Пам’ятник Никифорові Дровняку - Блог про Львів

Пам’ятник Никифорові Дровняку

Никифор Дровняк

У 2006 році у Львові був відкритий пам’ятник художнику-примітивісту Никифору Дровняку. Автором цього пам’ятника став львівський скульптор Сергій Олешко. Таких пам’ятників у світі є усього два: другий встановлено на батьківщині художника в курортному містечку Криниця, в Польщі.

Народився Никифор Дровняк 21 травня 1895 року, у тогочасному польському містечку Криниця на Лемківщині.

пам'ятник Никифорові Дровняку у Польщі

Про його дитинство та батьків відомо дуже мало. Мати його була українка, а про батька взагалі немає відомостей. Навчався він дуже мало, бо навчання давалося йому дуже важко. А от до малювання він мав хист і дуже багато малював. В роки першої світової війни помирає його мати. Життя у Никифора складалося дуже важко і він дуже бідував. Заробляв собі на прожиття продажем своїх картин туристам, які відпочивали у Криниці. Слава та визнання прийшли до Никифора у 1932 році.

Одного разу, під час відвідин українським художником Романом Турином Криниці, в поле його зору попали роботи Никифора Дровняка. Вони його дуже зацікавили своє самобутністю та оригінальністю. Роман Турин зумів зібрати десь коло 200 творів Дровняка і передав їх до паризької галереї Leon Marseille. В той час там проходила виставка творів італійських, французьких та українських художників, яка була організована Українським народним музеєм ім. Т. Шевченка. Саме тут Никифора Дровняка було признано як одного із самих яскравих представників примітивізму. Через пару років було організовано ще одну виставку творів Никифора Дровняка.

Також читайте:   Ринок "Південний" у Львові

Ця виставка була проведена у львівському Будинку архітекторів під назвою «Виставка художника-самоука Никифора». Після цього такі виставки стали проводитися дуже часто. Картини Никифора виставлялися в таких країнах як Англія, Бельгія, Італія, Ізраїль, Чехословаччина, Югославія, Польща, Швейцарія, США, Бразилія. Художнику стали робити замовлення на ікони та картини.

картина Дровняка

За все своє життя Никифор зумів досягнути деякого достатку. Він мріяв купити собі будинок, але до кінця своїх днів проживав у чужих людей. У 1968 році 10 жовтня після тривалої хвороби, туберкульозу, його не стало. Після себе він залишив вагомий спадок – понад 30 тисяч акварелей та рисунків. Весь його статок перейшов у власність держави, а картини дісталися музею у місті Новий Сонч.

На даний час картини Никифора Дровняка ставлять в один ряд з найкращими роботами українського примітивізму. Його ім’я стоїть поруч з такими відомими митцями як А.Руссо, К. Білокур, Н. Піросманашвілі. В його творах відчувався вплив українського мистецтва, вони вирізнялися своєю декоративною виразністю малюнків, контрастністю кольорів та ритмічністю. Його роботи зберігаються у багатьох музеях світу та приватних колекціях. У Львівському національному музеї також зберігаються декілька унікальних картин Никифора Дровняка.

Порада від Воробуса: Вас цікавлять новинки науки, культури та мистецтва? Блог Цікаве.інфо публікує найцікавіші з них. Автор пише тільки про те, що зацікавило його самого – ніякої вторинної інформації.

Автор статті: Архіваріус.



Також раджу прочитати:

коментарів - 4 може ще щось напишете?

  1. Patrik 23.10.2011 пише:

    Більше б таких постів про різні пам`ятки Львова адже він на них багатий. Цікаво було б подивитись. А то часу щоб зїздити завжди нехватає. У Львові небув уже років 5.

  2. Архіваріус 23.10.2011 пише:

    Patrik, Приїзджай, Старий Львів завжди радий зустріти старих друзів. Для них гостинно відкриті вулиці, музеї та кафе та кав’ярні, адже не спробувавши львівської кави, не відчувши її аромату, ти не відчуєш справжньої романтики древнього міста.

  3. Patrik 23.10.2011 пише:

    Коли буде змога обов`язково приїду.

  4. Архіваріус 23.10.2011 пише:

    Patrik, Приїзджай, і не забудь потриматися за палець Никифора. Може тобі і щастя привалить.

1 Згадки про дану статтю в Інтернеті

  1. Найпопулярніші пам’ятники Львова

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*