Вертеп – невід’ємний атрибут Різдва Христового - Блог про Львів

Вертеп – невід’ємний атрибут Різдва Христового

вертеп

Усіх щиро вітаю з Різдвом Христовим! Різдвяні свята в Україні є справді добрим моментом зібратися усій родині, відвідати друзів, поколядувати. Найбільш охочі беруть участь у традиційному різдвяному дійстві – вертепі.

Для українських церков східного обряду вертеп є історично сформованою традицією, що тягнеться ще з часів Візантійської імперії. Адже перші вистави-«містерії» про народження Ісуса Христа відбувалися ще у V столітті. У літописних джерелах Х століття описуються світсько-обрядові дійства у храмі Святої Софії у Константинополі.

Правда, до українських земель княжої доби ця традиція не дійшла. Вертеп у наші землі потрапив за часів існування Речі Посполитої (до якої належали усі українські терени) у ХVІ столітті. Річ Посполита як політичне об’єднання поляків, українців і литовців була тоді в духовній орбіті римо-католицької церкви.

У Ватикані з ХІ століття був відомий обряд-містерія «Поклоніння пастирів». Слово «містерія» вказує на таїнство і, отже, на зв’язок з богослужінням. У церквах, спочатку за участі ченців, розігрувались сценки з біблійних подій про народження Ісуса. Потім ця традиція набрала більше світського характеру й була перенесена на вулиці в період Різдвяних святкувань.

Також читайте:   Вся футзальна спільнота і команда Спарта вітає Андрія Коваля та Галину з одруженням

Перші вертепи в Україні згадуються в другій половині ХVІ століття. Активізація вертепного дійства пов’зується з часами гетьмана Петра Сагайдачного (1616-1622), коли за нього було відновлено незалежну Київську православну метрополію та активно фінансувалося Київське братство.

Крім театральних вистав за участю мирян, в Україні набула традиція створювати вертепи-шопки, із зображенням різдвяного сюжету. Одна з найдавніших згадок про це сягає 1666 року, коли у прибутково-видаткових книгах Львівського Ставропігійського братства є запис про видатки на виготовлення будиночка вертепу й декорацій до нього.

Традиція вертепу збереглася в українців до наших днів. Різдвяні шопки встановлюються як у християнських церквах, так і в будинках, квартирах людей, на головних площах населених пунктів. Саме ж вертепне дійство, яке можна зустріти на вулицях, поставлене молоддю викликає справді добрі і теплі емоції-почуття до української збереженої минувшини, зінтегрованої з європейською християнською історією та традицією.

Христос народився! Славімо його!

Автор статті: zars.



Також раджу прочитати:

1 коментар може ще щось напишете?

  1. Архіваріус 07.01.2013 пише:

    Вітаю все товариство блогу з Різдвом Христовим! І нехай Господь Бог береже усіх Вас!

Написати коментар

Ваш email не публікуватиметься.


*