Львівський оперний театр - Блог про Львів

Львівський оперний театр

Балет Пахіта

Давно я не був у нашому оперному театрі. Ще пам’ятаю зі школи ходили на якусь виставу. Ще раз було, що Нас запросили туди, бо там Поплавський виступав. Всі шкільні класи гнали у оперний. Ми прийшли і побувши хвилин 15 втекли. А тут вчора знайомий дав запрошення на балет. Та що, думаю піду гляну, що там, як, і по чому.

Сам оперний театр знаходиться на проспекті Свободи у самому центрі міста Львів. Туристи як приїжджають сюди, то його не помітити важко. Всі біля нього фоткаються.

Відкрився він у 1900 році, проектував його Зігмунд Горголєвські. Спочатку театр називався Великий міський театр, потім Львівський державний театр опери та балету імені Івана Франка, а вже за незалежної України у 2000 році йому присвоїли назву імені Соломії Крушельницької.

Архітектурний стиль театру – псевдоренесанс, який називають то віденським, то італійським. Загалом у ньому використа­но деталі різних архітектурних стилів.

Театр пережив і скруту і злидні. Пам’ятаю із власного досвіду, що на початку незалежності України він виглядав страшно. Там голуби так нагадили, що капєц. Але, із часом все стабілізувалося і зараз – це один із Провідних театрів Львова.

На сцені львівської опери співали всесвітньо відомі виконавці — Олександр Бандрівський , Гелена Рушковська-Збоїнська, Ян Кепура, Яніна Королевія-Вайдова, Джемма Белінчіоні, Маттіа Баттістіні, Ада Сарі, а також прославлені українські виконавці, зокрема О.Мишуга, М.Менцинський та Соломія Крушельницька, чиє ім’я тепер носить театр. Серед солістів артистів балету – Н. Слободян. За диригентським пультом оперного театру працювали відомі львівські композитори — М.Колесса і А.Солтис.

Але, вистачить історії. Прийшов я у театр. Дивлюся люди такі всі культурні, сім’ями йдуть. Всі гонорові. У гардеробі зняв верхній одяг і зайняв місце на другому балконі, у мене там було місце. Біля мене сиділи якісь жінки і поляк із жінкою.

Сам балет складався із 3-ох одноактних балетів:

Також читайте:   Концерт Ані Лорак у Львові

1. Франческа да Ріміні
2. Пахіта
3. Ніч Вальпургії

Диригентом цього дійства був Юрій Бервецький.

Між балетами були перерви, кожна по 15 хв. У перервах всі ходять такі гонорові по коридорах, що аж страшно підійти. Короче всі такі пафосні. А я у перерві думав піти взяти щось у буфеті, але так довго шукав, що вже і балет знову почався.

Найбільше серед всіх мені сподобався балет Пахіта. Мені навіть вдалося відзняти відео.

Уривок із балету Пахіта:

У цьому балеті танцювали один мужик і 13 жінок. Балет «Пахіта», вперше поставлений Маріусом Петіпа в 1847 році в Петербурзі, — це перенесення на російську сцену паризької постановки балетмейстера Ш.Мазільє.

Щодо інших, то Історія Франчески — життєва історія, оспівана Аліг’єрі Данте в “Божественній комедії” і увіковічена великим російським композитором П. І. Чайковським у симфонічній фантазії, а інший я щось не знаю.

До речі на одному із балетів мій сусід – той поляк заснув, я так сміявся. Хоча потім чуть сам не заснув так нудно було. Ясно, що ще ніколи не був на балеті, а хтось це діло любить.
Але, то вже на любителя. Комусь подобаються спорт, комусь вдома спати, комусь танці, то вже як Ви собі хочете. Ясно, що я у балеті не розуміюся, але загалом постановка і музика були на високому рівні. Короче кажучи серед глядачів він викликав великий інтерес.

Я би не сказав, що у залі був аншлаг, але людей було достатньо. Отака от історія мого походу у театр. Та що розказувати – краще самому побачити.

Думаю прихильникам культури, а зокрема театрів варто відвідати ці балети ну, і загалом простим людям варто відвідувати такі заходи для культурного розвитку.

P.S. Хоть було і нудно, але спостерігав за дівчатами, що виступали. Висновок – худі вони всі. Ноги як сірнички)))

Автор статті: Vorobus.



Також раджу прочитати:

коментарів - 25 може ще щось напишете?

