Театр імені Марії Заньковецької у Львові - Блог про Львів

Театр імені Марії Заньковецької у Львові

театр імені Заньковецької

Про Львів з упевненістю можна сказати, що він є культурною столицею та туристичним центром України. Туристи та гості міста мають можливість відвідати ряд картинних галерей, музеїв та театрів, серед яких Львівський державний академічний театр опери та балету, театр імені Леся Курбаса, Муніципальний театр (колишній ПрикВО), Духовний театр «Воскресіння», Львівський обласний театр ляльок, Перший український театр для дітей та юнацтва (юного глядача) та театр імені Марії Заньковецької, мова про який піде у сьогоднішній статті.

В далекому 1818 році ідея побудови театру виникла у графа Станіслава Скарбека. Та дозвіл на початок підготовчих робіт до будівництва був отриманий лише у 1834 році. Безпосереднє будівництво розпочалося у 1836 році і продовжувалося до 1842 року. Урочисте відкриття відбулося 29 березня 1842 року. На той час це була одна з найбільших театральних споруд в Європі, яка поступалася лише спорудам Міланського театру “Ла Скала”, а також ще придворному Дрезденському театру. Після смерті Станіслава Скарбека, згідно його заповіту, будинок театру переходить у власність міста.

В період з 1900 до 1939 року приміщення театру використовували як кінотеатр та філармонію. За цей час споруда театру зазнавала ряд реконструкцій та перебудов. У період 1941-1944 років було проведено останню реконструкцію.

Також читайте:   Ситуація із сміттєзвалищем у Грибовичах

Починаючи з 1944 року приміщення театру займає театральна трупа театру ім. М. Заньковецької. З самого початку ця трупа була створена як Український національний театр у 1917 році за наказом президента Центральної Ради, Михайла Грушевського. У склад театральної трупи свого часу входили Саксаганський та Заньковецька. Під час Другої світової війни театр евакуювали до Тамбова, в Росії. Потім дорога театру пролягла до Запоріжжя, а після нього вже до Львова.

Вже за незалежної України в січні 2002 року театр отримує статус Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької. На даний час в репертуарі театру дуже багато різних вистав і цей репертуар постійно оновлюється. Плідна праця працівників відзначена званнями Народних та Заслужених артистів України.

19 вересня театр відкриває новий театральний сезон. На суд глядача представляється вистава “Сватання на Гончарівці” у постановці Федора Стригуна. Ця комедія, багата народними звичаями, піснями, допоможе глядачу зробити веселу подорож у минуле.

Афішу вистави можна переглянути нижче:

Сватання на Гончарівці

Більш повну інформацію про події та історію театру можна отримати на сайті самого театру – www.zankovetska.com.ua.

Автор статті: Jorgen.



Також раджу прочитати:

коментарів - 5 може ще щось напишете?

  1. Nestor 13.09.2010 пише:

    гарний театр. але потребує гарного ремонту 😀

  2. Архіваріус 13.09.2010 пише:

    Я бачу, що пан Нестор є цінителем мистецтва. Так лицедійство, то є велике мистецтво і не кожному дано…. 😉 Зробіть послугу, та станьте меценатом. 😀

  3. Nestor 14.09.2010 пише:

    Архіваріус пише: Я бачу, що пан Нестор є цінителем мистецтва. Так лицедійство, то є велике мистецтво і не кожному дано…. Зробіть послугу, та станьте меценатом.

    з моєю середньостатистичною зарплатою меценатом стати важко 😀

  4. Student 14.09.2010 пише:

    Мецената не знайдеш на такого роду сайтах… та й взагалі зараз перевелися меценати, залишисль тільки спонсори…
    А театр хороший. Шкода що сучасна молодь не цінує цього мистецтва, навіть буває висміюють вистави і краще підуть на черговий блокбастер в “кінопалаці”. Професійну живу гру акторів не порівняти зі спецефектами.

  5. Jorgen 14.09.2010 пише:

    Student пише: Мецената не знайдеш на такого роду сайтах… та й взагалі зараз перевелися меценати, залишисль тільки спонсори…

    Ага, всі меценати на такого роду сайтах http://rada.gov.ua/

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*