Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний - Блог про Львів

Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний

Петро Конашевич-Сагайдачний

Петро Конашевич народився у 1582 році в сім’ї дрібного українського шляхтича, що володів селом Кульчиці Самбірського повіту. Здобув добротну освіту в Острозькій школі. Саме там дістав від студентів прізвисько «Сагайдачний» через те, що був мітким стрільцем із лука (сагайдак – коробка, у якій носили стріли).

З молодих років пов’язав свою долю із козацькою вольницею. Займав посаду кошового на Січі. У період 1616-1622 років був гетьманом реєстрового козацтва.

Світ дізнався про Петра Сагайдачного коли очолювані ним козаки на початку ХVІІ століття фактично взяли під контроль усе Чорне море. Найбільше страху натерпілися турки у 1615 році, коли 80 чайок і 4 тисячі козаків штурмували турецьку столицю Стамбул. У 1616 році 150 чайок під Очаковом знищили увесь турецький флот.

За гетьманства Сагайдачного вперше у морській військовій історії було використано підводний флот. Козаки занурювали свої чайки під воду попередньо герметизуючи їх шкірою, а мішки з піском використовували як баласт. Такі «підводні човни» могли під водою проходити з десяток кілометрів.

У 1618 році Петро Сагайдачний брав участь у польсько-московській війні на боці поляків. Разом з королем Владиславом вони штурмували Москву і домоглися, щоб московські правителі повернули під кордон Речі Посполитої Чернігово-Сіверські території – етнічні українські землі.

Також читайте:   Галицьке москвофільство та українські народовці на початку XX століття (Частина 1: початки промосковської ідеології західняків)

Цікавим є те, що саме армії гетьмана Сагайдачного врятували Польщу від завоювання Туреччиною. Сорокатисячна армія козаків у 1621 році прийшла на допомогу полякам під Хотинську фортецю і спільними зусиллями було остаточно зупинено турецько-татарський наступ.

Під час бойових дій під Хотином Петро Сагайдачний був смертельно поранений отруйною стрілою в руку. Польський король викликав з Європи кращих лікарів, але це не дало результатів. Український гетьман помер у березні 1622 року.

Відомий Сагайдачний і тим, що був активним меценатом і прихильником православ’я. У 1620 році за його політичної активності єрусалимський патріарх Феофан висвятив в Україні православного митрополита Іова Борецького. Двома роками раніше гетьман разом з усім військом вступив у Київське православне братство, яке у результаті дістало вагоме фінансування від козаків.

Потужний був політик і воєначальник Петро Конашевич-Сагайдачний. Не дарма у сучасній Україні його іменем названа Академія сухопутних військ у Львові та один із флагманів військово-морського флоту держави.

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*