  1. Маестро 07.12.2009 пише:

    Невже Воробус ходить на балет???Т його б туда не пустили, туда бехарів не пускають))))))Ліпше ходи на футбол))

    • Vorobus 07.12.2009 пише:

      А ти думав Воробус ходить усюди!!! Там бехарів нема там всі модні)))))

  2. Маестро 07.12.2009 пише:

    Ого які люди заговорили, вибачте шо потурбував Вашу величність))))))Я вас тільки більше зауважав за те що ви ходите на балет, хочу дівчину завести на балет, незнаю чи “такий вечір коштує тих свічок”))

    • Vorobus 07.12.2009 пише:

      Ясно що стоїть!!!! Але тре брати місця на балконі. Це ще краще чим у кіно на дивані))))
      А як музика заграє то романтика надзвичайна))))

  3. Маестро 07.12.2009 пише:

    О дякую, ви мені допомогли з вибором))

  4. Narcus 07.12.2009 пише:

    Да балет-це точно не для мене-краще піти на концерт всіх Шансонє! Або в крайньому випадку на якусь виставу-там веселіше-а ще краще побувати на матчі Динамо-Барсилона-там буде гаряче:) А балет це для любітіля-а всіх цих модних можна поставити на місце:)

  5. Маестро 07.12.2009 пише:

    То нічо шо щоб відпочити на матчі Динамо Барселона тре буде стратити біля 1000 грн))) А шн при тому всьому Динамо не виходить з групи то ше 300 грн на бухло)0))

  6. Narcus 07.12.2009 пише:

    Потрібно мати знайомих, які проведуть на футбол безкоштовно-ну а на випивку-гроші полюбасу підуть і не маленькі)))

  7. Notorious BIG 07.12.2009 пише:

    Ведемо розрахунки:
    1000 грн. – на футбол
    300 грн. – на бухло
    1300 грн. – разом

    * я краще десь в іншому місці зависну і проведу час набагато прикольніше для себе!!!

  8. Narcus 07.12.2009 пише:

    Маестро трошки з цінами переборщив)))

  9. Notorious BIG 07.12.2009 пише:

    Може Маестро був бухОй ? 🙂

  10. Narcus 07.12.2009 пише:

    Всьо вазможна в етай жизні)))

  11. Narcus 07.12.2009 пише:

    Якщо чесно то десь пів року тому був у Львівському театрі Марії Заньковецької- вистава була кумедна-от назви не памятаю! Якщо йдеш з цікавими людьми-там тобі сумувати не прийдеться)))

  12. Notorious BIG 07.12.2009 пише:

    Я би хотів накурений завітати в ляльковий театр 🙂 ахахахах 🙂 Прикинь, бігають там по сцені всілякі чупакабри……я би там зі сміху би під сидіннями катулявся, а коли би схарило лахати, купив би собі вафель і включив би умняк 🙂

  13. Narcus 07.12.2009 пише:

    Да мабуть увага вся була б прикута до тебе-а не до вистави:)

  14. Маестро 08.12.2009 пише:

    Пацани ви ж не будете дивитись Динамо-Барса у Львові… відповідно ви поїдете в Київ, а квиток на такий матч від 300 грн, а дорога, а готель на ніч, так шо пацани це досить тверезий розрахунок))) Я ше памятаю є театр юного глядача, нас туди школою водили))

  15. Narcus 08.12.2009 пише:

    Якщо чесно-то за 100 можна зайти на стадіон а там і мисце знайдеться! Я сам з Києва тому і переночувати було б не проблемно! А от про випивку то в сільпо можна набрати на 300 гривень і на наступний день не проснутися)))

  16. Notorious BIG 10.12.2009 пише:

    Narcus ти з Києва? Так вали в свій Київ ти блін столічний парєнь 🙂 Понаїхали у Львів бариги всілякі 🙂

  17. Narcus 10.12.2009 пише:

    Тут різниці немає ніякої-а от твій героїзм я побачу через декілька годин!!!

  18. Маестро 11.12.2009 пише:

    Героїзм???? Може героїн))))) Ноторіус підторговує)))

  19. Narcus 11.12.2009 пише:

    Я так розумію-ти хочеш сказати що він барижка??))))

  20. Notorious BIG 12.12.2009 пише:

    Звісно ж я підторговує 🙂 Як взнав, шо в маестро алергія на котів, то одразу продав йому порошок із оленячих геніталій 🙂 Понюхає пару раз і алергія пройде…я не перевіряв на собі, а от на прикладі Маестро я буду знати на 100% 🙂

  21. Narcus 12.12.2009 пише:

    ПП Notorious BIG-ти мабуть по рецептах відпускаєш! Ти як та бабка-що всі вроки зкидає! Так і ти лікуєш від всіх хвороб!!!))

  22. Notorious BIG 12.12.2009 пише:

    Ось бачиш я – бездоганний! НЕ то шо ти – блазень 🙂
    Біля тебе квіти в’януть! Я вже не кажу про те, кора планети Земля потріскалась коли ти народився на цей світ!!! 🙂

  23. Narcus 15.12.2009 пише:

    Тому роби виводи-хто ти а хто я!!! :))

1 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Little black dress чи яскраві сукні? А яку сьогодні оберете Ви?

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*