Богдан Хмельницький: шлях до гетьманства (частина 1) - Блог про Львів

Богдан Хмельницький: шлях до гетьманства (частина 1)

Богдан Хмельницький

Українська історія козацької доби знала багато мужніх та відданих своїй землі політиків, військових. Таким потужним чоловіком був Богдан Хмельницький, який гетьманував з 1648 по 1657 роки. Щоб стати козацьким гетьманом потрібно було, звичайно, мати надавторитет серед козаків.

Догетьманський період життя Богдана маловідомий бо після його смерті весь архів роду Хмельницьких було знищено поляками. Але деякі відомості збереглися в історичних джерелах.

За офіційною версією Богдан-Зіновій Хмельницький народився 27 грудня 1595 року в Суботові на Черкащині. Але відомо, також, що його батько Михайло – український шляхтич, як реєстровець служив у польного коронного гетьмана Жолкевського і на 1595 рік сім’я Михайла та Агафії Хмельницьких перебували у Жовкві. Тому не виключається «галицька» версія походження Богдана.

З 1608 року він п’ять років навчався у Львівському єзуїтському колегіумі (це нинішня будівля львівської школи № 62), де здобув освіту, що на ті часи відповідала вищій. Добре давалося оволодіння мовами. Богдан Хмельницький вільно володів латинською, польською, французькою, турецькою мовами. Правда, уже за гетьманства, коли вів переговори з московськими послами, то брав перекладача.

Після отримання освіти пов’язав свою долю із реєстровим козацтвом. У 1618 році у складі армії гетьмана Сагайдачного брав участь разом із поляками у штурмі Москви. Там під час однієї з битв урятував життя королевичу Владиславу, який 1632 року став королем Речі Посполитої під іменем Владислав ІV.

Також читайте:   Дідова шкільна наука

Під час польсько-турецької війни у битві під Цецорою Богдан із батьком потрапили до турецького полону. Батько там помер, а Богдан спочатку був веслярем на «каторзі» – турецькій галері, а потім у Стамбулі виконував обов’язки перекладача приодному із командувачів турецького флоту. Через три роки перебування у неволі його викупила мати, у якої були впливові друзі у польському дипломатичному представництві Туреччини.

Богдан Хмельницький повертається на Січ, де козаки обирають його очільником козацької флотилії. Кажуть, що пріод другої половини 20-их років ХVІІ століття – це час повного й безапеляційного домінування українських «чайок» на Чорному морі. Особливого жаху вони наганяли на турецькі кораблі. Військовий і торговий флоти цієї держави просто не мали спасіння від агресій козаків. Так, напевно, Богдан Хмельницький мстив за роки полону.

…далі завтра

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*