Караванінґ

караванінґ

Подорож – це пізнання навколишнього світу та свого середовища. Деякі люди полюбляють подороджувати з максимальним комфортом, і навіть на відпочинку не бажають розлучатися з улюбленими повсякденними предметами.

Багато людей, а саме ті, котрі збираються на відпочинок всією родиною, довго не можуть дійти згоди, які речі вони залишають у дома, а які візьмуть на відпочинок. Особливо це відчувається, коли, наприклад, у вас двійко дітлахів та щей на додаток – золотистий ретрівер. І після повторного перегляду багажу доводеться довго і лагідно пояснювати, що ось це і це є непотрібним у подорожі – брати потрібно лише найнеобхідніше.

Як виявилося, є особливий вид туризму, що дозволяє подорожувати всією сім’єю і при цьому залишатися у звичній для вас обстановці та середовищі. Увесь ваш світ, усі ваші улюблені речі раптом стають рухомими, куди б ви не вирушили – предмети, тренажер пресу, книги , які збиралися прочитати давно, велосипеди, якими бажали проїхатися гірнистою дорогою, улюблене крісло-качалка, що так дратує сусідів своїм скрипом і багато багато іншого. Від вудочки та гарпуна – до модного ноутбука, від улюблених іграшок дітей та м’яких забавок для собаки – до набору кастрюль з нержавіючої сталі.

Отож, не буду більше вас стомлювати прикладами, а озвучу тему допису. Розглянемо сьогодні вид відпочинку, який популярний на Заході, в Європі та у США, і назва йому – караванінґ.

Що таке караванінґ?

По-перше, караванінґ – це подорож на автомобілі, коли останній виконує роль “будинку” (тягача будинку). Термін “caravanning” перекладається як “автотуризм з проживанням у в автопричепах або автофургонах”.Сучасна форма автотуризму, для якої базою став будинок на колесах. Це кемпінг, що використовує більш спеціалізоване технічне обладнання. Це не лише спеціалізовані автобудинки, але й самохідні кемпінгові автомобілі,які ще називають кампобусами (тобто приєднані до автомобіля причепи різноманітних конструкцій).

Історія та культура караванінґу

Історія “пересувних будинків” була відомою ще у Стародавньому Єгипту. Проте сучасними законодавцями та першопроходцями цих транспортних засобів вважаються американські фургони переселенців на Дикий Захід. США до цих пір є найбільш розвиненою країною “комфортабельного автотуризму” і законодавцем мод у караванінґу. Хто захоплюється голівудськими кінострічками – нераз були очевидцями, як головні герої пересуваються просторими країни у власних будинках на колесах. Щодо Європи, то тут караванінґ почав розвиватися ще в 30-ті роки минулого століття. Активнішою в цьому відношенні була Німеччина, але рух помер з початком Другої світової війни. Проте, у другій половині 40-х років, почалося відродження караванінґу.

Німецький холдинг “Hymer” здійснив революцію у світовій автомобільній промисловості.Тоді у масове виробництво були запущені перші автобудинки, які передбачали розміщення кількох людей і були розраховані на тривалі подорожі. Розміщення у країні достатньої кількості пунктів кемпінгу (обладнані стоянки для кемперів) стали поштовхом для розвитку цього виду відпочинку. До речі бум автотуризму в Європі припадає на 1960-ті роки.

караванінґ

На сьогодні на Заході пальму першості так і продовжують утримувати німці, також до них приєдналися британці та голландці. Караванінґ вже давно став окремою культурою. Культурою людей, які полюбляють незалежність та свободу. Це не лише один із видів туризму – це новий вид сприйняття світу. Караванери – не резервують готелів, не переймаються проблемою квитків на транспорт. Це люди, які обожнють рух і відчуття повної свободи. Вони утікають від сірої буденності урбанізації і загазованих місць до серця природи. Заодно невідмовляючи собі у гарячій воді, їжі та предметах повсякденного вжитку. Адже стандартне наповнення сучасного кемпера – туалет, душ, холодильник, система опалення, плита для готування їжі , контейр для води. Вибагливі клієнти окрім цієї базової коплектації можуть отримати і міні-бар, облаштовані меблі, інегрований куток, тенти на кріплення мотоцикла чи велосипеда.

Також читайте:   Мандруючи Трускавцем. Частина перша (фото)

Статистика стверджує, що кількість традиційних туристів уже співпадає із числом каравенерів. Паркінги та численні кемпінги, котрі стрімко розвиваються є спонукальним мотивом. Місця нічлігу кемпінгу вже є більшими, ніж може запропонувати готельний бізнес. Таким чином високорозвинена інфраструктура дає значний поштовх до розвитку цього виду туризму.

Як стати караванером?

Очевидно, що окрім мрії захопленням таким відпочинком та попутного вітру потрібно щей обзавестися “гніздечком на колесах”. Коштує таке диво недешево. Вилляється у копієчку від 35 тис. євро. Саме така ціна автокемпера середнього класу. Автобудинок, який пратично не поступається справжній оселі, буде вартувати 80-120 тис. євро. У Європі до таких цін також не є охочими, тому більшість автобудинків беруть в оренду (від 100 євро на добу). Це ціни нових моделей. Ніхто звісно не відкидає варіанту купити автобудинок чи караван (причеп-дачу), котрі значно дешевші. Ось один із сайтів, які пропонують таку послугу – www.caravans.autoes.ua. Є можливість орендувати причеп-дачу, причеп-намет, автобудинок типу pick-up, житловий мінівен. Є декілька клубів каравенерів в Україні, де ви зможите знайти однодумців та поділитися/отримати досвід (www.caravan-center.com.ua). Один із відомих британських клубів та спільнот караванерів (www.campingandcaravanningclub.co.uk). Також є нагода скористатися послугами туристичних компаній, які пропонують спецільні тури. Ви прилітаєте в обрану країну а далі подорожуєте подорожувати автокемпером. Доволі зручно, але дорого.

караванінґ

Караванінґ в Україні

Спільнота та клуби караванінґу України вже давно об’єднуються не лише для того, щоб обмінюватися досвідом та планувати спільні виїзди , так звані кемпінг-зустрічі. Також вони намагаються донести до влади інформацію, що рух існує та потребує підтримки влади. В Україні є чудесні передумови для розвитку такого туризму. Безкраї простори природи від Закарпаття до Донбасу, дух вільної людини та свободи що закладений у наших генах. Проте є низка причин, що не дають розвинутися караванінґу. Це ситуація наших доріг. Говорити можна багато про що. Але це вже інша тема. Це жалюгідна інфраструктура. Відсутність кемпігу та платних стоянок. Відсутність саме якісних стоянок, а не тих, на яких дурять та обдирають за нікчемний сервіс наших каравенерів. Це стан стан навколишнього середовища, адже навіть якщо і знайти пункт кемпінгу поблизу лона природи, як правило, він буде завелений сміттям. Рівень антисанітарії зашкалюватиме.

Проте, попри всі ці мінуси, караванінґ розвивається хай і невеличкими темпами, хай і тримається на ентузіазмі клубів,але розвивається… Все ж таки – ми багатий народ, багатий духовно та морально . Пропри всі умови негативного впливу факторів , відстуність підтримки збоку влади – ми живемо, і так як і у багатьох сферах життя поширюємо ідеї культури та ідеї, в даному випадку культуру караванінґу. За прогнозами автокемперів до України мода на цей туризм прийде за декілька років. Можливо 5, можливо 15. Поживемо – побачимо? Однозначно караванінґу в Україні бути!

Подорожуймо та пізнаваймо себе та свою країну!

Автор статті: bankiduki.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*