Не пропустіть реєстрацію на зовнішнє незалежне оцінювання! - Блог про Львів

Не пропустіть реєстрацію на зовнішнє незалежне оцінювання!

зовнішнє незалежне оцінювання

Освічена і професійна людина завжди скорше дасть собі раду, ніж неук. Колись після школи отримати вищу освіту було досить складно. Це і корумпованість вступної кампанії, і досить мала кількість вузів, і право поступати тільки в один виш і тільки на одну спеціальність. Єдине, що можна переконливо відзначити – це висока якість фахівця з вищою освітою.

За незалежної України кількість вузів збільшилася. Багато з них навіть не зрозуміло яким чином дістали акредитацію та пройшли ліцензування. У результаті можемо стверджувати про падіння рівня професійної підготовки фахівців. У нашій державі вже, здається, кожен має вищу освіту. А скільки народу мають по дві. А скільки «наклепали» кандидатів та докторів різних наук.

Мало це, правда, вплинуло на практичне застосування професіоналів в економіці держави. Навіть розумні, толкові наукові дослідження або так і залишаються теоретичними сентенціями, або перехоплюються закордонними практиками і запроваджуються не у нас.

І все ж без освіти в наш час нікуди. Зараз вища освіта (у вузах четвертого рівня акредитації) поділена на два рівні. Можна просто здобути базову вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» (як правило треба вчитися 3,5-4 роки), а потім можна поступати на «магістра» (1,5-2 роки) чи «спеціаліста» (1-1,5 року) й отримати повну вищу освіту. До речі, у Західній Європі та США бакалаврат вважається чуть не вершиною освіченості, а магістерка або вчений ступінь – показником геніальності.

Також читайте:   Чому варто вивчати англійську мову онлайн? 10 ключових переваг

На сьогоднішній час діє досить зрозуміла і прозора система вступу до вишів. Людина із середньою освітою проходить зовнішнє незалежне (державне) оцінювання (ЗНО) й за його результатами може подавати документи у 5 вузів на 3 напрями підготовки у кожному. Непогано продуманий механізм та процедура зарахування, особливо чітко прописані засади зарахування на держзамовлення.

Запровадження зовнішнього незалежного оцінювання знищило корупційну складову при вступі до університетів та академій. Сама система ЗНО має певні нюанси. Багато нарікань є на недосконалість і складність самих тестів. Дає збої електронна система реєстрації й зарахування. Але все відкрито, прозоро, контрольовано (причому – абітурієнтом і ще будь-ким, хто в цьому зацікавлений).

Цього року Український центр оцінювання якості освіти проводить тестування в період з 3 по 27 червня (є ще додаткова сесія 4-11 липня). Реєстрація на ЗНО вже розпочалась і триває з 4 січня по 5 березня 2013 року.

Можна пройти також пробне тестування (це за гроші), яке відбудеться кінці березня 2013 року (але реєстрація на цю процедуру вже завершено).

Успіхів, шановна абітуро! Пробуйте і вам окейниться!

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

коментарів - 14 може ще щось напишете?

  1. Критик блогу Воробуса 16.01.2013 пише:

    “Запровадження зовнішнього
    незалежного оцінювання знищило
    корупційну складову при вступі до
    університетів та академій” – ця теза не відповідає дійсності майже завжди.Вам напевно не приходилось поступати у якийсь вуз після введення зно, інакше ви б такого не писали.Корупція була , корупція залишилась.
    “За незалежної України кількість вузів
    збільшилася. Багато з них навіть не
    зрозуміло яким чином дістали
    акредитацію та пройшли ліцензування.”- оце ви написали повністю вірно.

  2. Jorgen 16.01.2013 пише:

    Критик блогу Воробуса пише:

    ця теза не відповідає дійсності майже завжди.Вам напевно не приходилось поступати у якийсь вуз після введення зно, інакше ви б такого не писали.Корупція була , корупція залишилась.

    раніше зрозуміло, як воно все було, а ви опишіть хоча би декількома словами механізм оцієї корупції в зно, як воно зараз є

  3. Критик блогу Воробуса 16.01.2013 пише:

    Наводжу Вам механізм корупції : допустим ви поступаєте в деякий вуз на геофак, з середнім балом атестату і зно 192( погодьтесь, немаленький бал). Але не зважаючи на це ,ви опиняєтеся на 9 місці у списку.
    Через деякий час ви приходите і бачите , що список вступників кардинально змінився, і майже всіх прізвищ тих людей , які займали перші 8 місць вже нема, а замість них- інші.В чому справа? А суть в тому, що оті майже всі з восьми, прізвища яких ви бачили на початку,- це мертві душі. Їхні місце займають в подальшому ті, хто заплатили кругленьку суму за вступ. Якщо б ви заплатили, ви б були одні з тих восьми щасливчиків, а так ви опиняєтеся на непрохідному місці, з перспективою попасти на платне.
    Тепер ,надіюся, і ви зрозуміли, що зно корупцію не знищило.

  4. zars 16.01.2013 пише:

    Це абсурд, рейтингові списки не можуть бути із “мертвих душ” бо вони висвітлюються не тільки в паперових списках вузів, але й на офіційному сайті Міносвіти. Якісь інші заяви на місце когось подати просто нереально, бо база Міносвіти після завершення терміну прийому документів закривається.

  5. zars 16.01.2013 пише:

    Рейтинговий список формується після закриття бази. Туди нікого не впишеш.
    Ні за яке бабло. Це реалії.

