Форум видавців у Львові – 2010 - Блог про Львів

Форум видавців у Львові – 2010

Форум видавців у Львові

Кожного року у Львові проводиться Міжнародний книжковий форум. Це найбільший книжковий ярмарок та літературний фестиваль в Україні та один із наймасовіших культурно-мистецьких заходів у Східній Європі. Експозиції учасників розташовуються біля палацу Потоцьких у Львові.

Вперше такий форум був проведений у 1994 році. За девіз організатори форуму взяли гасло – «Amor librorum nos unit», що в перекладі з латини означає «Любов до книг нас єднає». У майбутнього президента Олександри Коваль ідея створення форуму виникла у 1994 році, і цього ж самого року, у вересні, відбувся перший Форум.

В програму форуму входять різноманітні літературні акції, презентації авторів та видавництв, літературні читання та автограф-сесії. Форум збирає велику кількість молодих поетів та прозаїків, а ним також цікавляться літератори із зарубіжжя. Починаючи з 1997 року окремою частиною офіційної програми Форуму стає літературний фестиваль, який почав користуватися популярністю серед молоді і з кожним роком починає збирати все більше поціновувачів друкованого слова. Особливо популярною стала акція «Ніч поезії та музики non-stop».

Програма Форуму постійно поповнюється різноманітними акціями. Так у 1995 році було проведено конкурс «Книга Форуму видавців». Цей конкурс вважається самою престижною номінацією Форуму.

Організатори Форуму постійно працювали над пропагандою книжкового виробництва і їх намагання не пропали дарма. В роботі Форуму починають приймати участь багато іноземних видавництв, а починаючи з 2006 року літературний фестиваль отримав можливість називатися міжнародним. В роботі фестивалю приймали участь такі зірки в галузі літератури – Мартін Поллак та Манфред Хобот (Австрія),Ренато Барети (Хорватія), Алек Попов (Болгарія),Томас Бруссіг та Інго Шульце (Німеччина), Мірослав Нагач та Міхал Вітовський (Польща), Віктор Єрофєєв (Росія)Маріс Івашкявічус (Литва), Горан Петрович (Сербія), Андрей Хаданович (Білорусія), Марсель Байєр (Німеччина) та Катажина Грохля (Польща). А у 2004 році Форум відвідав один із найвідоміших письменників нашої планети – Пауло Коельйо.

Також читайте:   Концерт "Бумбокс" у Львові

Були організовані на Форумі семінари, дискусії та круглі столи для іноземних гостей. Серед них були такі відомі особи в галузі книговидання, як Анджей Хжановський, Крістоф Лінксю, Гжегож Маєрович та Гжегож Богута. А 2007 році почесним гостем львівського Форуму був відомий та багаторічний директор всесвітньовідомого Франкфуртського книжкового ярмарку Петер Вайдгаас.

Не оминають і Форум відомі українські письменники, а саме – Віктор Неборак, Юрій Покальчук, Таня Малярчук, Юрій Андрухович, Тарас Прохасько, Оксана Забужко, Світлана Поваляє ва, Ірен Роздобудьмо, Наталка Сняданко, Лариса Денисенко, Ірена Карпа та багато інших. Як правило кожного року на Форумі висвітлюється багато нових постатей іноземної та вітчизняної літератури.

Палац Потоцьких

Починаючи з 2005 року організатори Форуму відкрили нову сторінку фестивалю, а саме -«Книгоманія». Хочеться відзначити також благодійну акцію Форуму – «Подаруй дитині книжку», під час якої було зібрано понад 60 тисяч книжок для шкіл-інтернатів, дитячих будинків та сільських бібліотек. В програмі Форуму є також акція, яка користується особливою любов’ю у дітей – «Книжка від зірки». На цій акції відомі люди України зачитують уривки із своїх улюблених книжок. Серед них можна відзначити Василя Вірастюка, Ані Лорак, Катерину Серебрянську, Віталія Кличко, Сашка Полонинського, Святослава Вакарчука, Руслану, Тараса Чубая та ще багато інших.

Цього року у Львові знову проводиться черговий 17-ий міжнародний Форум видавців. Він буде проходити до 19 вересня. Із Програмою заходів Ви можете ознайомитися на офіційному сайті Форуму.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

коментарів - 7 може ще щось напишете?

  1. старий пес 16.09.2010 пише:

    Певно там поїду. Хтів би си купити книжку, як робити кИшку

  2. zars 16.09.2010 пише:

    Минулого року багато книжок на форумі більше коштували ніж зазвичай у книгарнях; крім того, не знайшов нічого нового (особливого), що пропонували книжкові магазини. Хоч би цього року форум теж не став примітивним книжковим базаром.

  3. Lanagur 16.09.2010 пише:

    zars пише: Минулого року багато книжок на форумі більше коштували ніж зазвичай у книгарнях; крім того, не знайшов нічого нового (особливого), що пропонували книжкові магазини. Хоч би цього року форум теж не став примітивним книжковим базаром.

    zars, на яку тематику книжки тебе цікавили?

  4. zars 16.09.2010 пише:

    Lanagur пише: zars пише: zars, на яку тематику книжки тебе цікавили?

    Ой-йо-йой, тіпа підколола! А про чупакабру там теж нічого не було.

  5. Lanagur 17.09.2010 пише:

    zars пише:
    Ой-йо-йой, тіпа підколола! А про чупакабру там теж нічого не було.

    як ти таке міг подумати? В мене і в думках не було тебе підколювати, ти ж знаєш, я – сама серйозність 😎 хотілось поговорити про духовне і високе ( а про Чупакабру точно не було? 😛 )

  6. Архіваріус 17.09.2010 пише:

    Lanagur,
    А що це таке високе, та духовне? Бо я знаю, чим вище піднімаєшся, тим більше захоплює дух.
    😀

  7. Lanagur 17.09.2010 пише:

    Архіваріус пише: Lanagur,

    А що це таке високе, та духовне? Бо я знаю, чим вище піднімаєшся, тим більше захоплює дух.

    Архіваіус, не мені тобі пояснювати, тим більше, шо ти і так, я вже бачу, в курсі

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*