і залучання «стовпів».

Ще кілька моментів, на які варто звернути увагу. По-перше – збірна Афганістану є наймолодшою за віком серед усіх команд-учасниць нинішнього чемпіонату світу. Її середній вік – 21, 5 роки. У той час як середній вік збірної України – 29,2 роки. З одного боку – досвід на боці української збірної. До того ж, українці переважно перебувають на піку своєї кар’єри. Але та завзятість, той азарт, з яким грає афганська команда, вже закохали в неї нейтральних уболівальників. І ця молодість допомагає збірній Афганістану творити власну історію.

І, наостанок, варто поговорити про головного тренера цього афганського дива (а це справді диво на паркеті. – А. Т.) – Маджіда Мортазаеі. Він – іранець, а іранський футзал, як відомо, високо котується у світі. І подекуди складається враження, що стиль гри афганської збірної дуже схожий на іранський (інша справа, що деякі гравці збірної Ірану – вже з іменем у світовому футзалі, а афганські гравці тільки прагнуть до цього. – А. Т.). Але по факту цій команді ще далеко до збірної Ірану. Проте, мотивація та бажання вчитися чомусь новому, як ми бачимо, роблять дива. До того ж, деякі гравці афганської збірної грають у чемпіонаті Ірану, який вважається одним з найсильніших в Азії. А основний голкіпер Джавад Сафарі та один з гравців збірної Афганістані Мохаммад Мораді взагалі захищають кольори одного з найсильніших клубів Ірану – «Гіті Пасанду». До того ж, була інформація, що після вдалого виступу на Кубку Азії гравцями збірної Афганістану цікавились деякі клуби іспанської Прімери, а це теж багато про що говорить.

Тому, збираючи всі фактори до купи, варто сказати одне: до збірної Афганістану, незважаючи на її статус дебютанта «мундіалю», потрібно поважати. Але перегравати її можна, варто, і, головне – потрібно. І цьому українцям не мають заважати ані молодість суперників, ані підтримка афганських уболівальників, ані зміна покриття – з паркету в Ташкенті на тарафлекс у Андіжані. Інакше збірну України просто ніхто не зрозуміє.

Україна – Афганістан

21 вересня 2024 року. Андіжан. Універсальний спорткомплекс. – 18.00.
Пряма трансляція: «Суспільне: Спорт», FIFA+

Автор статті: Terentyev.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*