  6. Критик блогу Воробуса 16.01.2013 пише:

    zars, ви неуважні. я ж не казав , що ці махінації робляться після завершення
    терміну прийому документів. все те , що я описав , робиться безпосередньо під час того, як база Міносвіти відкрита. Тому ваша репліка ” Якісь інші заяви на
    місце когось подати просто нереально,
    бо база Міносвіти після завершення
    терміну прийому документів
    закривається.” не має змісту.
    Ви говорите те , що говорив пан Табачник, про відкритість інформації про вступну кампанію. Але тещо він говорить далеко від реалій.

  7. zars 16.01.2013 пише:

    На “ти” простіше…
    Без образ. Хочу сказати, що ти не в курсі про що пишеш.
    “Замінити” прізвище неможливо у списку. Коли здається пакет документів у базу вносяться дані паспорті, номера сертифікатів (причому база Міносвіти, а не вузу самостійно перевіряє кілька разів внесені бали і формує рейтинг).
    Як можна зробити заміну та ще й такою самою сумою балів: це ж бали атестата+бали трьох сертифікатів (максимум – 800, мінімум – 512).

  8. zars 16.01.2013 пише:

    А ще раз порівняєш мене з Табачником – прийдеться зустрітися реально, щоб тобі нашпіляти!

  9. Критик блогу Воробуса 16.01.2013 пише:

    Ви ,замість того, щоб читати уважно, що я вам намагаюсь пояснити, пишете щось своє, що не має відношення до маніпуляцій при вступі. Ви написали : ” “Замінити” прізвище неможливо у
    списку. Коли здається пакет
    документів у базу вносяться дані
    паспорті, номера сертифікатів
    (причому база Міносвіти, а не вузу
    самостійно перевіряє кілька разів
    внесені бали і формує рейтинг).
    Як можна зробити заміну та ще й
    такою самою сумою балів: це ж бали
    атестата+бали трьох сертифікатів
    (максимум – 800, мінімум – 512).”
    А хіба я це заперечую? Де ви таке вичитали, серед того , що я писав, що робиться заміна такою самою сумою балів, тільки змінюється прізвище? Це нісенітниця, і я такого не писав. я писав про заміну мертвих людей на реальних людей, з іншими балами зно, проте до цих балів їм додаються фіктивні бали за нібито олімпіади і тому подібне( пояснюю знову, що ці бали їм додають за чималенькі гроші). Таким чином ці люди ” законно” поступають на безплатне навчання

  10. Критик блогу Воробуса 16.01.2013 пише:

    нарахунок зустрічі -я не проти- для мене честь зустрітися з такою освіченою людиною, як ви.

  11. PVS 16.01.2013 пише:

    Знаю принаймні один випадок з часів до ЗНО, коли чувак поступив в два ВУЗи одночасно (тобто з документами не все було так строго) і йому навіть хватило здоров’я провчитися один рік паралельно в обидвох (я б звар’ював, точно). Так що однозначно називати поганою систему прийому по екзаменах ВУЗу не можна.

    Так само схема з ЗНО не є ідеальною. Можливо вона має якісь антикорупційні задатки, але:
    – те про що пише Критик блогу Воробуса було шкандальом 2012 року — списки Міносвіти відрізнялися від списків ВУЗів і вгдайте з двох раз по яких приймали студентів…
    – непопулярні спеціальності, а це як правило точні науки, відповідно мають досить низький прохідний бал. Настільки низький, що в тестах ЗНО відповіді можна писати не розв’язуючи, а просто «зі стелі» (ну або монетку підкидати). І ВУЗ _зобов’язаний_ прийняти цих імбецилів. І їх потім ніякими екзаменами всіх не відсієш – просто впадуть вимоги до оцінювання і в результаті отримаємо «фахівців» з непоганими оцінками, але без знань 🙁
    – ні у нікуди не поділася найперша проблема, на яку ЗНО напоролося — один абітурієнт подає документи в стопіццот ВУЗів, довго і нудно вибирає в який же він все-таки піде, весь цей час числиться в списках всіх ВУЗів, а в цей час частина з тих, хто по його милості опинилися на непрохідних місцях, забирають документи і йдуть в менш престижне (або менш підходяще) місце тільки б не на платне. «При Сталине такого не было» 😉

  12. Критик блогу Воробуса 16.01.2013 пише:

    PVS, ви все правильно написали. Тобто ті списки Міносвіти, за які згадував zars, не гарантують відсутності ” мертвих душ” , хоча zars вважає інакше, але це його право .
    єдине уточнення, по яким саме предметам можна ” писати не
    розв’язуючи, а просто «зі стелі» (ну
    або монетку підкидати).?

  13. Пан П 16.01.2013 пише:

    А справді вища освіта в Україні дуже сильно обезцінилась, якщо ще на початку минулого століття випусники вузів справді були високоосвідченою інтелігнецією, то в наш час хіба лінивий її не має. Навіть двірники, і ті вже з вищою освітами будуть.

    А взагалі вища освіта далеко не завжди показник чогось, скажімо Біл Гейтс, коли тільки засновував свій Майкрософт, навіть не мав вищої освіти. Проблема в тому що це типу модно йти в університети, насправді вона (вища освіта) потрібна далеко не всім, адже не можуть всі бути менеджерами, банкірами, юристами-міжнародниками і так далі. Та і не всі для цього створені, хтось, нариклад є природжений сантехнік, слюсар, штукатур, а його батьки силою пхають на юридичний чи міжнародні відносини, бо то так “модно”. І результат виходить дуже сумний, з можливо чудово слюсара виходить ніякий юрист, який потім буде поневірятись невідомо де 😥

    Йти у вузи треба тільки за покликом серця, якщо його (поклику не має) то і не має чого голову морочити тим гранітом науки.

  14. Андрій К. 16.01.2013 пише:

    І все ж, модно чи не модно, той хто вчиться часом не має часу підготуватись до іспитів, тому портал з українськими шпаргалками http://naprikoli.com/ допоможе здати іспити без турбот.

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*