70 років Українській Повстанській Армії - Блог про Львів

70 років Українській Повстанській Армії

УПА - Українська Повстанська Армія

14 жовтня церкви східного обряду відзначають як Свято Покрови Пресвятої Богородиці. В українців це День українського козацтва та офіційна історична дата створення Української Повстанської Армії.

Простіше кажучи, сьогодні світський варіант Дня української зброї.

Українська Повстанська Армія у середині ХХ століття стала тою єдиною силою, яка була здатна чинити реальний опір більшовицьким та нацистським загарбникам. Армія ця була створена в 1942 році. Активні бойові дії вела з 1943 по 1953 роки. Останні боївки армії більшовицькі окупанти знищили аж у першій половині 60-х років ХХ століття.

З початком Другої світової війни український народ опинився у вогняному котлі інтересів Гітлера і Сталіна. Націоналістично налаштовані політики, згуртовані в Організації Українських Націоналістів, мудро використали народне бажання відновлення незалежності й почали активне формування партизанської армії.

Очолив УПА колишній офіцер періоду Першої світової війни, член ОУН полковник Роман Шухевич на псевдо Тарас Чупринка. (Пізніше він отримав звання генерала-хорунжого).

На 1944 рік УПА налічувала понад 100 тисяч чоловік. Саме військо поділялося на чотири великих з’єднання: УПА-Північ, УПА-Південь, УПА-Захід, УПА-Схід. Для порівняння: на 1944 рік радянських партизан в Україні налічувалось в межах 39 тисяч чоловік.

Мирній людині ХХІ століття важко осягнути явище Української Повстанськоїм Армії. Адже багаторічна війна, що велась молодими хлопцями проти окупантів, була виключно проявом самопожертви та прагнення незалежності. Такі цінності у мізки сучасника просто не хочуть влізати. …Нажаль.

Також читайте:   Вся футзальна спільнота і команда Спарта вітає Андрія Коваля та Галину з одруженням

УПА ніхто не фінансував ззовні. Як це було з радянськими «героями» партизанами чи польською Армією крайовою. Допомогу харчами й одягом українські вояки мали виключно від мирного населення. Зброю добували в боях. Ця армія мала власні однострої і чітку систему знаків розрізнення та військової субординації. Тобто Були витримані усі ознаки регулярного війська.

Президент повоєнної Франції, колишній лідер французського руху опору (людина, якого світ визнав одним з найморальніших політиків ХХ століття) Шарль де Голль коли ознайомився з документами визвольної боротьби українців сказав:

«Якби у мене булла така армія як УПА, то німецький чобіт ніколи б не топтав Францію».

А латиноамериканський революціонер Ерне́сто „Че” Гева́ра де ла Серна дав таку оцінку упівцям:

«Яка армія може похвалитися тим, що ще протягом десяти років по закінченні Другої світової війни могла вести бойові дії без підтримки ззовні? «Зелені брати» у Прибалтиці трималися два роки. Армія Крайова у Польщі – також два роки. УПА виявилася найстійкішою».

…Було колись в Україні.

Слава героям!

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

коментарів - 2 може ще щось напишете?

  1. Архіваріус 14.10.2012 пише:

    Було колись, але ми не забули! І дітям своїм пам’ять свою передамо. Слава Україні!

  2. Карпатський месник 14.10.2012 пише:

    Героям Слава!!!

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*